Betaald parkeren in Zuidoost

Parool: "De opbrengst van betaald parkeren gaat straks in een grote centrale pot. Stadsdelen met veel betaald parkeren vrezen een aderlating.

Volgens D66-raadslid Jan-Bert Vroege gaat bij de oprichting van één stedelijk parkeergeldenfonds de fijnmazigheid van het systeem zoals het tot voor kort was, verloren. 'Al het geld komt in een grote pot en de stad gaat bepalen welke investeringen daarvan kunnen worden betaald. Maar stadsdelen kunnen dat beter, zij hebben veel meer zicht op waar dat geld het best tot zijn recht komt.'

Vroege vreest bovendien dat het draagvlak voor het heffen van parkeergelden zoekraakt op het moment dat burgers het gevoel krijgen dat hun parkeergeld op heel andere plekken terecht komt. 'Als jouw dure geld dan wordt gebruikt in stadsdelen ver weg, waar ze er zelf voor kiezen betaald parkeren níet in te voeren, dan geeft dat wrevel. Laat ze solidariteit tonen en zelf betaald parkeren invoeren.’ "

Daar ben ik het helemaal mee eens. De VVD verschilt hierover natuurlijk van mening. Leve de vervuilers! Hier in Zuidoost worden sommige groepen in de watten gelegd. Noem het gerust vriendjespolitiek. Er is hier in Gein duidelijk sprake van hoge parkeerdruk door misbruik van parkeerplekken.

Emile Jaensch: "Is de inning van parkeerinkomsten nu een melkkoe voor stadsdelen of een noodzakelijk kwaad bij het beteugelen van hoge parkeerdruk om kosten te dekken voor onder andere handhaving? De VVD Zuidoost kiest de laatste insteek.”

shots 1538


Mijn standpunt is dat er in Zuidoost ontzettend veel geld besteed wordt aan het inrichten van steeds meer en grotere parkeerplekken. Daar moeten zelfs bomen voor wijken en dat in deze tijd van klimaatverandering met stortbuien die hele straten blank zetten. Bewoners van de J. Krüsestraat en W. Gerresepad vonden dat ze recht hadden op meer parkeerplekken en daarom wilden ze alle bomen in de C. Aarnoutsstraat en J. Krüsestraat laten kappen. Sommige bewoners hebben drie, soms zelfs vier auto's. Er staan ook bedrijfsauto's geparkeerd die daar niet thuis horen en grote Amerikaanse bakken die te groot zijn voor zelfs de nieuwste parkeernormen. Men wil steeds meer parkeerruimte voor steeds meer auto's. De normen hier zijn al zeer ruim vergeleken met andere stadsdelen.

Dan denk ik: voor deze parkeervreters graag betaald parkeren invoeren.

shots 1537


Eén parkeervergunning gratis per woning, voor de andere auto’s moet men een vergunning kopen. Bovendien moet de handhaving beter. Bedrijfsauto’s horen niet in een woonwijk thuis; SUV’s ook niet. ‘Invaliden’ die hun extra ruimte gebruiken om hun wrakken van auto’s (die wekelijks onderhoud en uitdeuken vereisen) zelf te repareren zijn geen invaliden en horen ook geen invalidenparkeerplaats te krijgen. Zuidoost is erg soepel met het verlenen van onnodige invalidenparkeerplaatsen. Wie het ongeluk heeft om een Canta nodig te hebben als invalide zal te maken krijgen met veel moeilijkheden om een eigen parkeerplek te bekomen en zelfs baldadigheid van de buurt, maar voor anderen wordt de rode loper uitgelegd. Auto’s waarvoor geen belasting is betaald of die nauwelijks nog kunnen rijden, of maandenlang ongebruikt staan te verroesten, gewoon van de straat afhalen. Dan hebben anderen tenminste een parkeerplek. De grootste vervuilers moeten het meest betalen. Je zult zien hoe snel het parkeerprobleem hier in Gein is opgelost als betaald parkeren ingevoerd wordt.

© 2015