Bezwaren

Een paar dagen geleden was er een poststaking waardoor aangetekende stukken niet afgeleverd werden; ik kreeg een gewone brief waarin stond dat ik een aangetekend stuk kon afhalen bij een postagentschap. Voor Wisseloord was dat Primera, maar die waren met vakantie. Dus ik stiefel naar de boekhandel van Reigersbos, waar het stuk ook niet was, wel daartegenover bij de DHZ-zaak. Van de mevrouw van het postagentschap kreeg ik te horen dat er de laatste dagen zeer veel aangetekende stukken waren, zo’n tachtig, zei ze. Waarschijnlijk de meeste met betrekking tot ingediende bezwaren tegen Amsterdam Open Air. Er gaan geruchten dat er nog tientallen bezwaren meer zijn ingediend. Dus dat gaat lekker.

Een aantal bewoners van Nellestein hadden een rechtszaak aangespannen tegen het verlenen van de vergunning aan Amsterdam Open Air omdat het evenement in strijd is met het bestemmingsplan. De Raad van State heeft een paar weken geleden vastgesteld dat het evenement inderdaad in strijd is met het bestemmingsplan. Na de rechtszaak bij de rechtbank in Amsterdam hadden de rechters dit ook al vastgesteld en een mediatietraject aanbevolen tussen de bewoners van Nellestein en Open Air. Dat heeft niets, nada, nichevo opgeleverd.

stadsdeelkantoor ZO


Het was ook een oneerlijke deal: de bij de rechtszaak betrokken Nellesteinbewoners mochten geen bezwaren meer indienen of moesten ze intrekken, waardoor ze de facto hun grondwettelijke recht op verweer voor het evenement dit jaar hebben opgegeven, en als tegenprestatie zou eigenlijk Amsterdam Open Air hebben moeten stoppen met het organiseren van evenementen tot er een uitspraak van de Raad van State zou zijn. Maar zo werkte dat niet. Amsterdam Open Air kon gewoon doorgaan. De afspraken die zijn gemaakt tussen beide partijen voor dit jaar werden niet nageleefd door Open Air. Er werden orchideeën gemaaid, er werd niet voldaan aan de eisen gesteld in de vergunning, met andere woorden Open Air heeft arrogant zijn zin doorgedrukt. Nu heeft Open Air nog veel meer bezwaarschriften binnengekregen. Ja, dat komt ervan als alleen de mediatiepartners mee mochten praten bij de voorbereiding van het festival dit jaar en niet de andere bewoners van Nellestein en omgeving en de zuidoever van de Gaasperplas. Die zijn dit jaar gaan protesteren en hebben volop bezwaren ingestuurd.

Van sommige mensen krijg ik het bericht dat hun bezwaar ongeldig is verklaard wegens te laat insturen. Er is ook gerommel geweest met de termijn van indienen. Dat leg ik hier later nog wel uit. Met de directeur van afd. Vergunningen en toenmalig voorzitter Herrema heb ik ooit nog een persoonlijk gesprek gehad over de kwestie inzage en bezwaren indienen. Zie hier voor de toedracht. De verantwoordelijke directeur lijkt er een eigenzinnige interpretatie van de AWB (Algemene Wet Bestuursrecht) en WABO (Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht) op na te houden. Maar uiteindelijk is het Dagelijks bestuur verantwoordelijk voor de goede gang van zaken. Kunnen we binnenkort in de media weer lezen over een aardig nieuw schandaaltje in Zuidoost? Het zou me niet verbazen. Paniek losgebroken in het stadsdeelkantoor door de toestroom van bezwaren tegen Amsterdam Open Air? Is men daardoor overgegaan tot het kunstmatig reduceren van het aantal bezwaarschriften door te rommelen met de inlevertermijn? Het zou me niet verbazen.

De reguliere termijn voor inzage en het indienen van bezwaren is zegge en schrijve zes, 6 weken. Als het stadsdeel uitgaat van de datum van kennisgeving van de vergunning aan de aanvrager en pas een week (of later nog) de vergunning bekendmaakt op de pagina Bekendmakingen van de gemeente, dan hebben belanghebbenden niet de volle zes weken de tijd meer voor inzage en het insturen van bezwaren. Dat kan en mag dus niet. Daarover zal ik het later nog uitvoerig hebben.

Indien mensen een bezwaar hebben ingestuurd en daarna een bericht van het stadsdeel hebben gekregen dat hun bezwaar ongeldig is wegens te laat insturen, laat het even weten. Dan kan dat op de hoorzitting besproken worden. Het zou niet de eerste keer zijn dat het stadsdeel buiten zijn boekje gaat. De rechter heeft in de kwestie vergunningen het stadsdeel al gekapitteld en de procedure van Zuidoost bestempeld als ‘klunzig’. Het begint meer dan klunzig te worden.

Dus: wie een bezwaar heeft ingestuurd dat is geweigerd, graag melden via de contactmodule hiernaast.

© 2015