Biodiversiteit en natuur

2015 is het jaar van de bodem. Er wordt op z’n best wat karige subsidie aan natuur besteed of een conferentie georganiseerd over natuur en biodiversiteit, maar Juncker is wel bezig met plannen om onze natuur aan te tasten. Onze bodem wordt steeds verder aangetast door groeiende agro-industrie en milieuvervuiling door kunstmest en insecticiden. Zelfs onze watervoorziening wordt bedreigd door steeds meer chemische stoffen waaronder drugs als xtc. Je kunt er donder op zeggen dat na Amsterdam Open Air er ook vervuiling in het Gaasperpark te constateren zal zijn.


JaarVanDeBodem: "Onze bodems zijn bedreigd; we verliezen in rap tempo gezonde vruchtbare grond. We zijn het contact met de grond onder onze voeten verloren, letterlijk. Ook in Nederland geldt dat de bodem niet op een duurzame manier wordt gebruikt, zodat hij zijn vele functies niet goed meer kan vervullen. Door intensieve landbouw is de aandacht voor de bodem de laatste decennia enorm afgenomen.”

Het vervelende is dat het neoliberalisme geen grenzen erkent. Tegenwoordig uit zich dat in het misbruik van natuurgebieden en parken voor grootschalige evenementen. Daarmee wordt de stad naar het groen gehaald. Dat betekent een drastische aanslag op de biodiversiteit. Iedereen, ook het huidige kabinet, zegt voor groen en biodiversiteit te zijn, maar de werkelijkheid is anders. De overheidspropaganda is bijna cynisch te noemen. Er is geen land waar zoveel ontheffingen op natuur- en milieuwetten verleend worden als in Nederland. Pas als mevr. Dijksma met haar neus op ontoelaatbare toestanden als het zwanendriften geduwd wordt, trekt zij ontheffingen in. De hypocrisie van onze overheid is schandelijk. Dat geldt ook voor het milieubeleid van Amsterdam. Nog steeds voldoet Amsterdam niet aan de Europese milieunormen. Het Europese beleid dat al was goedgekeurd komt nu in gevaar.

StemVoorNatuur: "Onze meest waardevolle natuur wordt beschermd door Europese regelgeving. Maar helaas overweegt de Europese Commissie deze regelgeving af te zwakken.  En de vooruitgang die we de afgelopen decennia voor de natuur hebben geboekt teniet te doen.

Maar als we met zijn allen laten weten hoeveel we van de natuur houden, kunnen we voorkomen dat de natuur haar bescherming verliest.”

Het kappen van bomen lijkt wel een nationale sport te zijn geworden.

6000 bermbomen Zuid Holland op kaplijst

Foodlog: "De EU keurde afgelopen vrijdag de import en verkoop van 19 genetisch gemanipuleerde organismen (GGO's) goed. Europarlementariërs en NGO's betichten de Commissie Juncker van 'hypocrisie' in het aanzicht van TTIP. In Nederland bleef het vooralsnog stil.”

De productie van GGO’s is ook een gevaar voor de bodem.

NatuurberichtNederland presteert slecht op natuurgebied

"BirdLife International, de koepelorganisatie waar Vogelbescherming Nederland onderdeel van uitmaakt, publiceerde gisteren een verontrustend rapport waaruit duidelijk wordt dat Europa een groot deel van haar eigen biodiversiteitsdoelstellingen niet gaat halen. Uit het rapport blijkt ook dat Nederland op veel punten nóg slechter presteert dan de andere lidstaten. Vogelbescherming Nederland herkent de harde feiten en pleit met BirdLife voor een betere uitvoering van de Europese natuurregels. In het rapport van BirdLife is te lezen hoe het staat met de realisatie van de biodiversiteitsdoelstellingen die Europa in 2020 behaald moet hebben. Kern van deze in 2011 vast gestelde doelstelling is dat de achteruitgang van de biodiversiteit in 2020 moet zijn gestopt. We zijn nu halverwege en het onderzoek concludeert dat Europa op deze manier haar eigen doelen bij lange na niet gaat halen, omdat lidstaten de afgesproken maatregelen niet doorvoeren. Daar waar de regels wel worden ingevoerd is direct resultaat te zien.”

