De klacht van de Vrede

Vanavond hoorde ik weer een van de vertegenwoordigers van onze intelligentsia aan het woord in DWDD. Veel gepraat om de pot heen door Geert Mak. Het woord oorlog is niet eens gevallen. Want laten we wel wezen, wat is potverdriedubbeltjes de oorzaak van de vluchtelingenstroom? OORLOG!

Mensen vluchten als er geen toekomst meer voor hen is, als ze verdreven worden door oorlog. Dus stop dan toch in godsnaam met die oorlogen, ook en vooral die in naam van de mensheid. Stop met de regime changes die zoveel ellende hebben veroorzaakt. Maar geen mens denkt eraan om daarmee  te stoppen. Het heeft niet geholpen in Irak, niet in Afghanistan, niet in Libië en niet in Syrië. Stop met het steunen van war bitches als Hillary Clinton, die dreigt president van de VS te worden. Als zij aan de macht komt zal er nog meer oorlog komen. En Europa loopt nog steeds aan de leiband van de VS. Men moest zo nodig Libië zuiveren van Ghadaffi, het resultaat was dat Daesh, al-Qaeda en andere moorddadige groepen aan de macht kwamen. Hetzelfde in Syrië.

Het Westen heeft oorlog altijd als een politiek machtsmiddel gebruikt en voert nog steeds een veroverings- en machtspolitiek. Dat begint nu averechts uit te pakken.

Het avondland is aan zijn ondergang toe. Net als ten tijde van het Romeinse Rijk. Men denkt oplossingen te vinden door als één blok het vluchtelingenvraagstuk aan te pakken, maar vergeet daarbij de oorzaak aan te pakken: de export van oorlog door het westen. Het is triest als je je eigen volk zo verdwaasd ziet en niet in staat om het grote probleem onder ogen te zien dat onze politici zelf veroorzaakt hebben. Men gaat rustig door met de neoliberale wereldbevrijdingsoorlog en vernietigt daarbij de hele beschaving. De doos van Pandora is geopend en men is niet meer in staat het zelf veroorzaakte onheil te stoppen. Turkije en Saoedi-Arabië steunen Daesh of ISIS en stellen hun eisen aan Europa. Europa weet zich geen raad meer. Europa durft Daesh ook eigenlijk niet rigoureus aan te pakken. Weet niet meer wanneer je je met alle macht moet verzetten. Zo Mak als een lammetje. Roepen om een sterk Europa. Maar Europa bestaat niet. Er is nergens zoveel onenigheid als in Europa, dat nog steeds overschaduwd wordt door een racistisch Amerika, dat allang geen voorbeeld voor de wereld genoemd mag worden. Als je oorlog voert dan moet je het goed en kort doen, niet uit permanent economisch belang.

Erasmus zei het al: “Zoet is de oorlog voor wie hem niet kennen.” Uit een oorlog komen alleen maar verliezers. Als de vluchtelingen een probleem zijn, zoek dan de oorzaak van de vlucht en hou op met het ontwrichten van de wereld. Maar ik vrees dat het al te laat is. Waar staat dit ook al weer ‘wie het zwaard opneemt zal door het zwaard vergaan’?

© 2015