Appelsap verzuurt

pasleppa


DeBrug: "Als het aan bestuurscommissievoorzitter Ivar Manuel ligt, komt Appelsap volgend jaar terug in het Flevopark. Volgens Manuel is Appelsap daar dit jaar succesvol verlopen. Hij ziet dan ook geen bezwaren voor een tweede editie van het hiphopfestival in het Flevopark.

Manuel houdt enige slag om de arm, de evaluatie moet immers nog komen. “Maar het lijkt erop dat het goed gegaan is. Je kunt je dus voorstellen wat mijn voorstel aan de stadsdeelcommissie zal zijn.”

Het Flevopark als festivalterrein is omstreden. Het park maakt onderdeel uit van de ecologische hoofdstructuur van de stad. Buurtbewoners procedeerden tot het laatste moment om Appelsap buiten het park te houden. Het festival zou onherstelbare schade toebrengen aan de natuur en aan het park zelf, vinden de Vrienden.

Ook binnen de stadsdeelcommissie lag de beslissing gevoelig. Zo was coalitiepartner GroenLinks mordicus tegen. De gemeente verstrekte uiteindelijk de vergunning voor Appelsap pas in juli, een maand voor het festival, en noemde de beslissing voor Appelsap in het Flevopark ‘eenmalig’.

Eerder kwam de organisatie van Appelsap al in aanvaring met buurtbewoners vanwege de afsluiting van het Oosterpark. Manuel deed daarop aan de ‘Vrienden van’ de toezegging zich hard te maken voor een vermindering van het aantal festivals in het Oosterpark. Voor de verbouwing waren dat er vijf per jaar. De twee besloten festivals, Love Land en Appelsap, zouden wat Manuel betreft beter op een andere locatie kunnen plaatsvinden. Op de sportvelden in de Watergraafsmeer, of dus in het Flevopark.

De festivals vormen, net als in andere stadsdelen, ook in Oost een heet hangijzer voor het stadsdeelbestuur. De feesten op pleinen en parken zijn een welkome inkomstenbron, maar stuiten op verzet van buurtbewoners, die klagen over de afsluiting van publieke ruimte en overlast.”

DeBrug: "“Ooit waren parken rustpunten in de drukke stad. Plekken waar je op adem kon komen, de vogels kon horen zingen en de drukte kon ontvluchten. De laatste jaren zijn er steeds meer heel drukke festivals met heel veel lawaai in de stad gekomen. Ook in parken, die daarvoor langere tijd worden afgesloten en dan niet beschikbaar zijn voor wie op zoek is naar rust.”

Ecologische Hoofdstructuur

Weer het argument van rust, dat ook al zo vaak in de discussie rondom het Oosterpark is aangevoerd. Maar bij de verplaatsing naar het Flevopark is er meer aan de hand. Want anders dan het Oosterpark behoort dit ruige stuk groen tot de Ecologische Hoofdstructuur. “Grote kans op beschadiging en verstoring van de flora en fauna, al dan niet beschermd”, oordeelde stadsecoloog Els Corporaal over de komst van Appelsap. Bovendien zou het een aanzuigende werking kunnen hebben op andere festivals, die hun bezoekers ook graag willen verwelkomen in een landelijke omgeving zo dicht bij het centrum.

Corporaal adviseerde dan ook tegen de komst van het festival naar het Flevopark.”

Tijdens een vergadering van Natuurmonumenten eind verleden jaar wist Ivar Manuel te vertellen dat er natuurgebieden waren en stadsparken. In stadsparken kon alles, maar in natuurgebieden waren beperkingen. Niettemin vindt hij dat de natuurgebieden rond Amsterdam, de Ecologische Hoofdstructuur dus, van geen waarde zijn en dat daar grote evenementen plaats mogen vinden. Als bioloog valt hij zwaar door de mand. De belangen van omwonenden en de natuur tellen niet meer mee.

© 2015