Oordopjesindustrie

We leven in een rare wereld. Een op de vijf jongeren heeft gehoorschade opgelopen bij dance events. De oplossing in een neoliberale wereld: oordopjes ontwikkelen die het geluid filteren. Kassa! Terwijl de oplossing is: het geluidsvolume op festivals verminderen tot 70  dB.

Dat hebben de vrije jongens zeer goed bekeken; eerst het geluid tot de pijndrempel opvoeren, dan oordopjes verkopen. Je zou haast denken dat er ook sprake is van hersenbeschadiging bij de organisatoren van festivals en onze mainstream media. Men denkt dat alle problemen opgelost kunnen worden door gadgets te (ver)kopen. Misschien kan de zorgverzekering voor jongeren die festivals bezoeken iets duurder worden om festivalbezoek te ontmoedigen en kan de regering een oortax eisen van alle festivalorganisatoren.

Bekijk gerust ook even het filmpje van de NOS. Wat doen festivalbezoekers zoal? Ze huppen wat op en neer, schudden de armpjes wat, en that’s it, folks! Minimal. Op dit moment hoor ik van de oever van de Gaasperplas weer getrommel vandaan komen. Volgende week weer GaasperPleasure.


NOS: “De laatste jaren worden er steeds meer oordopjes verkocht. Een op de vijf jongeren heeft gehoorschade. En zij die nog onbeschadigde oren hebben, willen dat graag zo houden. Kassa dus voor bedrijven die oordoppen op de markt brengen.

Alpine meldt een groei van ruim 50 procent in twee jaar. Bij Comfoor/Pluggerz steeg de verkoop 30 procent in een jaar en bij Thunderplugs gingen ze van nul naar een half miljoen oordoppen in drie jaar tijd."

© 2015