Gedeputeerde stapt op

windturbine

De molens malen langzaam

NoordhollandsDagblad: "Een half jaar na zijn aantreden als gedeputeerde van de provincie Noord-Holland heeft Ralph de Vries (D66) zijn functie neergelegd.

Hij schrijft in toenemende mate moeite te hebben met het verdedigen van beleid (maximaal 685,5 MegaWatt, red.) wat hij te 'generiek' en te 'beperkend' vindt. 'En wat niet bijdraagt aan de noodzakelijke energietransitie in Noord-Holland.’"

Ontslagbrief: "Richting Provinciale Staten sta ik voor een open en transparante manier van samenwerken, waarbij ik concreet en inhoudelijk in kan gaan op voorstellen en suggesties ongeacht of deze nu van coalitie- of oppositiezijde komen. De verhoudingen in Provinciale Staten en tussen Provinciale en Gedeputeerde Staten liggen in Noord-Holland echter in hoge mate vast. Dit leidt naar mijn idee tot risicomijdend gedrag en het doodbloeden van het debat. Het echte debat op inhoud, dat als politiek cement zou moeten dienen, verdwijnt naar de achtergrond. Wat resteert is een voorspelbaar ritueel.”

Tjeerd Talsma neemt het van hem over. Het sfeertje bij de provincie is inderdaad ‘ouwe jongens krentenbrood’. Er wordt alleen over dingen gepraat die in het sfeertje passen. Kritiek op het beleid wordt niet getolereerd. Zo kon het gebeuren dat gedeputeerden gezellig aanschoven op vergaderingen van Recreatieschap Groengebied Amstelland om daar een van hun eigen taken, het ecologisch beheer van de EHS, nu NatuurNetwerk Nederland, met voeten te treden door het faciliteren van grote evenementen. Besluiten worden daar genomen zonder stemming; een aantal bestuurders, zeg maar regenten onder mekaar die elk hun hobbypaardje berijden zolang het maar viel onder het thema ‘behoud van natuurgebieden door ontwikkeling’ waarmee ze bedoelen: grote evenementen in natuurgebieden. De aanwezigheid van de gedeputeerde op de vergaderingen van GGA viel de laatste tijd toch teveel op, dus de gedeputeerde laat zich niet meer zien, maar stuurt de directeur van Recreatie Noord-Holland N.V. Ze regelen hun zaken wel als regenten in de achterkamertjes.

Het is in Nederland slecht gesteld met het natuurbeleid. Natuur is voor zowat alle partijen de ideale plek voor reuring, evenementen, festivals, en men oogt natuurlijk ook naar natuurgebieden als bouwterreinen voor het duurdere woningaanbod. Onze natuurwetten worden waar mogelijk uitgekleed en aangepast aan ‘ondernemend Nederland’.

Natuurmonumenten: "Negen lidstaten waaronder Frankrijk en Duitsland een brief naar Europa gestuurd waarin ze vragen om de Vogel en Habitatrichtlijnen niet open te breken maar juist werk te maken van de uitvoering! Ook Griekenland heeft zich inmiddels achter die boodschap geschaard. Helaas blijft Nederland achter. Opvallend was dat een aantal landen zoals Estland en Slowakije, die zich (nog) niet achter deze brief hebben geschaard, op de conferentie de natuurwetten wel steunden."

© 2015