De Charlie is er weer

charliehebdo2

Charlie Hebdo is weer in bedrijf. Het nieuwste nummer heeft een kort interview met Janis Varoufakis. Hieronder een paar mooie uitspraken.

Vraag Charlie Hebdo: Het debat draait om de verlaging van de schulden. Maar moeten de Grieken hun schuld niet gewoon terugbetalen?

JV: Deze manier van denken steunt op twee problematische denkbeelden: dat van de collectieve verantwoordelijkheid en dat van de collectieve bestraffing. Deze standpunten zijn verboden door de conventies van Genève. Voor de crisis heeft slechts een minderheid geprofiteerd van het geleende geld, de meerderheid had het heel moeilijk. En na de crisis wordt de last niet gelegd bij diegenen die profiteerden, maar bij diegenen die er geen enkel voordeel van hadden.

[Het komt inderdaad erg overeen met de afstraffing van de bevolking door de Duitse bezetter voor sabotage gepleegd door een paar verzetsstrijders.]

CH: Wat heeft u de Franse en Duitse belastingbetaler te zeggen?

hyperinactief

JV: Om te beginnen dat voor elke onverantwoordelijke lener er een onverantwoordelijke bank staat… Als Griekenland zijn schuld wil kunnen terugbetalen dan moet Europa er voor zorgen dat Griekenland weer welvarend wordt. … Dit is de ‘redelijkheid’ die tegenwoordig helemaal de houding van Europa weergeeft: hoe meer de bezuinigingen falen, hoe meer ze worden opgedrongen.

CH: Sommige Europese leiders zeggen dat Syriza de stabiliteit van Europa bedreigt, wat denkt u daarvan?

JV: Als pro-europese en democratische partijen als die waartoe ik behoor worden kapotgemaakt en als het volk dat op hen gestemd heeft de wanhoop in gedreven wordt dan zijn de enigen die hiervan zullen profiteren de fanatici, de racisten, de nationalisten, en iedereen die gedreven wordt door angst en haat.

© 2015