Belangenverstrengeling in Zuidoost

AOA 2015


Amsterdam: "Amsterdam Open Air B.V. heeft een aanvraag ingediend voor het organiseren van een evenement genaamd: Amsterdam Open Air 2015 en Amsterdam Open Air Camping met als locatie voor het festival: Noordoever Gaasperplas en met als locatie voor de camping: Gaaspercamping, Loosdrechtdreef 7 te Amsterdam. Voor het festival zullen diverse objecten worden geplaatst. Er wordt levende en mechanische muziek ten gehore gebracht, categorie: Dance. Op de camping zullen ten behoeve van de op de camping overnachtende bezoekers van Amsterdam Open Air 2015 diverse objecten worden geplaatst en een randprogrammering met muziek worden aangeboden, een silent disco en een theatervoorstelling. Data en tijdsduur van het evenement:

Camping: Vrijdag 5 juni 2015 van 20.00 tot 04.00 uur,

Zaterdag 6 juni 2015 van 20.00 tot 04.00 uur,

Zondag 7 juni 2015 van 20.00 tot 04.00 uur;

Festival: Zaterdag 6 juni 2015 van 12.00 tot 23.00 uur,

Zondag 7 juni 2015 van 12.00 tot 23.00 uur;

Geluid Festival: zaterdag 6 juni 2015 van 12.00 - 23.00 uur en zondag 7 juni 2015 van 13.00 - 23.00 uur;

Soundcheck Festival: vrijdag 5 juni 2015 van 16.00 - 18.00 uur en zaterdag 6 juni 2015 van 11.00 uur - 12.00 uur. De aanvraag is in behandeling gekomen op: 16-02-2015. Dossiernummer: ZK14004997.

De aanvraag ligt twee weken, na de publicatiedatum, ter inzage tijdens de openingstijden van het loket van het stadsdeel Zuidoost. Voor het inzien van de stukken kunt u een afspraak maken via 14020.

Gedurende genoemde periode kunt u uw zienswijze richten aan:

Het algemeen bestuur van de bestuurscommissie van stadsdeel Zuidoost
Postbus 12491, 1100 AL AMSTERDAM

o.v.v. het dossiernummer."

Zoals u wellicht weet loopt er nog steeds een rechtszaak bij de Raad van State over dit evenement. Dit is het laatste jaar van een vijfjarencontract tussen Amsterdam Open Air en Groengebied Amstelland (er werd al gewag gemaakt van een nieuw contract voor 10 jaar). Het is duidelijk dat er sprake is van zware belangenverstrengeling. Zowel stadsdeel Zuidoost, de gemeente Amsterdam als Groengebied Amstelland werken zeer nauw samen met de organisatoren van Amsterdam Open Air. Voor de rechter staan deze vier partijen als één blok tegenover de burgers die een bezwaar hebben ingediend wegens geluids- en andere overlast. De bestuursrechtbank in Amsterdam heeft reeds het vonnis geveld dat dit evenement in strijd is met het bestemmingsplan. Maar Amsterdam als anarchisch neoliberale vrijstaat stoort zich niet aan bestemmingsplannen en heeft daarvoor een toverformule of kruimelregeling die inhoudt dat in sommige gevallen toch een vergunning verleend kan worden. Die uitzonderingen zijn strict vastgelegd. Maar ook daar wordt mee gerommeld.

EHS Zuidoost

EHS Zuidoost

Voor het jaar 2014 is door Open Air ook een omgevingsvergunning aangevraagd om de eenvoudige reden dat dit evenement plaatsvindt in de Ecologische Hoofdstructuur (nu NNN, Natuurnetwerk Nederland) en dat er in bestemmingsplannen rekening moet zijn gehouden met de EHS-status van dit gebied. Tot eind 2013 heeft portefeuillehouder Jaensch (die tevens Zuidoost vertegenwoordigt in Groengebied Amstelland en de vertegenwoordiger van Amsterdam daar kan vervangen) in de stadsdeelraad beweerd dat het Gaasperpark niet tot de EHS behoorde, ook dat er orchideeën gemaaid mochten worden (dat kan in uitzonderingsgevallen, maar daar is wel een omgevingsvergunning voor noodzakelijk en die was er niet). Het is duidelijk dat het DB in deze ofwel onbekwaam was of onbehoorlijk bestuur afleverde. Iedereen weet nu dat het hele gebied rond de Gaasperplas tot de EHS behoort.

