Vlindercorridor

vlindercorridor
Vlindercorridor klaar voor volgend jaar

Er is een begin gemaakt met de vlindercorridor langs het Jan Schaeferpad. Het gaat om de middenstrook vlak langs het fietspad (zie bovenstaande foto). Voorlopig is alleen de route vanaf de Hollandse Kade tot de metro bewerkt en ingezaaid. Maar het zou mooi zijn als de hele lengte van het Jan Schaeferpad een vlindercorridor wordt. Dan worden de EHS-gebiedjes van de Hollandse Kade en de zuidoever van de Gaasperplas met mekaar verbonden en krijgt deze corridor nog extra ecologische waarde. Bovendien heb je daarmee een volledige aantrekkelijke toeristische fiets-wandelroute, een rondje Zuidoost vanaf Gaasperplas en Gaasperpark via het Jan Schaeferpad naar de Hollandse Kade en De Hoge Dijk, van daar via het AMC naar de Riethoek. Wandelaars kunnen de route beginnen bij metrostation Holendrecht of bij metrostation Gaasperplas. Het is ook mogelijk om er een stukje Gein, het riviertje het Gein, aan te verbinden en via Abcoude naar De Hoge Dijk te wandelen of te fietsen. De Hollandse Kade is ook een zeer oud historisch herkenningspunt.

shot_1504
Richting Hollandse Kade

shot_1505

Er liggen langs deze vlindercorridor nog aardig wat grasveldjes waar fruitbomen geplant kunnen worden die de vlindercorridor nog extra zullen ondersteunen. Een paar mispels zouden niet misstaan. De mispel is een kleine boom, verwant met de appel en peer, die vitaminerijke vruchten draagt. Deze vruchten zijn ook zeer in trek bij de atalanta. De atalanta of admiraalvlinder heeft als waardplant de brandnetel. Je ziet ze heel vaak op bloeiend koninginnekruid. Als men langs de grachten wat brandnetels laat groeien dan kunnen ze daarop hun eitjes leggen. Hun voeding vinden ze dan in en langs de vlindercorridor. 

atalanta

Er ligt nog te veel bewerkelijk grasveld langs deze route. Als ook op de groenstroken bij de achterkant en de schuttingen van de huizen vlindervelden aangelegd worden dan krijg je een prachtige bloemenzee en kan het onderhoud beperkt worden tot een of twee keer maaien per jaar. Dat scheelt ook weer in de kosten. De basisscholen kunnen erop uittrekken om vlinders te ontdekken en te observeren, mogelijk zelfs meehelpen om vlindervriendelijke bloemen en planten te zaaien.

Wat ook tot de mogelijkheden behoort is dat bewoners langs de route een eigen stukje grond in zelfbeheer ontwikkelen als vlindervriendelijke tuin. Er zijn al mensen die daar mee bezig zijn. Een ervan is bijzonder leuk, hun eigen tuin is een kleine hortus en in het aangrenzend deel van het grasveld planten ze nog allerlei bloemen die het saaie grasveld verlevendigen.

© 2009