Rechtszaak Flevopark

whose-park


Dichtbij: "De gemeente heeft vergunningen verstrekt aan Appelsap voor een groot festival in het Flevopark op 8 augustus. De Vrienden van het Flevopark hebben daar bezwaar tegen gemaakt. Niet omdat ze tegen Appelsap zijn, maar omdat het Flevopark geen goede locatie is.

De vergunningen voor het festival Appelsap zijn nu pas verstrekt. Om bezwaar te maken is er zes weken tijd. De gemeente gaat pas na die zes weken de bezwaren bekijken. Dan is het festival al geweest en is er misschien al heel veel schade aangericht. Dat willen de vrienden van het Flevopark voorkomen. Daarom hebben ze een Voorlopige Voorziening gevraagd, dat is een soort kort geding. Ze hebben de rechter gevraagd om nog voor het festival een uitspraak te doen over de vraag of zo'n groot festival in een park dat zo belangrijk is voor de natuur, eigenlijk wel kan. 

Op dinsdag 4 augustus is er om half twee bij de Rechtbank een zitting over dit verzoek. De rechter hoort de Vrienden van het Flevopark, de gemeente / stadsdeel Oost en Appelsap en neemt dan een beslissing.

Omdat een groot festival in strijd is met het bestemmingsplan en omdat het park deel uit maakt van de Hoofdgroenstructuur, is er voor een vergunning een positief advies nodig van de TAC (de technische adviescommissie, een onafhankelijke commissie van de gemeente). Zij kijken of een activiteit die niet in het bestemmingsplan past toch door kan gaan en of de natuur daar niet teveel onder lijdt. De gemeente heeft de TAC ook pas heel laat om advies gevraagd. Dat advies ligt er daarom ook pas nu en het is niet positief.

Vindt u ook dat het groene natuurlijke Flevopark geen geschikte plek is voor een heel groot festival met zware bassen? Of bent u gewoon nieuwsgierig hoe de rechter over de vergunningen zal beslissen? De zitting is openbaar en u kunt er bij zijn. Dinsdag 4 augustus om 13.30 uur bij de Rechtbank aan de Parnassusweg 220 (toren F), 1076 AV Amsterdam.”

Update 4 augustus: Appelsap bijna failliet volgens AT5

De zitting bij de voorlopige voorzieningenrechter duurde zo’n twee uur. Op het eind van de zitting mocht Appelsap nog wat propaganda maken en had daarbij AT5 uitgenodigd. De hele zitting zaten de medewerkers van AT5 er als een zak aardappels bij, tot de baas van Appelsap de jongens van AT5 een seintje gaf en het serieuze filmen kon beginnen. Appelsap staat op het punt failliet te gaan vertelde het baasje, als het festival niet door zou gaan. Dat werd klakkeloos overgenomen door AT5, die op moeten passen om het evenementenbeleid van de burgemeester niet in de wielen te rijden. Want anders wordt de subsidie voor AT5 nog verder verlaagd. En AT5 heeft het al zo moeilijk. Voor info en docu’s is er geen geld, daarom gaan AT5 en RTV-NH maar wat straatschuimen. Straten langs en huizen in, om de tijd op te vullen met loze prietpraat.

Het spreekt vanzelf dat de rechter zich niet zal laten leiden door het larmoyante verhaal van de Appelsapper, maar heel waarschijnlijk zal zwichten voor de financiële belangen van Appelsap. Zo vlak voor de opbouw van het festival (morgenochtend) en na een lange periode van voorbereiding zullen weinig rechters de moed hebben om het festival stop te zetten. En we weten ook dat AT5 liever de beest uithangt dan objectieve informatie te verschaffen. Sensatie, daar gaat het om bij AT5. Vandaar dat de meest spectaculaire uitspraak en ook de meest belachelijke door AT5 na ruggespraak met Appelsap werd uitgezonden. Het verslag van verslaggever Jelle de Gee op twitter: “15 jaar Appelsap: Koffietafelboek, jubileumcampagne & rechtszaak om 't festival te verbieden”. Verder verkondigt hij de standpunten van Appelsap. Daar zitten vast een paar vrijkaartjes in voor de feestneuzen van AT5. Indien de vergunningen zo laat verleend worden dan komt dat door een vergunningverlener die best weet op welke gronden rechters oordelen. De rechters worden voor het blok gezet. Het gerommel met vergunningen is typisch voor Amsterdam. Als er een risico is dan hoort dat voor rekening te komen van de organisator. Daar kunnen ze zich trouwens ook voor verzekeren.

