Waterdieren en insecten

VroegeVogels: "Uit een nieuwe studie blijkt dat de helft van het Nederlandse oppervlaktewater giftig is voor insecten. Dat is deze week te lezen in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS ONE. Volgens één van de auteurs, Jeroen van der Sluijs, Universitair docent nieuwe risico’s aan de Universiteit Utrecht, is het ‘superinsecticide’ imidacloprid de boosdoener.  Wetenschappers luiden de internationale noodklok over het gif: ‘Met een strengere norm alleen komen we er niet. Dit insecticide is zo schadelijk en blijft zo lang in het milieu dat een internationaal verbod zeker op zijn plaats is.’ "

vuurlibel
Vuurlibel

Natuurbericht: "Nieuw grootschalig veldonderzoek toont aan dat het systemische pesticide Imidacloprid een nefaste invloed heeft op libellen en andere waterdieren, zoals eendagsvliegen, slakken en schaaldieren. In de studie, die gisteren verscheen in het vakblad PLOS ONE, werden monitoringsgegevens van Imidaclopridconcentraties in het oppervlaktewater vergeleken met waarnemingen van waterdieren. In waterlopen en rivieren waar de concentraties hoger waren dan de toegelaten norm daalde de soortenrijkdom met 70%. De risico’s die gepaard gaan met het gebruik van neonicotinoïden zijn te groot, Natuurpunt dringt er daarom op aan om een totale ban in te stellen."

Milieudefensie: "Lokale afdelingen van Milieudefensie zijn vandaag een handtekeningenactie begonnen om Intratuin ertoe te bewegen gif dat bijdraagt aan bijensterfte uit de schappen te halen.

Onlangs verbood de Europese Commissie de verkoop van drie soorten neonicotinoïdengif. Er blijven echter nog steeds producten te koop met andere gifsoorten, waaronder ook neonicotinoïden, die slecht zijn voor de bij. De lokale afdelingen willen dat de Intratuin, als marktleider onder de tuincentra, verantwoordelijkheid toont en al deze gifsoorten uit de verkoop haalt.

Vraag intratuin haar verantwoordelijkheid te nemen, teken de petitie!"

stadebijbij

© 2009