Windvisie

De stad Amsterdam heeft een windambitie. Dat is tenminste een positieve ontwikkeling wat schone energie betreft. Maar de manier waarop is van groot belang en daar schort het een en ander aan.

Amsterdam: "De Windvisie laat zien dat er op dit moment in de stad kansen zijn om genoeg windmolens te realiseren om een derde van de Amsterdamse huishoudens van duurzaam opgewekte elektriciteit te voorzien. Bewoners en (lokale) ondernemers worden de komende zes weken uitgenodigd om een reactie op deze Windvisie te geven.

kansrijk
Kansrijke gebieden

Iedereen kan met ingang van vrijdag 6 april 2012 gedurende zes weken een schriftelijke zienswijze indienen bij het college van Burgemeester en Wethouders van Amsterdam o.v.v. Zienswijze Ontwerp Windvisie en MER Windvisie Amsterdam, per adres de directeur van de Dienst Ruimtelijke Ordening, team Juridische en Milieuzaken, Postbus 2758, 1000 CT Amsterdam."

voorstel
Voorstel

De bovenstaande kaartjes geven al aan dat Amsterdam weer fout bezig is. Gebieden 7-onder en 8-onder (respectievelijk 16 en 19) behoren tot de EHS en de Hoofdgroenstructuur. Windenergie is een industrie en hoort dus per definitie niet in een groengebied thuis, zeker niet in de EHS. Het is ook zo dat veel vogel een treurig einde vinden als ze tegen de draaiende wieken aanvliegen. Ik kan me nog voorstellen dat er een paar windmolens langs de Gaasp of langs het Amsterdam Rijnkanaal gepland worden, maar niet in de EHS, niet in het Gaasperpark, niet in De Hoge Dijk. Gebieden 12 en 18 zijn de enige die volgens mij in aanmerking komen. Bij de Arena en het kantorengebied lijkt mij een uiterst geschikt gebied.

AmsterdamInc: "De Amsterdam Arena gaat proberen het 'groenste' stadion van Nederland te worden. De CO2-uitstoot moet flink omlaag en dit moet gebeuren door, onder meer, een eigen windmolen te krijgen.

Dinsdag ondertekent de Arena een 'Green Deal' met de gemeente Amsterdam. Hierin maken beide partijen afspraken over het 'verduurzamen' van het Arenagebied. Een van de ambities die in het plan staat is het terugdringen van de CO2-uitstoot van de Arena met 100% voor 2015.  Dat betekent dat het energieverbruik gehalveerd wordt, en de rest van de energie duurzaam wordt opgewekt."

Milieucentrum: "De Hoofdgroenstructuur, de verzameling van alle belangrijke groene gebieden in Amsterdam zoals parken en scheggen, neemt in het windplan een opmerkelijke positie in. Windmolens zijn hier in principe niet inpasbaar. Uitzonderingen zullen, wat betreft de gemeente, de regel gaan vormen. Met de andere lokale overheden in de regio bekijkt de gemeente of er mogelijkheden zijn voor de ontwikkeling van windenergie in een aantal scheggen rond Amsterdam. Het Diemerpark, de Amstelscheg, de Oeverlanden, de Brettenzone, de Gaasperplas en de Noorder IJplas zijn aangemerkt als locaties waar onderzocht moet worden of windmolens kunnen worden gebouwd."

© 2009