Wat betreft de vergunning voor 2014 voor Open Air, daarvoor wacht ik nog steeds op het besluit van de bezwarencommissie van de gemeente (voor de evenementenvergunning) en op een uitnodiging van het stadsdeel voor een hoorzitting over de toen verleende omgevingsvergunning. Ook dat valt onder onbehoorlijk bestuur. Het is duidelijk dat ook dit nieuwe dance event voor dit jaar indruist tegen het bestemmingsplan en dat ook een omgevingsvergunning niet verleend mag worden. De rechtszaak die is aangespannen door een aantal bewoners van Nellestein en de voorzitter van de Bewonersvereniging is uitgemond in een mediatietraject waarbij de diverse partijen proberen 'nader tot mekaar te komen’. Ik krijg er tranen van in mijn ogen. Zeer aandoenlijk. Maar dit mediatietraject lijkt meer op een intimidatietraject. Daar staan de bewoners van Nellestein dan tegenover een batterij van hardleerse oudere jongeren van Amsterdam Open Air gesecondeerd door vertegenwoordigers en advocaten van de gemeente, stadsdeel en GGA. Deze laatsten willen allemaal een beleid doordrammen waarvan al gebleken is dat het illegaal is. Veel verwacht ik dus niet van dit intimidatietraject. Het is volgens mij enkel bedoeld om obstructie te plegen en Open Air dit jaar zonder problemen door te laten gaan, want de betrokkenen bij deze rechtszaak mogen hiertegen geen bezwaren indienen. De democratie is gewoon buitenspel gezet.

En wat de bewoners van Gein 3 betreft, als het kappen van 101 bomen doorgaat dan kunnen wij binnenkort nog beter dan ooit genieten van de kakofonie van Amsterdam Open Air. Al meer dan een maand geleden waren de early bird weekenders voor AOA al uitverkocht. De organisatoren zijn eraan gewend om hun zin door te drijven voordat er al een vergunning is verleend, zo zeker voelen ze zich gesteund door de regenten die de plak zwaaien in dit stadsdeel, de gemeente en GGA. Het hele evenementenbeleid staat nu nog steeds ter discussie bij de provincie, maar Zuidoost heeft al vijf jaar lang een illegaal voorschotje genomen op dit piratenbeleid. Gaat het om geld? Jawel, maar niet echt. Evenementen in onze parken worden door onze burgervader voor een armzalige euro verkocht aan de organisatoren. Er stroomt dus geen geld binnen voor onze parken. Wat GGA betreft, die vangen wel geld voor verhuur van groengebieden, maar het moet geheim blijven hoeveel. Daaruit blijkt nogmaals hoe diep de belangenverstrengeling is. Er wordt winst gemaakt op een of twee groengebieden maar het merendeel ervan kost enkel geld.

GGA: "Op korte termijn gaat Groengebied Amstelland starten met het uitvoeren van dunningswerkzaamheden aan de beplantingen in het recreatiegebied Gaasperplas. De werkzaamheden vinden plaats aan de noordoever, het voormalig Floriade gedeelte en aan de beplanting langs de Langbroekdreef (Nellestein). 

In het kader van regulier onderhoud worden jaarlijks een aantal beplantingsvakken gesnoeid. Het beheer richt zich hierbij op een goede opbouw van de beplantingsvakken met kruiden, heesters en bomen, waarbij gelijktijdig gekeken wordt naar voldoende variatie in de soorten.

