Belangenverstrengeling

AOA 2014

The beauty and the beast - Open Air 2014

Dichtbij: "Het Amsterdamse festivalseizoen is weer begonnen. Er worden gemiddeld zestien festivals per weekend druk bezocht door duizenden jongeren uit binnen- en buitenland. Buurtbewoners rond festivallocaties delen niet altijd in de feestvreugde. In Pretpark Mokum gaan jongeren, organisatoren en wetenschappers hierover bij Imagine IC met elkaar in gesprek.

'Normale' uitgaansgelegenheden blijven tijdens de festivals nagenoeg leeg. Waarom is het festival onder jongeren zo populair? Wat en wie zoeken ze daar? Welke ervaringen en rituelen willen ze er massaal delen? En hoe kijken buitenstaanders - van clubeigenaren tot niet-feestende gebruikers van pleinen en parken - aan tegen de festivalisering van de stad? Het zijn vragen die tijdens deze bijeenkomst aan de orde komen.

De bijeenkomst is op donderdag 21 mei om 17.30 uur bij Imagine IC, Frankemaheerd 2. Aanmelden kan via info@imagineic.nl. de toegang is gratis.

Onder de titel Club Party koppelt Imagine IC jongerendebatten aan expo Let's Party. Club Party wordt georganiseerd in samenwerking met party-makers en mede gefinancierd door Stadsdeel Zuidoost. De tweede Club Party op 28 mei gaat over feesten als verlengstuk van de lifestyle.”

Stadsdeel Zuidoost verleent subsidie aan promotie van festivals en festivals. Dat is concurrentievervalsing want andere uitgaansgelegenheden lopen daardoor opbrengsten mis. Bovendien zijn openluchtfestivals schadelijk voor onze parken. Als er al opbrengsten zijn voor Groengebied Amstelland dan zeer miniem. Wij mogen trouwens nog steeds niet weten wat de verhuurprijs is van het Gaasperpark voor Amsterdam Open Air; dus het kan nooit veel zijn, zeker niet voldoende om het park ecologisch te beheren. Intussen wordt er veel geld besteed aan het aanpassen van het park aan evenementen. Bomen en struiken worden gekapt en daar heeft de biodiversiteit sterk onder te lijden. En dan is er nog de geluidsoverlast en andere ongemakken tijdens het festival. Dat kost zeer veel geld aan begeleiding door politie, brandweer, ambulance enz. Veel festivalgangers gaan naar huis met gehoorschade en door het drugs- en drankmisbruik komen daar nog ergere problemen bij. Het is onbegrijpelijk dat ons gemeentebestuur dit soort dingen faciliteert. De burgemeester is blijkbaar ook al doof geworden, in elk geval voor de geluiden van verontruste omwonenden.

U kunt vandaag nog stemmen over de vraag of barbecues in het Vondelpark verboden moeten worden. Volgens mij wel en wel hierom: ze zorgen voor veel overlast, stank, rook, zwerfvuil en zijn onhygiënisch. Ze vergen veel handhaving, onderhoud en schoonmaak, en dus ook veel geld dat beter gebruikt had kunnen worden.

© 2015