Associatieverdrag met Oekraïne

banner-referendum

Burgercomité EU

Amsterdam: "De burgemeester van Amsterdam maakt bekend dat de tekst van de goedkeuringswet en van de Associatieovereenkomst waar het referendum op 6 april 2016 over gaat, vanaf 9 maart 2016 verkrijgbaar zijn en ter inzage liggen bij ieder Stadsloket van de gemeente.

De tekst van de goedkeuringswet en van de Associatieovereenkomst is ook te lezen op internet.

Nadere inlichtingen worden verstrekt door Bureau Verkiezingen van de afdeling Basisinformatie, bereikbaar per e-mail: verkiezingen@amsterdam.nl of telefoon: 020 253 9148, en bij de Stadsloketten.

Zie ook: www.amsterdam.nl/referendum

U kunt de teksten van de wet en de associatieovereenkomst als pdf downloaden.

Kaas en mensenrechten? Ik dacht niet dat het daarom gaat. Nederland is niet in staat om in eigen land het rechtsextremisme in te tomen, Europa evenmin, dus waarom zou dat in de modderpoel van een ultrarechts Oekraïne wel lukken? De economie van Oekraïne ligt plat. Er zullen miljarden naar Oekraïne moeten om het land van zijn schulden te verlossen. Daar wil ik niet voor betalen. Militaire samenwerking met een rabiaat rechtsextremistisch land kan alleen maar leiden tot een oorlog in Europa. Als Oekraïne bij de EU komt, en het associatieverdrag is daarvoor de beginfase, dan hebben we weer een gevaarlijk blok aan ons been. Het associatieverdrag was ook de aanleiding voor de burgeroorlog daar, en die kan weer opflakkeren.

ukraineright


Volkskrant: "Verdrag met Oekraïne bewijst niemand een dienst

Oekraïne is in een totale economische meltdown terechtgekomen. Het land is compleet bankroet met een door het IMF voorspelde inflatie van 46 procent, een economische krimp van 9 procent en niets minder dan een burgeroorlog in het oosten - een deel van het land dat niets voelt voor aansluiting bij Europa omdat het economisch, cultureel, politiek en geostrategisch kiest voor Rusland.

Het verdrag is dus niet alleen slecht voor Nederland en Europa - het is ook slecht voor Oekraïne zelf. Het verdrag drijft een wig in het land - het is een splijtzwam, een bron van conflict.

En bewijs Nederland, Europa én Oekraïne een grote dienst door dit uiterst onverstandige verdrag op 6 april tegen te houden.”

Elsevier: "Nog voordat in Nederland een referendum over het EU-associatieverdrag met Oekraïne is gehouden, zijn op 1 januari al delen van het verdrag in werking getreden.”

Jort Kelder over associatieverdrag Oekraïne: ‘We worden verkocht waar we bij staan’

Spanning 1/2016 • Nee tegen het associatieverdrag met Oekraïne

Vier redenen waarom EU-verdrag met Oekraïne vraagt om een referendum

PvdD: "Dit verdrag gaat niet over geopolitiek, maar over handel, liet Eurocommissaris Frans Timmermans al duidelijk weten. Er is geld te verdienen! Dat het handel betreft met het corruptste land van het Europese continent; een land dat produceert met kinderarbeid en barbaars dierenleed van kolossale proporties; dat vormt kennelijk geen beletsel.

Onbelemmerd

Het veelbesproken associatieverdrag zorgt ervoor dat Nederland en andere EU-landen goederen uit Oekraïne onbelemmerd moeten binnen laten. Europa mag geen importbelasting meer heffen aan de grens.

Problematisch is dat Oekraïne structureel mensenrechten, dierenwelzijn en milieuregels aan zijn laars lapt bij de productie van die goederen. Door Oekraïense producten toe te laten, maakt Europa zich dus mede schuldig aan schending van mensen- en dierenrechten.

Drogreden

Voorstanders schermen ermee dat het associatieverdrag Oekraïne verplicht om bepaalde wetten en productiestandaarden op den duur te verbeteren. Dat is echter een drogreden. Zelfs bestaande regels worden nauwelijks gecontroleerd en gehandhaafd in Oekraïne. Oorzaak daarvan is de heersende corruptie; ook dit jaar riep Transparency International Oekraïne uit tot corruptste land op het Europese continent. Dat geeft papieren regels erg weinig waarde."

© 2015