Wij zijn rijk

financialcrisis

EUObserver: "Europe has emerged as the richest region in the world, pushing North America, where wealth has declined by more than 20 percent due to the economic crisis, off the top spot, a study has shown.
The world's richest also feel the recession biting, especially in North America, where the financial crisis first unfolded a year ago, reveals a survey on global wealth carried out by the Boston Consulting Group, a global management consulting firm.
North America's wealth, measured in assets under management, plummeted by 21.8 percent, the steepest decline in the world. A lesser fall was registered in Europe, where assets shrunk by 5.8 percent compared to last year, down to €22.2 trillion – a quarter of the globe's total wealth.
The crisis also narrowed the gap between the wealthy and non-wealthy."

Alles is relatief natuurlijk. Wij zijn rijk, maar niet heus. Aan de ene kant wordt de crisis overdreven en gepropageerd als een reden om flink te bezuinigen, aan de andere kant zijn er wel degelijk gevolgen van de financiële crisis in de dagelijkse economie. Bedrijven krijgen geen kredieten, moeten werknemers ontslaan. Maar waar zijn eigenlijk die gigantische winsten gebleven die de laatste tien jaar zijn gemaakt op de beurs, in de bouwwereld (met fraude!), door banken en makelaars, en in al die segmenten van het staatsbezit die zijn geprivatiseerd? Die winsten moeten toch voldoende zijn om de schokken veroorzaakt door het grote graaien en de instorting van de bubbels op te vangen? Nou, dat geld is goed en wel verdwenen, in de zakken van particuliere bedrijven en vaak ook naar belastingparadijzen. De lusten zijn voor het bedrijfsleven, de lasten voor de burger. Intussen moet de staat particuliere bedrijven te hulp snellen. Een vrije markt? Not in a million years! M.a.w. de principes van de vrije markt werken niet. De vrije markt werkt niet. Er zal dus veel meer staatsinvloed moeten komen op het bedrijfsleven. Zoniet dan wordt het steeds erger. Dan kunnen we spreken van georganiseerde armoede.

omsingel
Flyers

Het vrije westen heeft door zijn 'vrije markteconomie', de globalisering, privatisering en deregulering de basis gelegd voor een crisis van wereldformaat. Nederland is nu zijn scheepsindustrie kwijt, ook zijn vliegtuigindustrie en auto-industrie. Voor energie zijn we steeds meer afhankelijk van het buitenland en ook andere sectoren als openbaar vervoer, gezondheidszorg zijn niet meer in handen van de staat. Dat kan alleen maar leiden tot een gigantische crisis en chaos.

Wat nodig is is een herbezinning over onze economie. Het zal localer moeten en de macht van het geld zal gebroken moeten worden. Het visioen van onbeperkte groei is een utopie. Dat moet stuk lopen. We zullen genoegen moeten nemen met minder groei. De winsten kunnen niet blijven stijgen. En de winsten moeten ten goede komen van de hele bevolking, niet een kleine minderheid van asocialen die hun geld in belastingparadijzen hebben opgeborgen. De graaiers, beursspeculanten en neoliberale ideologen die de crisis veroorzaakt hebben, zullen ook de grootste lasten moeten dragen. Het gaat niet aan om de gepensioneerden en werknemers te laten opdraaien voor het asociaal gedrag van de geldwolven.

We hoeven niet meer naar Amerika te kijken. Ook onder Obama is een verbetering daar niet in zicht. Amerika is een instortend imperium. Wij moeten een andere weg op, een sociale weg. Waarom doet Europa het beter in deze crisis? Omdat Europa toch een stuk socialer is dan Amerika. De toekomstige Europese Unie kan kiezen, ofwel een socialer en beter Europa of de revolutie.

twelve

© 2009