147 bezwaarschriften tegen Amsterdam Open Air

shot 1294


Er zijn 147 bezwaren ingediend tegen de evenementenvergunning voor festival Amsterdam Open Air. Op de hoorzitting hebben zeven mensen de kans gehad een toelichting op hun bezwaar te geven. Aanwezig waren Amsterdam Open Air met hun advocaat en de vertegenwoordiger van de burgemeester, een ambtenaar van stadsdeel Zuidoost met zijn advocaat, die zij aan zij de verleende vergunning verdedigden. Vanzelfsprekend was al duidelijk dat de evenementenvergunning in strijd is met het bestemmingsplan. Dat had de Raad van State al vastgesteld op 1 juli 2015.

Alleen een omgevingsvergunning kan een kleine overschrijding van het bestemmingsplan nog legaliseren. Dat heet een kruimelregeling, een toverformule die de gemeente regelmatig gebruikt om strijdig met bestemmingsplannen toch activiteiten door te drukken. Het woord kruimelregeling zegt het al, het gaat dan om kleine overschrijdingen. Meestal wordt dan pas een omgevingsvergunning aangevraagd als er een verzoek van omwonenden is om handhaving van het bestemmingsplan. Men probeert er eerst onderuit te komen. Want het is duidelijk dat er weer een hele procedure gevoerd kan worden over de omgevingsvergunning.

Mijn eigen bezwaar tegen de omgevingsvergunning verleend voor dit festival in 2014 (een omgevingsvergunning die ook pas verleend is na een verzoek tot handhaving) is nog steeds niet behandeld in een hoorzitting. Ik heb een ingebrekestelling ingestuurd, en omdat men geen zin had in een hoorzitting, dus de procedure zo lang mogelijk willen rekken om Amsterdam Open Air de kans te geven zo lang mogelijk door te gaan, heeft men mij een dwangsom toegekend wegens te laat behandelen van mijn bezwaar. Er liggen nu weer een aantal bezwaren tegen de omgevingsvergunning voor 2015 te wachten op behandeling in een hoorzitting. Het stadsdeel zal er alles aan doen om die procedure te bemoeilijken en te vertragen. Intussen is er al een contract getekend tussen Groengebied Amstelland, beheerder van het hele EHS-gebied rond de Gaasperplas (inclusief het Gaasperpark) en Amsterdam Open Air. De leden van de bestuurscommissie van Zuidoost moesten persoonlijk aan de verantwoordelijke portefeuillehouder (die ook bestuurslid en vertegenwoordiger van de gemeente Amsterdam is bij GGA) verzoeken om inzage. Zij konden bij hem op zijn kamer inzage krijgen, daarbij is hen gevraagd om geheimhouding. Bijzonder vreemde situatie want het gaat hier tenslotte om een openbaar natuur- en recreatiegebied.

Er is voor het festival dit jaar overleg geweest tussen organisatoren plus gemeente en een klein aantal bewoners van Nellestein, mensen die behoorden tot de mediatie die was ingesteld na de rechtszaak bij de bestuursrechter van Amsterdam. Een verzoek om er ook andere omwonenden bij het overleg te betrekken of een bijeenkomst te organiseren voor andere belanghebbenden werd niet ingewilligd. De Nellesteiners die meededen aan de mediatie werden beroofd van hun grondwettelijk recht om bezwaren in te dienen en naar de rechter te stappen over het festival in 2015. Dat is nogal wat.

Tijdens de hoorzitting van 6 augustus vroeg een van de bezwaarmakers wat de reden was voor de mediatie. De vertegenwoordiger van de burgemeester (een ambtenaar van stadsdeel Zuidoost) verklaarde pontificaal dat dat was om rechtszaken te vermijden. Het doel was dus niet het komen tot een vergelijk, het verminderen van de geluidsoverlast en andere overlast, het beperken van de schade aan het park en de natuur. Dat werd later duidelijk, want toegevingen of aanpassingen heeft Amsterdam Open Air niet gedaan. Het festival werd gewoon verder uitgebreid, meer terrein ontoegankelijk gemaakt, meer verkeersoverlast veroorzaakt en er werden weer beschermde planten gemaaid. Met andere woorden, de mediatie heeft niets opgeleverd voor omwonenden. Intussen staat de burgemeester en zijn advocaat nog steeds pal achter Amsterdam Open Air en de verleende vergunningen.

Voor de evenementenvergunning wil het stadsdeel 59 ingediende bezwaren onontvankelijk verklaren wegens te laat indienen. Daarover zal mijn volgende blogpost gaan. Het is bijzonder pijnlijk dat zowat alle bezwaren uit de volkstuinen van Driemond onontvankelijk verklaard dreigen te worden. Als ik me goed herinner was de geluidsoverlast richting Driemond bijzonder groot op de eerste dag van het festival. Je hebt een volkstuin voor rust en verpozing en dan is een inbreuk op die rust door een kakofonie van Amsterdam Open Air bijzonder storend. Daarbij hebben de volkstuinen ook te maken met de geluidsoverlast van evenementen in het Diemerbos. En niet te vergeten ook GaasperPleasure over een week, aan de oostkant van de Gaasperplas, dus vlakbij Driemond.

Pikant detail is dat Amsterdam Open Air nu een ingebrekestelling heeft gestuurd aan de mediatiegroep, omdat zij in gebreke zou zijn gebleven bij het verzoeken van alle omwonenden en bezwaarmakers om geen bezwaren in te dienen of hun bezwaren in te trekken. Absurder kan niet. Amsterdam Open Air heeft geen begrip voor democratische rechten. AIR is een mean, moneymaking machine, nu in handen van een buitenlandse multinational, SFX Entertainment.

Quote: "SFX gireert in totaal €4,15 miljoen in cash en daarnaast ook nog eens €1,35 miljoen aan aandelen. Daarmee wordt opnieuw een forse premium betaald voor Nederlands bedrijf gespecialiseerd in stampmuziek, in 2012 bedroeg het ingehouden deel van het resultaat van AIR Events BV nog geen €150,000. Opvallend is dat meerdere van de festivals waar AIR bij betrokken is ook mede-georganiseerd of geproduceerd worden door The Good Guyz, een ander bedrijf van Wynia en De Geus dat ook in dreunende deuntjes handelt.”

Aan alle indieners van bezwaren: bedankt voor jullie inzet. Ook als er tientallen bezwaren onontvankelijk verklaard worden, dan hebben ze toch hun nut gehad. Want een bezwaar is een bezwaar. En daar gaat het in dit geval om. De bezwarencommissie beslist nog over de ontvankelijkheid. In elk geval heb ik bij de gemeentelijke ombudsman, de bestuurscommissie van Zuidoost (en het Juridisch bureau) en de Commissie Algemene Zaken van de gemeenteraad, de kwestie voorgelegd met het verzoek dit uit te zoeken en coulant te zijn bij het beoordelen van de ontvankelijkheid van de bezwaren. Niemand hoeft voor deze evenementenvergunning naar de rechter te stappen, want de Raad van State heeft al geoordeeld dat het evenement in strijd is met het bestemmingsplan. Het volgende stadium is de omgevingsvergunning.

© 2015