Evaluatie festivals Diemerbos

DSC02502k

Diemerbos na festival

VriendenVanHetDiemerbos: "In 2015 zijn voor de tweede maal festivals georganiseerd in het Diemerbos. Ging het in 2014 om 4 festivals geconcentreerd in 2 opeenvolgende weekeinden, in 2015 werden 8 festivals georganiseerd in 2 paren van opeenvolgende weekeinden. Eén van deze festivals kon door weersomstandigheden geen doorgang vinden op het geplande moment en heeft op een later tijdstip alsnog plaatsgevonden. In 2015 lag een door de raad van de gemeente Diemen vastgesteld beleidskader ten grondslag aan de festivals.

Het gebruik van het bos

Eén van de doelstellingen van onze Stichting is het versterken van het natuurvriendelijk gebruik van het bos.

Door de festivals is de toegang tot het bos voor de vaste bezoekers lange tijd beperkt mogelijk. De hoofdroute is tijdens de festivals voor de gebruikers afgesloten. Rekening houdend met op- en afbouw van het festivalterrein neemt dit bij elkaar 6 weken in beslag. Dit vindt plaats in de periode - de zomermaanden - dat de behoefte aan recreatiegroen het grootst is. Het nieuwe gebruik - de festivals - verdringt in sterke mate de betekenis van het bos voor ontspanning en recreatie door de omwonenden. Dit jaar was dit nog sterker het geval omdat één van de festivals op een later tijdstip werd gehouden, waardoor de toegankelijkheid nog langer beperkt werd.

Overlast

Niet alleen is de beperkte toegankelijkheid van het bos door de festivals een probleem voor de reguliere gebruikers. De festivals veroorzaken ook veel hinder en overlast.

De meest in het oor springende overlast wordt veroorzaakt door het geluid. Per definitie wordt tijdens de festivals geluid geproduceerd. Volgens de beleidsnota van de gemeente wordt deze begrensd tot 90 dBa. Door de opstelling van de podia op het evenemententerrein wordt de overlast zoveel als mogelijk beperkt. Dit heeft niet kunnen voorkomen, dat bij ons veel signalen zijn binnengekomen, dat de overlast tijdens de evenementen aanzienlijk is geweest. Niet eens zozeer van de kant van de omwonenden in Diemen als wel van de omwonenden in Amsterdam Zuidoost (m.n. Driemond, Geerdinkhof en Kantershof) en in Weesp. Dit was met name het geval tijdens het inhaalfestival.

Het stadsdeel Amsterdam Zuidoost heeft de 90 dBa grens voor evenementen in dat stadsdeel verlaagd naar 70 dBa. Gezien de ervaringen in het afgelopen jaar bevelen wij de gemeente Diemen aan om ook een dergelijke reductie van toegestane geluidbelasting in hun evenementen nota op te nemen.

Wat opvalt is dat bij de op- en afbouw (wederom) de fietspaden aan de randen zijn beschadigd door het werkverkeer.

Aantasting flora en fauna

Wij zijn ervan op de hoogte, dat de effecten van de festivals op de flora en de fauna worden gemonitord. Het resultaat daarvan is ons niet bekend. Wij gaan ervan uit, dat de verzamelde gegevens openbaar zullen worden gemaakt.

Wel wijzen wij op de resultaten van door het Hoogheemraadschap Amstel Gooi en Vecht (AGV) uitgevoerd onderzoek naar festivals voor de waterbeheersing. AGV merkt op, dat door intensief gebruik van terreinen voor grote zich sterk bewegende massa's, de ondergrond tot ondoordringbare lagen wordt samengeperst. Gesproken wordt van 'onherstelbare' schade. De doorlaatbaarheid voor de afvoer van hemelwater stagneert. Drassig gebied ontstaat, waar begroeiing problematisch wordt. Wij vernemen graag wat de gevolgen van de festivals geweest zijn voor het betreffende grasland in het Diemerbos.

DSC02497k


Opbrengsten

Een belangrijk doel, dat met het faciliteren van de festivals wordt beoogd is om op die manier te kunnen voorzien in de financiële middelen die nodig zijn voor het beheer en de ontwikkeling van het bos. In 2014 werden volgens aan ons verstrekte informatie alle opbrengsten besteed aan beheersing van de festivals. In financiële zin waren de resterende opbrengsten voor beheer en ontwikkeling van het bos dus nihil.

Voor 2015 zijn de resterende opbrengsten voor beheer en ontwikkeling van het bos ons niet bekend. Wij zijn van mening, dat de opbrengsten proportioneel dienen te zijn, om de aantasting van de gebruiksmogelijkheden voor de reguliere bezoekers van het bos te kunnen rechtvaardigen. In 2014 was die rechtvaardiging afwezig.

Conclusies

Op grond van onze bovenstaande waarnemingen komen wij tot de volgende conclusies. Wij verwachten, dat de gemeente deze conclusies verwerkt in een bijstelling van haar evenementenbeleid.

1.         Weerstand

Meer dan in 2014 hebben mensen zich bij ons beklaagd over de gehouden festivals. Deze klachten betroffen vooral de lange tijd, dat het bos niet als gebruikelijk beschikbaar was, De grotere mate waarin het terrein aangetast leek te zijn, de trage verwijdering van festivalmateriaal van het terrein. Met name het laatste festival heeft veel geluidhinder opgeleverd.

2.         Minder weken, meer compact.

De ervaring van dit jaar geven aanleiding het aantal festivals te heroverwegen. Overlast en beperking van de gebruiksmogelijkheden voor de reguliere bezoekers van het bos leggen een te zware claim op de waarde die het bos voor de omwonenden heeft. Wat ons betreft geeft de situatie uit 2014 met 4 festivals voldoende faciliteit aan de festivalbezoekers. De scheiding van de festivals over de perioden van 2 weekeinden leidt ertoe, dat het bos 2 weken extra overlast heeft van op- en afbouw. Een compactere organisatie kan deze overlast dus beperken.

3.         Samenwerking met omliggende besturen

De effecten van de festivals overschrijden de grenzen van de gemeente Diemen. De betrokkenheid van de bewoners van deze omliggende gemeenten noodzaakt samenwerking tussen het bestuur van de gemeente Diemen met die van de omliggende gemeenten.

4.         Klachten

De klachtprocedures zijn voor de bewoners niet transparante en zelfs dikwijls onbekend. De afwikkeling van de klachten zal beter met organisator, politie en gemeente gecoördineerd moeten worden.

5.         Meervoudig gebruik van de locatie

De voor de festivals aanwezige infrastructuur maakt het mogelijk tegen relatief lage kosten een waaier van cultureel aanbod aan de bewoners aan te kunnen bieden. Dit moet leiden tot gebruik van het terrein door een bredere groep bewoners en een versterking van de opbrengsten tijdens de weken, dat het terrein als festivalterrein is ingericht. Wij verwachten tevens dat een dergelijke verbreding van het aanbod kan helpen de bij veel van de Vrienden van het Diemerbos heersende weerstanden tegen de festivals te verminderen.

11 oktober 2015

Lourens Burgers, voorzitter a.i.”

Het Diemerbos behoort tot de EHS, de Ecologische Hoofdstructuur, en is daarom geen evenemententerrein. Daar horen geen festivals thuis. In de EHS hoort natuur voorrang te hebben. Een kleine evenementje moet kunnen, maar geen evenementen van meer dan 2000 personen.

© 2015