VOC mentaliteit

importvervuiling
(Klik kaart voor vergroting)
De 10 grootste exporteurs (blauw) en importeurs (rood) van CO2.
De zwarte pijlen zijn de hoeveelheid CO2 die tussen landen wordt uitgewisseld - hoe dikker de pijl, hoe groter de hoeveelheid.

Wereldburgers: "Nederlanders produceren veel meer CO2 dan over het algemeen wordt aangenomen en behoort tot de tien grootste CO2 vervuilers wereldwijd. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek dat deze week is gepubliceerd.

Ook andere Europese landen komen veel hoger uit dan verwacht. De Amerikaanse onderzoekers van The Carnegie Institution for Science in Washington komen tot deze opmerkelijke bevindingen door de uitstoot van broeikasgassen te koppelen aan consumptie in plaats van de productie. Dat laatste is gebruikelijk bij het berekenen van het aandeel van landen in de CO2-uitstoot.  In dit onderzoek is echter ook gekeken naar de vervuiling die ontstaat door import van goederen en diensten. Europeanen vervuilen vooral in het buitenland, zo blijkt.

Nederland ‘importeert’ ruim 20 procent van haar totale CO2-uitstoot. Dat betekent dat eenvijfde van de CO2-vervuiling plaatsvindt in het buitenland. Vooral in China worden veel fossiele brandstoffen verstookt in opdracht van Nederlandse en andere Europese consumenten.  De Chinezen zelf komen in het Amerikaanse onderzoek zeker niet als de grootste vervuilers uit de verf. Integendeel, ze ‘exporteren’ 29 procent meer uitstoot dan dat ze met hun eigen consumptiegedrag veroorzaken.

De cijfers uit het onderzoek duiden aan in welke mate bepaalde landen hun verantwoordelijkheid voor CO2-uitstoot ontlopen, of juist meer verantwoordelijkheid in hun schoenen krijgen geschoven dan ze verdienen. Ze zijn dus vooral belangrijk bij het maken van politieke afspraken over compensatie van milieuschade."

LowtechMagazine: "In een aantal West-Europese landen, waaronder België, wordt netto meer dan 30 procent van de totale CO2-uitstoot geïmporteerd - emissies die volgens de gangbare berekeningsmethode niet in de binnenlandse statistieken vervat zitten.

Een land dat in verhouding veel CO2 onrechtstreeks in het buitenland uitstoot, kan tegelijk ook erg zuinig omspringen met energie en consumentengoederen. De Zwitsers scoren ondanks hun toppositie in de rangschikking hierboven nog altijd een stuk beter dan de Belgen of de Nederlanders als het totale plaatje wordt bekeken.

europaco2

Berekenen we de CO2-uitstoot per hoofd van de bevolking louter op basis van binnenlandse productie (de nu gangbare methode), dan bedraagt de uitstoot per capita in België en Nederland "slechts" iets meer dan 11 ton per persoon per jaar (bron). Als we ons baseren op binnenlandse consumptie in plaats van binnenlandse productie, is onze ecologische voetafdruk dus een stuk groter. Belgen, Nederlanders en Luxemburgers horen dan bij de tien meest vervuilende nationaliteiten ter wereld.

Een Nederlander produceert dus evenveel CO2 als 116 Ethiopiërs, een Belg evenveel als 132 Ethiopiërs en een Luxemburger evenveel als 283 Ethiopiërs. Wie van mening is dat overbevolking het grootste milieuprobleem vormt, weet dus waar hij of zij condooms moet gaan uitdelen."

Lees ook:

Carnegie Institution for Science
Consumption-based accounting of CO2 emissions 

Er lijkt een oplossing te komen door emissierechten te heffen bij de industrie.

FD: "De sociaaldemocratische, groene en liberale fracties in het Europees Parlement hebben gisteravond in Brussel een akkoord bereikt over veiling van rechten voor de uitstoot van broeikasgas (CO2) door de industrie vanaf 2013.
Volgens plannen van eurocommissaris van milieu Stavros Dimas zou de industrie vanaf 2013 een vijfde van de rechten voor uitstoot van broeikasgas moeten gaan kopen. Het percentage zou oplopen tot 100% in 2020.
Wel is voorzien dat bedrijven die hun CO2-kosten vanwege internationale concurrentie niet kunnen doorberekenen, een soepeler benadering kunnen krijgen. Hoe is nog niet duidelijk, en voor welke sectoren dit geldt ook nog niet. De coulantere benadering komt er om te voorkomen dat bedrijven productie overhevelen naar locaties buiten de Unie."

BNR: "De Nederlandse overheid veilt op donderdag 15 april voor het eerst 4 miljoen CO2-emissierechten. Geïnteresseerde partijen kunnen bieden op deze rechten. Dat maakte het Agentschap van de Generale Thesaurie dinsdag bekend.

De veiling loopt via de zogenaamde Carbon Dealers. Het agentschap heeft daarvoor Barclays, Credit Suisse, JP Morgan en Orbeo geselecteerd. De taak van de Carbon Dealers is het aanleveren van biedingen, het geven van advies aan de overheid en het afronden van transacties met de kopers van emissierechten."

pollution

De emissierechten lijken een nieuwe industrie te gaan worden. En ja hoor, wie vinden we onder de verhandelaars, Barclays en JP Morgan. Waar heb ik die namen nog meer gehoord? Deze banken bemoeien zich overal mee. Dit zijn 's werelds power brokers, handelaars in macht.

