Gekke ideeën genoeg

shot 1071


Mooi zo, nu nog 300 festivals to go down, down, baby

Parool: "Door een tegenvallende kaartverkoop hebben organisatoren Jonathan Kraaijeveld (27) en Tom de Kort (29) hun Amsterdam Festival Experience afgelast.

Het was een vernieuwend plan: zestig partytenten zouden op 8 en 9 augustus op De Oeverlanden in Nieuw-West worden gevuld met minifestivals. Aan ideeën leek geen gebrek. Zo zouden er een Holy Moly Aluminiumfolie Festival, een Beerpong Festival, een Repeat Repeat Festival Festival Festival, een Bring Your Own Poolparty Festival, een Tatta's Be Like Festival en een Brabanders in Amsterdamfestival komen. 

Waar ze zich nu op gaan richten? De mannen zijn de oprichters van Club Godverdomme, de club voor dj's die nog nooit eerder draaiden, en organisatoren van festivals als De Zon. '31 juli is er weer een Club Godverdomme in de Chicago Social Club. En op Mysteryland komt er een Club Godverdomme 65+ editie, dan kunnen mensen hun opa of oma meenemen. En we krijgen vast binnenkort weer een gek idee, dat we willen proberen.’”

Sargasso: "Het festivalseizoen is weer begonnen. Fijn voor de muziekliefhebbers. Minder plezierig voor omwonenden in de wijde omtrek die urenlang getrakteerd worden op dreunende bassen. En in deze tijd ook nog schadelijk voor de broedende vogels. Protesten en tegenacties (NDSM-terrein Amsterdam-Noord, Zwolle, Leeuwarden, het Soendafestival in Utrecht/De Bilt) halen doorgaans weinig uit. Gemeentebesturen verlenen gemakkelijk vergunningen, maar de daarin gehanteerde geluidsnormen nemen de klachten niet weg. “Niet zeuren” lijkt het antwoord van de organisatoren van de festivals en de meewerkende autoriteiten. “Het is maar een dagje, we zijn zo weer weg.” Natuurlijk is geluidsoverlast erg subjectief. Maar het aantal luidruchtige festiviteiten in de open lucht neemt toe. En het volume neemt niet af. Tot nu toe zijn er ook geen wettelijk vastgestelde grenzen voor de geluidsoverlast van evenementen.”

Dat het aanvragen van een vergunning geen sinecure is slaat nergens op. De stadsdelen en de gemeenten staan te leuren met vergunningen. Wie maakt mij los? De burgemeester als makelaar van evenementen. Natuurlijk moet er wel wat ingevuld worden op een kladje, maar voor de rest doet de organisator wat hij wil en stoort zich over het algemeen niet aan regels of wetten. Orchideeën in de weg voor een grote tent? Maaien maar. En dan, boem, boem, boem. Op naar het laatste FuckADuckfestival.

© 2015