Parool: "Op 23 juli jongstleden kreeg Appelsap groen licht van stadsdeel Oost. Betrokken partijen krijgen normaal gesproken zes weken de tijd om opnieuw bezwaar aan te tekenen tegen een vergunning, maar het festival vindt aanstaande zaterdag al plaats, dus die termijn is in dit geval zinloos. 

Voorzitter Goos van der Sijde staat volledig achter de beslissing om de vergunning aan te vechten, maar betreurt wel dat het zo ver moet komen. 'Dat dit zo laat nog moet is heel vervelend voor ons en voor de organisatoren van Appelsap.' 

Van der Sijde benadrukt dat hij niet tegen het festival zelf is, maar wel tegen het idee van een megafestival in het Flevopark. Appelsap verwacht 14.500 bezoekers. 'In het bestemmingsplan is geen plek voor grote festivals. Het stadsdeel zegt dat er eenmalig een uitzondering wordt gemaakt, maar wij zijn bang dat dit de opmaat is naar nog veel meer grote evenementen.’”

Festivals horen niet in parken thuis.

Update 5 augustus: Zoals te verwachten heeft de rechter geen reden gezien om het festival te verbieden. Intussen is wel duidelijk dat het in strijd is met het bestemmingsplan waardoor de evenementenvergunning niet verleend had mogen worden zonder omgevingsvergunning en dat mogelijk ook de omgevingsvergunning die noodzakelijk is om een bestemmingsplan te omzeilen, niet terecht is verleend. De aanvraag van een omgevingsvergunning wordt pas gedaan als er een verzoek tot handhaving van het bestemmingsplan wordt ingediend. Daarmee probeert men een rechtszaak over de omgevingsvergunning te vermijden.

Uitspraak van de rechter

Vereniging Vrienden van het Flevopark: "Het is een voorlopige oordeel dat om de vraag draait of Appelsap wel of niet door moet gaan. De rechter gaat dus niet heel uitvoerig in op alle argumenten en haken en ogen van de vergunningen. Dat komt pas later: bij de behandeling van het bezwaar, eventueel beroep bij de Rechtbank en Hoger Beroep bij de Raad van State. Want die rechtsmogelijkheden hebben we allemaal nog. Tegen de uitspraak van de rechter vandaag is geen hoger beroep mogelijk, maar de andere procedures gaan gewoon door. Voor aanstaande zaterdag verandert dat niets, maar het is wel belangrijk voor de toekomst van het Flevopark en ook voor andere parken.

Gemeente vraagt eerst advies en zegt dan dat het niet geldig is

In die procedures die volgen zal er waarschijnlijk wel  uitgebreid worden ingegaan op de wonderlijke situatie dat de gemeente eerst een advies van de TAC vraagt en als dat advies niet positief is, ingefluisterd door de advocaat van Appelsap, zegt dat het TAC-advies helemaal niet nodig was en niet mee moet tellen. (de TAC is de onafhankelijke commissie die bekijkt of activiteiten die niet toegestaan zijn in het bestemmingsplan toch mogen en geen schade aanrichten in de Hoofdgroenstructuur). Daar is het laatste woord nog niet over gezegd. Mogelijk zullen hierover ook bij de politiek vragen rijzen."

© 2015