De “vooruitgang"

Vandaag is men begonnen met het kappen van de bomen in de C. Aarnoutsstraat. Volgende week gaat men verder in de J. Krüsestraat. Er waren mensen die zich ineens onprettig realiseerden dat alle bomen gekapt werden. Sommigen verkeren nog in de veronderstelling dat ze allemaal gecompenseerd worden. Niet dus.

Sommige bewoners kwamen haast juichend de kap bekijken. Sigaret in de mond natuurlijk en blij voor het autootje, nou zeg maar twee, drie of vier auto’s die nu meer plek krijgen. Klimaatverandering is nog niet tot hen doorgedrongen. En het loopt allemaal los natuurlijk met de opvang van hemelwater. De riolering kan dat allemaal wel aan. Hopen ze. Een van de bewoners kwam witheet aankakken en moest even kwijt dat het zo geweldig was dat die schijtbomen eindelijk weg waren. Luchtvervuiling door auto’s? Nooit van gehoord. Hij had gisteren de uitzending van Keuringsdienst van Waarde gezien over dadels, en daar mevrouwtje, daar van die rotte dadels met beestjes in, daar komt de kanker vandaan. Een ander had het over de ‘vooruitgang’. Steeds meer auto’s, dat was vooruitgang. Inderdaad, we hebben nu gespecialiseerde kinderziekenhuizen die kleine kankerpatiëntjes verzorgen. Dat is vooruitgang … of toch niet? Kleine kinderen zijn bijzonder gevoelig voor luchtvervuiling. In Gein 3 parkeren veel ouders die hun kinderen naar basisschool Gein brengen hun auto achterstevoren. De kinderen lopen dan net op het drukste moment in de straat door de uitlaatgassen, want fietsen langs een autovrij fietspad is veel ouders te lastig. Sommigen noemen dat vooruitgang. Het dagelijks bestuur en vooral de verantwoordelijke ambtenaren zagen dit niet als een argument om vijf bomen extra te laten staan of te herplanten. Ik kan dit geen vooruitgang noemen.

En er was een democratisch besluit gevallen, zei een grapjas. Dat slechts 43 % van de geënquêteerde woningen een handtekening had gezet voor ‘meer voorzieningen’ (wat ze daar toen onder verstonden is niet duidelijk) en dat dus in 57 % van de huizen die gevraagd werden te ondertekenen geweigerd werd, geeft al aan dat de meerderheid voor behoud van de bomen was. Als we de niet-geënquêteerde straat, de C. Aarnoutsstraat, erbij nemen, en dat zou in feite toch moeten, dan was de overgrote meerderheid van alle betrokken bewoners tegen meer parkeerplekken en tegen het kappen van alle bomen. Er was drie jaar geleden al een definitief ontwerp, goedgekeurd door het Dagelijks bestuur, en waarop geen enkel bezwaar is binnengekomen. In dit definitieve plan zouden alle, ALLE, bomen behouden blijven. De meerderheid van bewoners van Gein 3 hadden in een eerdere stadsdeelenquête al gekozen voor behoud van alle bomen.

Maar dit definitieve, goedgekeurde ontwerp werd onderuit gehaald door Urwin Vyent. Andere bewoners die bezwaren hadden over het achteraf gewijzigde plan werden niet eens tewoord gestaan door de portefeuillehouder. Vriendjespolitiek? Wie zal het zeggen. Dit is dan weer de zoveelste flater van het DB. De argumenten van het stadsdeel, of beter gezegd van de ‘boomdeskundige’ van het stadsdeel, werden in de rechtszaak weerlegd en moesten teruggetrokken worden. Maar net als bij de commentaren van sommige omwonenden gaat het nooit om argumenten. De ambtenaren willen niet toegeven omdat ze dat nu eenmaal een blamage zouden vinden, het dagelijks bestuur durft de ambtenaren niet terecht te wijzen, en zo rommelt Zuidoost verder. Dan heb je nog de jaknikkers, die menen dat een bestuur altijd gelijk heeft, en zelfs bereid zijn om (ondeugdelijke) argumenten te verzinnen om de bomen toch te kappen. Dat ze ziek zouden zijn is onzin.

Intussen houden de meeste bewoners van de straat zich gedeisd en zijn ontstemd over het kappen van alle bomen. Naar de bezwaarmakers tegen deze bomenkap werd niet geluisterd. Overigens denk ik niet dat de enquêteurs die meer parkeerplek wilden bewust de bewoners van de C. Aarnoutsstraat buitenspel gezet hebben, daar is een ambtenaar verantwoordelijk voor, heel waarschijnlijk een ‘deskundige’. Drie jaar lang hebben de parkeerfanaten het grootonderhoud opgehouden. Twee keer heeft het stadsdeelbestuur geprobeerd om de bomen alvast te kappen voordat er een besluit was en de bezwarenprocedure was afgehandeld. 'Deskundig gekluns' zou je het kunnen noemen. Tijdens de hele procedure werden foute beweringen gedaan, tot voor de rechter.

Wat ik ook vandaag hoorde is dat bewoners van omliggende straten hun auto’s parkeerden/parkeren in de C. Aarnoutsstraat omdat in deze straat door buurtbewoners wordt gepatrouilleerd tegen inbraken in auto’s. Dus er stonden en staan auto’s die eigenlijk in andere straten thuishoren. Vandaar de parkeerdruk in deze straat. Vanzelfsprekend zal geen enkele autobezitter zich vanaf nu netjes gedragen. Het foutparkeren zal gewoon doorgaan. Het stallen van voertuigen waarvoor geen wegenbelasting is betaald zal doorgaan. Het stallen van vakantievoertuigen zal gewoon doorgaan. Want de portefeuillehouder van Zuidoost heeft mij weken geleden al laten weten dat handhaving geen prioriteit is. Het is niet alleen geen prioriteit, er wordt gewoon NIET gehandhaafd. Ook niet bij de basisschool waar de rijrichting niet gerespecteerd wordt en waar ouders hun kinderen naar school brengen, achterstevoren parkeren en dan de kids in de uitlaatgassen laten lopen.

Zo, ik heb even mijn hart gelucht. Ik ben benieuwd wanneer er weer een enquête komt van bewoners die de nieuwe eiken ook weg willen, want die beschadigen hun auto’s natuurlijk. Het is gewoon zo dat sommige bewoners een hekel hebben aan bomen. Het zijn altijd de bomen die schade aanrichten, nooit auto’s, en zeker niet de autobezitters. Die gaan graag mee met de ‘vooruitgang’, mee in de vaart der volkeren met hun diesel suv die enkel gebruikt wordt ’s zondags voor het ritje naar de voetbalmatch in de Arena. Daar kun je niet aankomen met een smart autootje.

Update 21 februari: het waait al twee dagen flink hard, 45 km/h, 7 Bft. Het rammelt langs de gevel. Het moet niet harder gaan waaien. Als aan de kop van de straat ook nog eens 67 bomen gekapt worden dan heeft lokaal de wind vrij spel vanaf de gracht bij de basisschool tot aan de Gaasperplas. De ‘deskundigen’ van stadsdeel Zuidoost houden daar totaal geen rekening mee.

© 2015