Autisme in de politiek

Er gaat geen week voorbij of de VVD komt weer in opspraak voor fraude, corruptie of eindeloos gesjoemel. Gelukkig zijn we Teeven en Opstelten nu kwijt. En de bewaarplicht voor internetproviders is afgeschaft. Dat is een goede zaak. Jammer genoeg zit de politiek in Zuidoost potdicht. Van opstappen van de raad verkeerd informerende portefeuillehouders is geen sprake. De PvdA en de meeste andere partijtjes steunen meestal om redenen van vriendjespolitiek de VVD. En wat natuur en groengebieden betreft is er nog de medeplichtigheid van stad en provincie. Maar het is een zielloze bedoening hier. De VVD gaat autistisch verder op de foute weg. Of er sprake is van echte corruptie is in zo’n geval niet na te gaan. Maar er is wel degelijk sprake van belangenverstrengeling en onbehoorlijk bestuur en het doelbewust bevoordelen van bepaalde groepen, met name de organisatoren van evenementen. Onze politici vertrouwen op het populistische gevoel van hebzucht en baldadigheid van hun kiezers.

VVDBulgarije

Cartoon: Jochem Coenen

Zo heeft men jarenlang de bouw van kantoorpanden gesubsidieerd. Veel van die panden staan nu leeg en vormen een grote belasting. Hetzelfde gebeurt met de inplanting van horeca. Een World of Food, rijdende voedselkeukens, alsof er nog niet genoeg concurrentie is voor de kleinere ondernemer die gebonden is aan een dure huurprijs voor zijn winkelpand. Dat gaat op een gegeven moment goed mis. Het winkelpandje in Wisseloord waar Boedapest inzat heeft nu een andere huurder. Het was van begin af aan duidelijk dat Boedapest het niet zou redden. Waarschijnlijk ben ik de enige klant geweest. Met een Hongaarse worst en een pot honing hou je geen bedrijf boven water. Hoelang de voedselsupplementenwinkel het zal uithouden is nog de vraag. Het is in feite windhandel.

Quest: "Onderzoek Quest en VU Amsterdam: rechtse mensen zijn oneerlijker

Hoe rechtser je politieke opvattingen, hoe oneerlijker je gemiddeld bent in het dagelijks leven. Dat blijkt een onderzoek dat wij uitvoerden in samenwerking met psychologen van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Psycholoog Jan-Willem van Prooijen van de Vrije Universiteit Amsterdam: ‘Uit eerder onderzoek was al gebleken dat rechtse mensen vaak individualistischer zijn. Daardoor maken ze eerder keuzes die gericht zijn op het eigenbelang, ook als die ten koste gaan aan het belang van anderen. Wat opviel in de resultaten van het Quest-onderzoek is dat het vooral extreem-rechtse mensen waren die oneerlijke keuzes maakten. Rechts-extremisme lijkt dus een goede voorspeller te zijn van de mate waarin mensen oneerlijk gedrag vertonen.’"

Volkskrant: "De liberalen laten het belang van bestuurlijke integriteit maar moeizaam tot zich doordringen.

Het is een klassiek voorbeeld van 'neerwaartse jaloezie': die uitkeringstrekkers hebben het veel te goed, vinden veel VVD'ers klaarblijkelijk, terwijl ze zich onbegrepen wanen in hun ijver om de 'BV Nederland' er weer bovenop te helpen.”

Zeker wat natuur betreft, is de VVD (met zijn meelopers van de PvdA) ronduit schadelijk voor dit land. Jammer genoeg is er nog al te veel populistische steun voor dit afbraakbeleid.

DiemerparkGroen: "“We kunnen het sportveldbezoekers niet aandoen om 12 minuten te lopen tussen de parkeergarage onder het winkelcentrum van IJburg en het sportterrein”. Dit was de mening van de PvdA in vergaderingen die gingen over de aanleg van een parkeerterrein in het Diemerpark. “Vlak naast sportvelden hóórt een parkeerterrein, ook als dat in een park is”. Dat de beleving van de natuur in het park en de veiligheid van met name fietsers door autoverkeer bedreigd wordt, speelde voor de partij geen rol.”

spechten


HerstelInheemsDuin: "Waternet, de beheerder van de Amsterdamse Waterleidingduinen, heeft deze winter honderden dode bomen - zo kenmerkend voor het natuurlijke bos - plompverloren omgezaagd.”

HerstelInheemsDuin: "Dood hout wordt wel de ”rijkste habitat in een gezond bos genoemd. Ruim een derde van alle biodiversiteit en naar schatting 50 procent van de totale bosfauna is afhankelijk van dood hout”, zo vermeldt het boek Bosbeheer en Biodiversiteit.

Dus vroeg ik me af, wat bracht de beheerder er in godsnaam toe om in een wettelijk beschermd natuurmonument, tevens Natura 2000-gebied -onderdeel van ‘n stelsel door Europa waardevolle geachte natuurgebieden- al het staande dode hout te vellen? Dat dode hout blijft weliswaar op de grond achter, -als dood hout. Maar is dit gezien de natuurbehoudsdoelstelling wel in de haak?

Zeker niet! Hier volgen veelzeggende citaten uit het wetenschappelijke werk Bosecologie en Bosbeheer:

”Voor het optimaal functioneren van het bosecosysteem is het van belang dat zowel staand als liggend dood hout in verschillende verteringsstadia min of meer permanent beschikbaar is in ruimte en tijd.”

“Een staande dode boom heeft als bijkomend voordeel dat deze geschikt kan zijn voor holenbroeders.” 

Recreantensentiment stellen boven verantwoord natuurbeheer in een beschermd natuurmonument. Dat is toch de omgekeerde wereld.”

Ook in Zuidoost is GGA nu bezig met het ‘uitdunnen’ van het park. Dat betekent dat er overal doorheen gebanjerd kan worden. Dat er steeds minder schuilplekken overblijven voor dieren en insecten. De EHS wordt vernield. Er is altijd wel een bioloog te vinden die voor een paar zilverlingen wil aangeven waar gekapt en gesnoeid zou mogen worden. Daarmee is aan de schone schijn van professioneel toezicht voldaan. Intussen verdwijnt steeds meer bijzondere fauna en flora. Waternet doet vrolijk mee met mudruns in de EHS.

Op autistische manier wordt een politiek doorgedrukt gebaseerd op bewezen falende dogma’s. Nadenken en visie is er bij de nomenklatura tegenwoordig niet meer bij, laat staan het verdedigen van de belangen van alle bewoners en het belang van natuur en fauna en flora.

© 2015