Tijdens de werkzaamheden worden ook een aantal grotere bomen verwijderd die destijds zijn geplant als snelle groeier, de zogenaamde wijker, om het park zo snel mogelijk body te geven. De duurzamere boomsoorten kunnen nu op veel plaatsen deze wijkers, veelal snelgroeiende populieren, vervangen.  Het niet tijdig verwijderen van deze wijkers heeft tot gevolg dat de duurzame beplanting onvoldoende kans heeft deze taak, de toekomstige bomenlaag, over te nemen.

Bij de werkzaamheden houden we rekening met vogels en andere dieren en zullen we indien noodzakelijk in het najaar de werkzaamheden afronden.

Wij doen ons best om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de beheerder, dhr. J. Schepers en/of de heer J.H. Meuleman, telefoonnummer 020-4965656"

shelltoren

Wat men doet is meer ruimte creëren voor evenementen. Het Gaasperpark haalt geen enkel voordeel uit Open Air. GGA besteedt de inkomsten uit AOA aan het faciliteren van nog meer evenementen en bezoekers, aan het kappen van bomen en struiken, niet aan het groenbeheer, laat staan aan het ecologisch groenbeheer. Het is zelfs zo dat het park zienderogen kapotgemaakt wordt en zijn ecologische waarde verliest door deze evenementen. De miljoenenwinsten die Open Air maakt gaan naar het revampen van de oude Shelltoren voor nog meer amusement en clubs zodat de kleinere gelegenheden in de stad kapotgeconcureerd worden. Een organisatie en overheid die een mudrun laat plaatsvinden in de EHS is behoorlijk van de pot gerukt. Het besluit van de bezwarencommissie (let wel: het gaat om de mudrun van verleden jaar!) is nog steeds niet rond. Maar in elk geval komt er dit jaar geen mudrun. De bezwarencommissie heeft in deze kwestie misschien wel degelijk werk geleverd en het Dagelijks bestuur erop gewezen dat hier paal en perk aan gesteld moet worden.

Het gevecht rond de omgevingsvergunning en de vergunningen voor AOA dit jaar gaat gewoon door. Ik zou u aan willen raden om alvast een zienswijze in te sturen (zie boven). Daarna kunt u een bezwaar indienen en naar de rechter stappen. U krijgt hier nog meer informatie over de gang van zaken en wat u kunt doen.

Het moet afgelopen zijn met de obstructie van democratische procedures. Het zou ook goed zijn als de kwestie belangenverstrengeling eens grondig onderzocht wordt op hoog niveau. Hoever gaat die belangenverstrengeling? Waarom trekt de overheid partij voor de organisatoren van evenementen en niet voor de bevolking?

Er zijn aanwijzingen dat er een ‘regime change’ ophanden is.

DeStentor: "De rechtbank Overijssel oordeelde gisteren dat de gemeente Zwolle in 2013 ten onrechte een omgevingsvergunning heeft afgegeven voor het Hardshock Festival bij de Wijthmenerplas.
Dat hardcore-festival veroorzaakte volgens van de rechtbank 'ontoelaatbaar veel geluidsoverlast' voor omwonenden. De gemeente zou daar bij het afgeven van de vergunning onvoldoende rekening mee hebben gehouden.
Op basis van het bestemmingsplan had het terrein waarop het Hardshock Festival heeft plaatsgevonden de bestemming 'dagrecreatie'. Het gebruik voor een grootschalig muziekevenement is 'in strijd met het eveneens in de planvoorschriften neergelegde verbod om de gronden in strijd met hun bestemming te gebruiken', stelt de rechtbank.”

DeStentor: "De uitspraak van de Zwolse rechtbank over onaanvaardbare geluidsoverlast door dance-evenement Hardshock zou wel eens nationale impact kunnen krijgen.”

De Wijthmenerplas behoort niet eens tot de EHS. Het Gaasperpark is wel degelijk EHS en daar hoort natuur voorrang te krijgen.

© 2015