halfweg


Natuurbericht: "Birdlife, de koepelorganisatie waarvan onder andere Vogelbescherming deel uit maakt, heeft deze week de nieuwe Rode Lijst voor vogels in Europa gepubliceerd. Voor ongeveer 533 vogelsoorten is Europa hun thuis. Hier broeden of overwinteren ze. De Rode Lijst laat zien dat 13%, oftewel 67 soorten, bedreigd is op Europees niveau. Van die 67 zijn er 10 waarvan de status als kritiek kan worden aangemerkt, waaronder wilgengors en dunbekwulp. Daarnaast zijn er 18 ingeschaald als bedreigd en 39 als kwetsbaar.

Als twee grootste veroorzakers van negatieve aantalsveranderingen worden aangewezen het illegaal doden van vogels en verandering in landgebruik, vooral op landbouwgronden. Andere bedreigingen zijn klimaatverandering, vervuiling en invasieve exoten.”

De Europese Rode Lijst is hier te bekijken.

BirdLife: "Biodiversity is the lifeblood of this planet. It’s the variety of life that exists on earth, and each species, no matter how small, plays an important role. Yet many are struggling to survive and face the threat of extinction. The EU’s Biodiversity Strategy to 2020 is the European Commission’s 10 year master plan for taking action against all key drivers of biodiversity loss to protect Europe’s critical habitats and species. Halfway to 2020, BirdLife’s Mid-term Assessment Report takes a very close look at where Europe stands today.

When look at things broadly, the EU doesn’t get a very good grade. It’s true that some species that were disappearing, like beavers, cranes, wolves, and eagles, have started coming back over the last decades. This is largely in thanks to EU nature legislation, called the Birds and Habitats Directives, which are the cornerstone of nature protection in Europe. But it is also clear that we are failing and far from halting biodiversity loss because many plants and animals are still threatened with extinction. More than 20% of the species and more than 30% of the habitats protected under EU nature laws are worse today when compared to the 2010 baseline. What’s going on? Well, it’s certainly not because we don’t have the laws. It’s because like all tools, they just don’t work when not used properly. And this is exactly what has been happening in some Member States, for example, when it comes to the illegal killing of birds or destruction of Natura 2000 sites. These Member States have been ignoring legislation and are not held accountable for this. Another major problem is the lack of financial resources at Member State and EU levels that is absolutely necessary to make the management of Natura 2000 sites happen on the ground.”

Als in Amsterdam bomen gekapt worden, en dat is het geval op grote schaal, dan betekent dat ook minder nestgelegenheid voor vogels. Het lijkt erop dat sommige vogels steeds meer naar woonwijken verhuizen omdat ze uit natuurgebieden en parken waar ze thuishoren, verdreven worden door luidruchtige festivals. Zo zie je de spechten die eerst in het Gaasperpark zaten, verhuizen naar tuinen in Nellestein. Dat is geen goede ontwikkeling, want vogels hebben een beschermde en rustige ruimte nodig om te broeden. Die bescherming vinden ze normaal gesproken enkel in parken en natuurgebieden, maar als hun broedperiode verstoord wordt door festivals dan kiezen ze het mindere kwaad. Dat zal wel gevolgen hebben voor het aantal kuikens dat overleeft. Ook in woonwijken worden steeds meer bomen gekapt. Vogels trekken vaak duizenden kilometers ver en komen dan na een lange reis meestal terug naar hetzelfde nest. Als ze dan bij thuiskomst merken dan hun boom gekapt is dan zitten ze enige tijd ontredderd op de balkons van flats, tot ze weer een geschikt stekkie gevonden hebben, als dat er nog is.

© 2015