Vuurwerk en dieren

Buiten wordt er al weer flink geknald, vooral rondom Reigersbos. Laten we hopen dat er dit jaar tenminste toch minder slachtoffers zijn dan vorig jaar. De trend naar minder vuurwerk krijgt gelukkig steeds meer navolging.

shot_578

Vuurwerkoverlast: "Steeds meer mensen storen zich aan overlast door vuurwerk. Helaas doet de landelijke overheid weinig om de vuurwerkoverlast tegen te gaan. Wij vinden het belangrijk dat zichtbaar wordt wat voor overlast de Nederlandse vuurwerktraditie allemaal met zich meebrengt."

kat+vuurwerk

PartijVoorDeDieren: "De steun in de Tweede Kamer voor een vuurwerkverbod groeit."

Natuurbericht: "Ook vogels houden niet van het menselijke lawaai rond de jaarwisseling. Ze gaan bij duizenden de lucht in tijdens Oud en Nieuw. De speciale vogelradar in De Bilt kleurt net na 00.00 uur steevast oranjerood."

De reactie van vogels op vuurwerk (radarbeelden van De Bilt en Den Helder).

VN: "Vuurwerk is vervuilend. Volgens het tijdschrift Natuurwetenschap en Techniek wordt jaarlijks bijna twintig miljoen kilo afgeschoten. ... Milieu Centraal rekent voor dat er achthonderd vuilniswagens nodig zijn om al het vuurwerkafval van een oudejaarsavond af te voeren. Hierin zitten onverbrande zware metalen die gemakkelijk wegspoelen in slootjes en plantsoenen.

De grootste schadepost blijft echter in de lucht hangen. Vuurwerk veroorzaakt veel fijnstof. De eerste twee uur van het verse jaar is de concentratie fijnstof in de lucht veertig keer zo hoog als normaal. Het inademen van die fijnstof is schadelijk voor de gezondheid, met name voor mensen met longziekten. Het Rijksinstituut voor Volks­gezond­heid en Milieu (RIVM) mat op de vorige nieuwjaarsnacht in grote delen van Neder­land ‘smog door fijnstof’. Veel van het fijnstof dwarrelt uiteindelijk weer neer, en dat veroorzaakt bodem- en watervervuiling. Het stof, maar ook de onverbrande vuurwerkresten, bevatten zware metalen als barium, antimoon en strontium. Deze stoffen worden niet op een natuurlijke manier afgebroken en hopen zich dus op in de natuur. Het kan enkele maanden tot jaren duren, maar uiteindelijk belandt een groot deel van deze stoffen in bodem en water.

Vuurwerk draagt voor elf procent bij aan de koperbelasting van het Neder­land­se oppervlaktewater, en bijna eenvijfde van de totale koperbelasting op de Neder­land­se bodem. Koper vormt geen gevaar voor de menselijke gezondheid, maar is giftig voor dieren die in het water leven. De volgende dag de restanten van de knalfuif opruimen is dus niet alleen aardig voor uw buren, maar ook voor de stekelbaarsjes in uw sloot.

Helaas zijn fraaie vuurpijlen schadelijker dan rotjes en ander knalspul. De kleurige effecten zijn het gevolg van zware metalen en uiteindelijk daalt dit sterrenstof op aarde neer."

Het is fijn dat mensen mekaar een goed nieuw jaar toewensen, maar sommigen doen er alles aan om het jaar slecht te beginnen door stoer te doen en zichzelf en anderen te verwonden, door dieren te verschrikken en het milieu alvast flink te vervuilen met hun vuurwerk. Zo'n nieuwjaarsviering klopt overduidelijk niet met eerlijke wensen voor een gelukkig nieuw jaar.

© 2009