En als we dus rekening houden met de import van CO2 zoals boven beschreven, dan valt de berekening van de emissierechten dus zeer voordelig uit voor het westen, voor landen als Nederland onder andere. Veel van onze productie is uitbesteed aan andere landen (en dat zal waarschijnlijk nog toenemen nu!), ook importeren wij veel. Ik kan me voorstellen dat Nederland emissierechten gaat verkopen aan 'vervuilers' als China, en zodoende China laat betalen voor wat we zelf toevoegen aan vervuiling door de producten die wij uit China kopen. Geen wonder dat de grote banken daar geld in zien en een dikke vinger in de pap willen hebben al was het maar om de geldstroom naar hun hand te zetten.

Met de bij ons gebruikelijke eenzijdigheid wijst ook de VPRO in Tegenlicht naar de grote vervuiling in China zelf. Zij hebben een goed punt, maar vergeten daarbij te zeggen dat dit veroorzaakt wordt door de invoer van kapitalistische praktijken in China die het Westen goedkope arbeidskrachten oplevert, de vervuiling verplaatst naar ergens ver weg en zeer winstgevend is voor het westen. In dit geval is deze eenzijdigheid niet goed te praten. Wij leven in een 'geglobaliseerde' wereld waarin alles te maken heeft met alles. Het is noodzakelijk de verbanden aan te tonen. Alleen zo krijg je inzicht en kun je de ontwikkelingen bijsturen.

Intussen is Nederland nog steeds druk bezig met het uitwerken van zijn VOC mentaliteit. Het milieu in Nederland moet blijkbaar nog verder op de schop.

NOSNieuws: "De Eerste Kamer heeft vannacht de Crisis- en herstelwet aangenomen. Met de wet wordt het mogelijk de procedures rond de aanleg van wegen en andere projecten te versnellen.
Bezwaarprocedures worden bijvoorbeeld ingekort. Dat betekent dat eerder kan worden begonnen met de bouw van onder meer wegen, woningen, sluizen, spoorlijnen en windmolenparken."

Vergeet die windparken maar even, daar gaat het niet om, die komen er voorlopig niet. Het betekent gewoon dat een aantal milieu- en bouwregels opzij geschoven zullen worden om ervoor te zorgen dat bouwprojecten doorgaan tegen de wil van de bevolking in. Het is de bedoeling om de noodlijdende bouwindustrie boven Jan te helpen. Dat er geen economische en financiële basis en rechtvaardiging is voor die versnelde bouwactiviteiten mag de pet niet drukken (woningen en kantoren raken niet verkocht!), het volk betaalt toch de rekening. Het CDA heeft al een bedrag van 35 miljard Euro in gedachten om te 'bezuinigen'. Vanzelfsprekend wordt er niet bezuinigd op steun aan banken en bedrijven. De sociale voorzieningen van de bevolking worden daar wel voor aangetast. Het groen wordt aangetast. Het gemeenschappelijk eigendom wordt te grabbel gegooid. Navigare necesse est, vivere non est necesse. Het had het devies van de VOC wel kunnen zijn.

natura

SCOnline: "Minister Huizinga (Milieu) heeft in Brussel een stokje gestoken voor een nieuwe Europese bodemwet. Volgens de bewindsvrouw hoort één overkoepelende bodembescherming niet thuis in een EU-wet, maar kunnen de lidstaten dat afzonderlijk het beste regelen."

De consequenties van de Europese bodemrichtlijn voor het Nederlandse beleid:
"De Europese kaderrichtlijn bodem verplicht lidstaten van de EU tot het opstellen en uitvoeren van beleid dat de bodem tegen zeven bedreigingen beschermt. 

De richtlijn bevat een aantal aandachtspunten voor het Nederland waarover opheldering kan worden gevraagd bij de Commissie. Zo is de werking van de richtlijn breder en potentieel meer verplichtend dan het Nederlandse bodembeleid. Dat geldt bijvoorbeeld voor het beperken van bodemafdekking door bebouwing en bestrating, het verminderen van verlies van organische stof in veengronden en in de toekomst het terugdringen van verzilting door zeespiegelstijging."

Vandaar dus de sabotage door Huizinga (CU). Balkenende zelf heeft ook al geprobeerd de EU-natuurwet af te zwakken.

EuropaNu: "De Europese Commissie wil dat de lidstaten van de Europese Unie meer aandacht gaan besteden aan de bescherming van hun bodem. De bodem is samen met water en lucht essentieel voor het voortbestaan van de mens. Als de vruchtbare bovenste laag grond verdwijnt, kan het honderden jaren duren voordat de bodem zich kan herstellen."

Kijk, dit zijn nou duurzame projecten waar geld ingestopt kan worden. Maar daar wil Nederland niet aan. Nederland sponsort lievert een graaiende bedrijfswereld. Want stel je voor dat de Nederlandse bevolking gezonder zou worden. Dat zou toch zeer slecht zijn voor de gezondheidsindustrie, dat zou toch verboden moeten worden! Wellicht kan onze bedrijfswereld de staat aansprakelijk stellen voor het derven van inkomsten als mensen te gezond zijn.
Het moet niet gekker worden in dit kolderlandje.

© 2009