De klad in de festivals


AT5: "De zomerstorm van afgelopen zaterdag zorgt bij diverse festivalorganisaties nog altijd voor een bittere nasmaak. Bijna alle festivals die die dag zouden plaatsvinden, werden afgelast. De schade loopt bij de meeste organisaties in de duizenden euro's.

Zo ook bij het festival Klamme Handjes in het Diemerbos. 'Het is een relatief klein festival en de kans dat zo'n storm je raakt is, we hebben het nagerekend, 0,3 procent', zegt Martin Lucas Ruben van de organisatie. 'Dat betekent dus dat we niet waren verzekerd tegen mogelijke inkomstenderving.' 

Hoeveel schade Klamme Handjes heeft geleden wil hij niet kwijt, maar de schade is minder hoog doordat er een nieuwe datum is gevonden. Want in de voorwaarden stond dat festivalgangers hun geld dan niet terugkrijgen. Ruben: 'We hopen op enige coulance, we willen het festival de komende jaren blijven organiseren dus we vragen een beetje medewerking van de bezoekers.’

Craft noemt de misgelopen inkomsten van drankgebruik als grootste tegenvaller."

Het is duidelijk op bovenstaande beelden te zien dat er nu al voordat er een festival heeft plaatsgevonden, door enkel de opbouw en afbraak voor de storm, het hele terrein al beschadigd is en niet meer geschikt is voor recreatie de komende maanden. De organisatoren hebben het dan over een schade van duizenden euro’s door het derven van inkomsten, maar zullen het nooit hebben over de honderdduizenden euro schade aan het terrein en park, laat staan de overlast voor de hele buurt.

Parool: "Steeds meer gemeenten maken zich namelijk zorgen om de veiligheid op de vele festivals in ons land, zeker nu er steeds vaker zware buien en plotselinge rukwinden komen.

Zes gemeenten hebben daarom nu het voortouw genomen om tot uniforme veiligheidsregels te komen waar festivals aan moeten voldoen. Het Evenementenhandboek Veiligheid moet de gemeenschappelijke basis vormen voor zowel gemeenten als organisatoren. 

Het handboek baseert zich op de (van oorsprong Britse) Event Safety Guide. De Nederlandse versie is een initiatief van de gemeenten Breda, Arnhem, Apeldoorn, Eindhoven, Den Bosch en Zwolle. Branchevereniging VVEM juicht de ontwikkeling toe omdat podiumbouwers en festivalorganisatoren nu in iedere gemeenten met andere eisen te maken krijgen.

Vorig weekend zorgde de zogenaamde zomerstorm ook bij Amsterdamse festivals voor veel problemen. Onder meer Welcome to the Future Festival, Amsterdam Live on Stage en Klamme Handjes Festival moesten vanwege de extreme weersomstandigheden worden afgelast.”

Beveiligingsnieuws: "Alle betrokken partijen hebben behoefte aan duidelijkheid over wat nu eigenlijk veilig is, oftewel: welke voorschriften en maatregelen zijn aan de orde bij welke risico’s? Gemeenten willen duidelijkheid om beter hun regierol te kunnen nemen in de vergunningverlening en bestuurlijke afwegingen te kunnen maken. Veel organisatoren willen graag meer houvast. Beide partijen zijn er ook bij gebaat dat ze niet vaak dezelfde discussies moeten voeren.

De van oorsprong Britse Event Safety Guide zal als basis dienen voor het Nederlandse handboek.”

Event Safety Institute

Het is opvallend dat Amsterdam ontbreekt in de lijst van bezorgde gemeenten. Terwijl juist hier regelmatig slachtoffers vallen. De bestaande veiligheidsplannen van de gemeente Amsterdam en de stadsdelen zijn dus niet helemaal veilig. Het gaat om veiligheid i.v.m. weer en drugs. Het is de taak van de burgemeester om orde en veiligheid te garanderen. Dat kan dus niet met onberekenbare weersomstandigheden en het grote gebruik van drugs tijdens festivals. De organisatoren van festivals klagen na annulering over het missen van inkomsten. Dan hadden ze maar een indoorfestival moeten organiseren. Ze weten dat er een risico is.

Parool: "Kaartverkoop stokt door wildgroei aan festivals

Er is sprake van een wildgroei aan festivals in Nederland en dat merkt een aantal organisatoren aan de stroperige kaartverkoop. Overdaad schaadt, redeneert Jan Smeets. De organisator van Pinkpop weet op basis van enquêtes dat festivalbezoekers gemiddeld maximaal drie festivals per jaar aandoen. 'Meer valt financieel en fysiek niet op te brengen', zegt Smeets.”

Parool: "Onder festivalgangers is de hamvraag na het stormachtige weekend: krijg ik mijn geld terug? Vooral degenen die via Ticketswap een kaartje hadden bemachtigd voor festivals die stuk voor stuk afgelast werden.

Het is het risico als je via een doorverkoopsite als Ticketswap een kaartje koopt: als het festival niet doorgaat, is er kans dat je kunt fluiten naar je geld."

© 2015