Basdreunen

shot 1292


NRC: "Bewoners van grote steden ervaren vaker overlast van openluchtfestivals met harde muziek. „Dan weer is er een illegaal feest, dan een bedrijfsfeest, dan weer iets van de hockeyclub.”

Bijna 15.000 man in een stadspark, 100 decibel aan geluid, acht dagen lang gedeeltelijke afsluiting van het park door op- en afbouw, tientallen in- en uitrijdende vrachtwagens en bestelbusjes, veel schade aan het groen – niet iedereen heeft daar trek in.

Sacha Prins (44) uit Buitenveldert, bij het Amsterdamse Bos, wordt er „gestoord” van. „Het is zo’n ongelofelijke klereherrie.”
Johnas van Lammeren van de Amsterdamse Partij voor de Dieren heeft daar zijn speerpunt van gemaakt: stop de festivalisering van parken! Die hebben meer waarden dan alleen een economische, vindt hij. „We knabbelen de laatste rustpunten van de stad op.” Volgens hem wordt ook de schade aan de natuur op lange termijn niet onderkend.

In Rotterdam werd deze zomer een hevige discussie gevoerd over het evenementenbeleid, nadat een aantal vergunningen op het laatste moment werd ingetrokken en het festival Modular van club Bird voortijdig werd afgebroken, terwijl het toegestane geluidsniveau niet was overschreden. Bijna 5.500 feestvierders meldden zich aan voor een protestevenement op Facebook: „Wij zijn de generatie van de jongste stad van Nederland en laten ons niet langer wegpesten door een handjevol klagers.”

Omwonenden van parken, zoals het Kralingse Bos en het Vroesenpark, verzetten zich tegen de komst van festivals. „Het Vroesenpark heeft het formaat van een postzegel”, zegt Mauro Bussati (41). „Daar hoort een formaat-postzegel-festival bij.” Dus niet het Vrije Volk Festival, met dance. Ook de gebiedscommissie vond dat. De vergunning kwam er overigens toch.

De discussie wordt „nogal opgeblazen”, zegt Johan Moerman, directeur van Rotterdam Festivals. „Er gingen dit jaar niet opeens meer evenementen niet door.” Aan de andere kant bewaakt Rotterdam volgens hem de „spreiding in tijd en ruimte”.

„We zitten in de lift”, verklaart Rotterdams D66-raadslid Jos Verveen trots, die onlangs voorstelde de toegestane eindtijd van festivals te verruimen van 11 naar 1 uur ’s nachts. „Er zijn meer toeristen, meer hoogopgeleiden die in de stad blijven wonen. Er is behoefte aan een levendige stad.” En ja, daar hoort dat „spanningsveld” bij: meer horeca, meer bewoners die zich roeren. „Maar als je helemaal geen overlast wilt, moet je niet in Rotterdam gaan wonen.””

Oplossing: alle feestneuzen verhuizen van Amsterdam naar Rotterdam. Rotterdam is er klaar voor.

© 2015