Windenergie in ZO

Amsterdam: "Vanaf half maart konden Amsterdammers hun zienswijzen indienen over de ontwerp windvisie.

Het College van Burgemeester en Wethouders heeft op 17 juli 2012  besloten om de windvisie aangepast voor te leggen aan de gemeenteraad. Alle zienswijzen zijn hierbij meegenomen. Er zijn 176 zienswijzen ingediend. Dit was voor het college aanleiding om de windvisie op twee punten te wijzigen. Zo worden in stadsrandpolders de molens alleen aan de randen mogelijk en worden de gebieden in Zuidoost iets aangepast.

Voorafgaand aan de besluitvorming over de definitieve Windvisie Amsterdam wordt het besproken in de Raadscommissie Bouwen, Wonen en Klimaat (afgekort Cie. BWK). Behandeling in de raadscommissie vindt naar verwachting op 5 september 2012 plaats en in de Gemeenteraad op 19 september 2012."

Alle relevante documenten, waaronder de Nota van Beantwoording, de kaart met ontwikkelgebieden en overige stukken zijn te raadplegen op  www.amsterdam.nl/windenergie.

voorstelontwikkeling
Voorstel ontwikkelgebieden

impressievanafGein
Impressie vanaf het Gein richting waterzuiveringsinstallatie

Een impressie van hoe het eruit zou komen te zien vanaf de Gaasperplas en omliggende wijken is er niet. Maar het uitzicht zal er zeker door aangetast worden, ook in geval van de kleinere windmolens. De locatie, de waterzuiveringsinstallatie is nog te billijken, zolang er in de groene gebieden geen windmolens komen te staan. Op bovenstaande foto staan vijf windmolens. Dit is een vogelrijk gebied, dus dat kan problemen opleveren voor de vogels. De Gaasperplas is belangrijk als rust- en foerageerplek voor vogels.

Bijlage 3c - Aanvullend memo op bijlage 6 MER Windvisie: "De Gaasperplas en directe omgeving zijn belangrijk als foerageerplek voor vogels. Ook wordt de plas als rustplek door vogels gebruikt. Aanvullend onderzoek naar het foerageergedrag van vogels en gebruik water door vogels is nodig om het aantal en de precieze situering van de turbines te kunnen bepalen.

De Gaasperplas en directe omgeving zijn belangrijke leefgebieden voor vleermuizen. Aanvullend onderzoek naar het gebruik van het landschap door vleermuizen is nodig om het precieze effect in beeld te brengen."

In de Concept Windvisie staat echter nog steeds: "De Gaasperplas is een kansrijke locatie voor de (milieu-)thema’s geluidhinder, slagschaduw, externe veiligheid en ruimtegebruik én qua windcondities. Het eindoordeel voor deze locatie is voorlopig kansrijk. Dit is gebaseerd op de thema’s landschappelijke en cultuurhistorische inpassing en natuur & ecologie voor het natuurwaardeaspect vleermuizen door de aanwezigheid van de ruige dwergvleermuis. Er is ruimte voor meerdere windmolens met een maximale tiphoogte van 125 meter."

Maar ook: "Naar aanleiding van diverse zienswijzen, waaronder die van het stadsdeel Zuid-Oost, zijn een aantal ontwikkelgebieden scherper begrensd. Zo zijn 'corridors' (zoals benoemd in de Hoofdgroenstructuur) bij Teleport en Diemerzeedijk, die abusievelijk als onderdeel van zoekgebieden waren aangewezen, alsnog uitgezonderd.
Voor gebieden in Zuid-Oost zijn de ontwikkelingsgebieden vooralsnog beperkt tot de volgende delen:

- Het westelijk gedeelte van de Hoge Dijk dat grenst aan de A2.
- De noordoostelijke punt van de Amsterdamse Gemeenschapspolder.
- Bij de Gaasperplas de Waternetlocatie ten zuiden van de plas."

© 2009