Choho kort door de bocht


Choho


Parool: "Zelden kreeg Het Parool meer ingezonden brieven en reacties dan na het interview met D66-wethouder Abdeluheb Choho over festivals en drukte in Amsterdam afgelopen zaterdag. Overlast van festivals hoort bij de stad, zei hij. De festivals gaan niet verdwijnen, en de overlast ook niet. 'Overlast is ook een kwestie van perceptie.' Een greep uit de commentaren.

Job van Amerongen: arrogantie

In een stadsbestuur zonder sociaaldemocraten bewijst de uitspraak van de wethouder in ieder geval één ding: bestuurlijke arrogantie is geen exclusief fenomeen van de Partij van de Arbeid.

Stephen Hodes: pretstad

De naïviteit van de uitspraken van wethouder Choho is zorgelijk. Bijvoorbeeld: 'Er zijn mensen die gewoon principieel tegen festivals zijn.' Ongetwijfeld, maar zijn alle klagers principieel tegen festivals, of is het mogelijk dat ze echt overlast ondervinden? Nog een kromme uitspraak: 'Veel meer Amsterdammers genieten van festivals dan dat er over klagen.' Hiermee impliceert de wethouder dat de minderheid haar mond moet houden, maar het tegengeluid komt in het begin altijd van een minderheid.

Goed idee! Geen woonstad, maar een pretstad. Geen werkstad, maar een consumptiestad. Geen stad in balans. Geen visie. Zet de sluizen maar open en haal het paard van Troje binnen.

Hein Jansen: spijt van stem

Ik weet dat ik mijn stem op D66 bij de gemeenteraadsverkiezingen niet kan terugkrijgen. Maar ik krijg er steeds meer spijt van.

Joop Lahaise, voorzitter PvdA Amsterdam-Centrum: serieus
Het Amsterdam van D66-wethouder Abdeluheb Choho: Bierfiets, hottub, Appelsap, stroopwafels, waffles, Valtifest, TikTak, Hop-on-hop-off, fietstaxi, koetsjes, partysloepen, huurfiets, rolkoffer, rondvaartboot, KFC, Argentinian steakhouse, souvenirshop, I Amsterdam, mini-supermarket, ijssalon, Koningsdag, Canal Parade, Hartjesdagen, Jordaanfestival, Milkshakefestival, Loveland, Magneet, Voltt, Encore, Amsterdam Dance Event, 5 Days Off, Pacha, waterfiets, vrijgezellenparty, Sail 2015, De Parade, Vrijland, Pitch, Discovery, Gay Pride, Grachtenfestival, Uitmarkt, Naked Bike Ride, Friday Night Skate, McDonald's, City Swim, sloepenrace, Playground CS, rollende keukens, Airbnb, coffeeshop, liefdesslotjes, Guilty Pleasure, Amsterdam Light Festival.

Als het aan Choho ligt, komen er nog véél meer bij. Het gevoel dat de stad van de Amsterdammers wordt afgepakt en meer en meer een pretpark en toeristenfuik wordt, is natuurlijk ook maar perceptie. Jammer dat deze D66-wethouder Amsterdammers niet serieus neemt.”

AmsterdamCentraal: “Het feestbeest Choho                          

Door bestuurders als Choho is deze stad volkomen aan het doorslaan wat betreft festivals en festiviteiten. Typisch een bestuurder die denkt dat je een stad kunt runnen als een bedrijf. Een volkomen verkeerde insteek. Er moet in Amsterdam namelijk ook nog gewerkt, geslapen, gerust, geleerd en gespeeld worden. Dat gaat wat moeilijk met de voortdurende herrie van meer dan 300 festivals, Gay Pride, Sail en Koningsdag aan je kop. Maar wie bezwaar heeft tegen de onevenwichtige manier waarop Choho de belangen van burgers behartigt, wordt direct in de hoek van de ‘klagers’ gezet: 'Klagen hoort bij de Amsterdamse cultuur’. 

De houding van ‘lawaai hoort nu eenmaal bij de grote stad’ is een kortzichtige en een egoïstische. Want wie heeft bepaald hoevéél lawaai er bij de grote stad hoort? En waarom moeten altijd dezelfde mensen (omwonenden) de dupe zijn? En nee, festivalliefhebbers, zij hoeven niet naar de hei te verhuizen als ze er bezwaar tegen hebben. Zij hebben namelijk ook rechten en mogen eveneens meebepalen wat bij een grote stad hoort.

Wanneer Amsterdam er over een aantal jaren volslagen uitgewoond en suf gefeest bij ligt danken we dat aan kortzichtige bestuurders als Abdeluheb Choho."

Ravage: “… de staat van de huidige popmuziek, vastgelopen in een eeuwige herhaling van hetzelfde dat al jaren braafjes voortkabbelt in de vorm van routineuze dure sleurfestivals met een overstelpend aanbod. Terwijl men bij de live-uitzendingen op tv van alles doet om met bekende pratende hoofden en heftig gebarende armen vol tattoos de schijn op te houden dat het allemaal nieuw, dynamisch en creatief is wat er gebeurt. Om je maar het gevoel te geven dat je iets bijzonders mist zodra je niet zelf bij het unieke festival aanwezig bent. Oftewel, een cultuur van vlotte mensen die veel moeten kletsen om er maar niet achter te hoeven komen dat ze uit geluld zijn met elkaar.

In Amsterdam als dissidente stad ontstaat langzamerhand een heuse culturele contrarevolutie van inwoners die het overaanbod aan popfestivals, houseparty’s, bierfietsen, vrijgezellenfeesten en aanverwante zaken compleet zat zijn. Tja, als je niet meer van elkaar houdt is er weinig aan te doen. Voor relatietherapie is het dan meestal te laat."

© 2015