Gebiedsplan Zuidoost

Het gebiedsplan Zuidoost 2016 komt dinsdag 24 november in de vergadering van het algemeen bestuur van stadsdeel Zuidoost. Het verbaast me dat het dagelijks bestuur dit niet gewoon heeft aangeboden als een terkennisnamestuk, zoals dat meestal gaat met belangrijke stukken en verzoeken van de gemeenteraad om een oordeel van de bestuurscommissie over zaken als inspraak, agenda groen en dergelijke.

Het conceptstuk zelf is een voorbeeld van wollig, positivistisch, propagandistisch, ambtelijk gedraai rond de pot. Je kan er alle kanten mee op. Ja, natuurlijk, het moet allemaal duurzaam, er moet gehandhaafd, alles moet opgewaardeerd, en we pakken de problemen voortvarend aan. Het enige wat concreet benoemd wordt zijn de bedragen die besteed zullen worden aan de diverse thema’s. Aan wat precies is niet duidelijk. Maar het zal vast allemaal heel duurzaam zijn. De gebruikelijke ambtelijke prietpraat met een hoog Brezjnev-periode-gehalte. Een gigantisch verschil tussen intenties en ambities en de werkelijkheid.

“De gemeente wil slimmer en effectiever gaan handhaven met meer nadruk op gedragsbeïnvloeding: naleving in plaats van sanctioneren. Ook wordt er geïnvesteerd in meer flexibele inzet van handhavers; handhavers treden zichtbaar op waar de overlast het grootst is of groot dreigt te worden.”

Slimmer? Handhaven zonder sanctioneren? Beide nog nooit vertoond in deze contreien! Handhaven zonder sanctioneren = niet handhaven.

PB201518
P7211163

Gebiedsoverschrijdend parkeren. Bigger is better?

"Stimuleren van gebiedsoverstijgende evenementen, met de pijlers: profilering / op de kaart zetten van Zuidoost, genereren van de economische spin off, versterking van de sociale cohesie.”

Daar bedoelen ze vast de gebiedsoverschrijdende geluidsoverlast van Amsterdam Open Air mee, te horen in Zuidoost, Driemond, Abcoude en Weesp. Met het vertrappen van het Gaasperpark op de kaart willen komen is bijzonder triest. Intussen vertikt het stadsdeel en de gemeente het nog steeds om de EHS (NNN) op de kaart te zetten. De EHS is door verschillende mensen aangekaart tijdens de vele verkenningen voorbije jaren en de recente bewonersbijeenkomsten, maar nergens vind je dit terug. Dat werd à la Brezjnev netjes weggemieterd. En de ZOsjale koheezie? Tja, wat moet ik me daarbij voorstellen? De hangjongeren en de hangouderen in winkelcentra?

"Investeren in kwaliteit en spreiden van de druk op de stadsparken en het Amsterdamse bos. Meer groen in de buurt, inclusief groene daken voor een prettig leefklimaat, koeling en waterberging.
Maken van een kwaliteitsslag in dierenwelzijn.

Initiatieven (vb. zelfbeheer) en experimenten, versoepeling regels”

DSC 3005

Kwaliteitsslag dierenwelzijn

PB201520

Zelfbeheer

Er is inderdaad veel druk op de stadsparken. Tonnen aan bezoekers en materiaal en materieel drukken de bodem naar beneden. Maar wat doen we daaraan? En waar komt meer groen als in heel Zuidoost in wijken en langs de A9 honderdduizenden bomen gekapt worden? Laten we wel wezen het parkje dat op de overkapping komt zal nooit erg groot en zwaar mogen worden, anders zakt de overkapping in. In mijn buurt is men van plan om 101 bomen te kappen om meer parkeergelegenheid te bieden, voor mensen met vier en vijf auto’s die nog meer plek willen. Een kwaliteitsslag in dierenwelzijn? Ha, gaat men Amsterdam Open Air uit het Gaasperpark verbannen zodat de zwanen, de ransuilen, de spechten enzovoort daar ongestoord kunnen broeden? Ik dacht het niet. 

PB201524

Hoeperdepoep zat op de stoep

"Beter gebruik van de openbare ruimte door minder auto’s en ongebruikte fietsen op straat.”

Hoe valt dit te rijmen met het aanleggen van steeds meer parkeerplekken (en dus ook het kappen van heel veel bomen)? Ik ken mensen die vier wrakken van auto’s voor hun deur hebben. Voordat men ermee kan rijden moeten ze eerst een hele dag gedepanneerd worden. Dacht je dat er dan gehandhaafd wordt? No way!

En wat dacht u van de term “rve’s”? Dat zijn resultaatverantwoordelijke eenheden. Machtig mooi woord. Maar heeft u ooit al een resultaatverantwoordelijke ambtenaar meegemaakt? Graag acuut melden als u er een gespot heeft.

© 2015