Bosatlas Amsterdam

Adam

De Bosatlas van Amsterdam is uit. Mooi boekwerk. Fraai uitgegeven. Een must voor elke Amsterdammer. Eigenlijk is het een summiere samenvatting van de stad van vandaag. Middeleeuws Amsterdam krijgt een magere twee pagina’s. Het boek is hoofdzakelijk een weergave van een aantal statistieken.

In de inleiding lezen we:

“Uittocht
Veel Amsterdammers trokken naar de nieuwe ‘slaapsteden’. Maar de beloofde renovaties lieten op zich wachten. Veel af te breken huizen stonden leeg, terwijl de woningnood hoog was. Ontevreden jongeren begonnen deze panden te kraken. De afkeer van de modernisering van het centrum van de stad groeide.

Verdichting
Met deze omslag van de publieke opinie veranderde ook het bestuurlijk inzicht: wonen in een stad bleek toch zo gek nog niet. In plaats van uitbreiding werd ‘verdichting’ het devies: het vullen van gaten in de stad en het ontwikkelen van nieuwbouwwijken dicht bij het centrum, zoals KNSM-eiland en IJburg.
De komende decennia zal deze verdichting doorgaan. Amsterdam wordt voller en compacter. Een afschrikwekkende werking lijkt daar echter niet van uit te gaan: de Amsterdamse huizenprijzen stijgen bovengemiddeld snel.”

Ik durf te stellen dat ondanks het vele gemopper over Zuidoost, het juist dit stadsdeel is dat enorm veel bijgedragen heeft aan de ontwikkeling van Amsterdam. Maar in Zuidoost zit Amsterdam wel aan zijn grenzen, letterlijk, tegen de provincie Utrecht aan. Ondanks het gemetropolitiseer van onze bestuurders en ambtenaren ligt de charme van Amsterdam in zijn kleinschaligheid, ja zelfs dorpsheid. Maar ja, het geld van de Zuidas drukt natuurlijk zwaar op de stad. Het is in feite de gigafraudebuurt van Amsterdam. Niet iets om echt trots op te zijn. De prijzen van kantoren werden de hemel in gestuwd, net als de huizenprijzen. Wie enkel naar de waarde van het vastgoed kijkt, verkeert in een roes. Geld is ook een drug. De werkelijkheid is toch een andere kwestie.

Almere is gebouwd om de woondruk van Amsterdam af te halen. Dat was een goed idee. Want de drukte in Amsterdam overtreft die in Shanghai. De laatste lichting bestuurders is als een blad omgeslagen en preekt de verdere verdichting. Dat zal een grote fout blijken. De metropolisering van steden heeft meer nadelen dan voordelen. De huidige nomenklatura bekijkt alles vanuit de bril van de makelaar en bankier. De stad stuwt de kantoren- en huizenprijzen kunstmatig de hoogte in. De penose die geld wit wil wassen doet daar nog een schepje bovenop. Er is weer een bubbel aan het ontstaan. Onze bestuurders denken niet aan de bewoners van Amsterdam, maar aan de waarde van de gebouwen. Dat zal weer mis gaan. De charme en aantrekkingskracht van Amsterdam is zijn kleinstedelijkheid. Wij hoeven geen Metropolis.

bubble index


Parool: "De Zwitserse bank UBS merkt Amsterdam aan als een van de steden met een grote kans op een daling van de huizenprijzen. De Nederlandse hoofdstad staat op de zesde plaats van steden met een overspannen woningmarkt.

Dit blijkt uit de zogeheten 'Bubble Index' die UBS heeft opgesteld. Bovenaan de lijst staat Londen, direct gevolgd door Hongkong.

De prijsstijging in Amsterdam wijkt, signaleert ook UBS, behoorlijk af van de eveneens herstellende woningmarkt in de rest van Nederland. Volgens UBS zijn er elf landen die wereldwijd kampen met een zodanig overspannen woningmarkt, dat er risico's op zeepbellen optreden. Nadrukkelijk noemt UBS in het rapport behalve Amsterdam, ook nog Sydney, Vancouver en San Francisco.

De onderzoekers leggen uit dat de huizenprijzen op lange termijn niet sneller kunnen stijgen dan de inkomens van de kopers. Als dat wel gebeurt, is sprake van bubbelvorming en wordt uiteindelijk een prijscorrectie onvermijdelijk.”

Global Bubble Index: "Amsterdam 1.07 – overvalued

Real house prices corrected 25% between 2008 and 2013. The market started to rebound last year. Prices have risen 11% while earnings have stagnated. The city‘s rebound outpaced the recovery at the national level. Historically low refinancing costs have stopped the deleveraging that began in 2008.”

Als huizenprijzen stijgen en de salarissen niet, wie kan dan nog een huis kopen? De penose, de banksters en de fraudeurs. Ook huren stijgen te hard. Dan groeit ook weer de schuldenlast van de burgers. Als onze binnenstad volgebouwd wordt, dan wordt ze nog krapper en onleefbaarder. Als onze groengebieden volgeplempt worden met horeca en festivals, dan worden ook daar burgers verdreven die juist rust zoeken vanuit een steeds hectischer stad. Nee, verdichting is een zeer slechte zaak. Een eerdere verdichting met nu leegstaande kantoren is ook al op een fiasco uitgelopen. Amsterdam faalt nog steeds wat betaalbare woningen betreft. Huren stijgen dramatisch. The sky is the limit. Dat zal slecht aflopen. We wachten gewoon op de Bosatlas van Amsterdam voor 2025 die zal melden dat de verdichting van 2015 voor grote problemen heeft gezorgd en verlaten werd. Utrecht, Hilversum, Haarlem en Zaandam zullen dan ook Amsterdam heten, maar de groene zones ertussenin zullen behouden blijven en waar mogelijk zelfs uitgebreid ten gunste van de volksgezondheid en het milieu. De buitenlandse multinationals worden op een nieuw te maken eiland voor de kust gedumpt waar ze vallen onder de financiële verantwoordelijkheid van de EU die hen ook belast.

© 2015