Vreemde perceptie van democratie

De vreemde uitspraken van wethouder Choho tonen aan dat dit college de inspraakprocedure en gesprekken met bewoners enkel ziet als franje waar men geen boodschap aan heeft. Choho heeft al aangekondigd dat er meer festivals en grotere festivals komen en dat de inwoners van Amsterdam dat maar moeten slikken. Democratie staat niet echt hoog in het vaandel van dit college en D66. Choho heeft een vreemde perceptie van democratie.

De SP heeft een motie opgesteld waarin om bodemonderzoek gevraagd wordt voor en na evenementen, serieuze aandacht voor de nadelige effecten van festivals, ook op lange termijn, draagvlakonderzoek onder bewoners, en geluidsmetingen.

"Actualiteit van de raadsleden Moorman (PvdA), Groot Wassink (GroenLinks), Shasavari-Jansen (CDA), van Lammeren (PvdD en van Soest (PvdO) inzake uitspraken van wethouder Choho over festivals in de stad en overlast als perceptie.

In het Parool van 15 augustus deed wethouder Choho in een interview met deze krant opmerkelijke uitspraken met betrekking tot het aantal en de omvang van festivals in de stad, de overlast die deze festiviteiten in sommige gevallen met zich mee brengen en hoe het college de melders van hinder en overlast beoordeelt. Deze uitspraken hebben tot ophef gezorgd onder Amsterdammers (zie onder andere het Parool van 17 augustus).

De stellingname van het College is opmerkelijk daar het festival- en evenementenbeleid nog niet zijn vastgesteld. Ook de Agenda Groen, waar de discussie over festivals in parken thuis hoort is nog niet door de Raad vastgesteld. Daarnaast lijkt de beoordeling van hinder en overlast in strijd met het staand beleid van de gemeente ten opzichte van mensen die hinder of overlast ervaren.

Gezien de ophef, de beleidswijziging ten opzichte van het huidige evenementenbeleid, en de klaarblijkelijk veranderde attitude ten opzichte van Amsterdammers die overlast ervaren, in relatie tot eerdere discussie met betrekking tot de balans in de stad ligt het voor de hand deze kwestie zo spoedig mogelijk te bespreken.

Indieners vragen dan ook hierbij een actualiteit aan in de eerstvolgende raadscommissie AZ (27 augustus), waarbij de commissie gevraagd wordt wethouder Choho uit te nodigen. Het ligt in de rede de actualiteit in deze commissie te bespreken omdat in deze commissie tot op heden is het evenementenbeleid is besproken en er daarnaast grote verwevenheid is met kwesties die de openbare orde betreffen, waaronder de handhaving op geluidsoverlast.

Gezien het aantal festivals dat nog in de (na)zomer wordt gehouden en de verontwaardiging die de uitspraken hebben veroorzaakt, is het van belang de uitspraken, de herkomst van deze eventuele beleidswijzigingen en de relatie tot het huidige evenementenbeleid zo snel mogelijk te bespreken.

M. Moorman (PvdA)
B.R. Groot Wassink (GroenLinks)
M. Shahsavari – Jansen (CDA)
J. van Lammeren (PvdD)
W. van Soest (PvdO)"

© 2015