Glyfosaat of Roundup


Zembla: "Nederland is recordhouder in het gebruik van landbouwgif. Maar er zijn groeiende zorgen over de gevolgen hiervan voor mens, dier en milieu. Onder wetenschappers is ophef ontstaan over het veel gebruikte onkruidmiddel glyfosaat. Ook in Nederland wordt het in grote hoeveelheden over de akkers en tuinen gesproeid, onder meer onder de naam Roundup van producent Monsanto, die tot 2000 het patent had op het middel."

Volgens de Europese instanties BFR en EFSA is het gebruik van het middel volkomen veilig. Maar afgelopen jaar komt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO met een alarmerend rapport. Glyfosaat is waarschijnlijk kankerverwekkend."

Foodwatch: "Glyfosaat is het meest gebruikte onkruidbestrijdingsmiddel ter wereld. Er zijn aanwijzingen dat mensen, ook in stedelijke omgevingen, de stof regelmatig binnen krijgen. Uit steekproeven van Milieudefensie in 18 Europese landen blijkt bijvoorbeeld dat glyfosaat is aangetroffen in de urine van vierenveertig procent van mensen die wonen in stedelijke omgevingen. In Nederland werden er resten van het onkruidbestrijdingsmiddel gevonden in de urine van 5 van de 8 geteste personen. Ook zijn er aanwijzingen dat glyfosaat is aangetroffen in de moedermelk van vrouwen in stedelijke omgevingen. Wij weten nog onvoldoende over hoe deze resten in ons lichaam terecht komen, en wat dit inhoudt voor de volksgezondheid. Toch zegt de Europese Commissie, door te besluiten tot toelating hierover: geen probleem, zolang de grenswaarden niet worden overschreden. De gevolgen voor de gezondheid van de chemische stof zijn echter al sinds tientallen jaren controversieel, en er bestaan grote twijfels over de vorige toelatingsbeoordeling van de EFSA.

In Nederland nam de Tweede Kamer in 2013 een motie aan om de verkoop van Roundup en glyfosaat aan particulieren te verbieden. Hierop volgende het besluit om gewasbeschermingsmiddelen en biociden buiten de landbouw te verbieden. Na een vertrouwelijk (en dus niet openbaar) advies van de Raad van State besloot Staatssecretaris Dijksma in februari 2016 om dit besluit niet geheel uit te voeren. In maart 2016 zal wel een verbod in werking treden voor het professioneel gebruik van glyfosaat op verhardingen (stoepen, enz.), maar een algemeen verkoopverbod lijkt voorlopig nog niet in zicht. Het gebruik van glyfosaat door particulieren en in de landbouw blijft daarmee toegestaan. Landbouwkundig wordt glyfosaat in Nederland dan ook op grote schaal ingezet.“

E-mailactie: "We hebben nog maar een paar dagen!! Begin maart beslist de Europese Unie of zij de toelating voor het omstreden onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat, het actieve bestanddeel van Monsanto’s Roundup, voor nog eens tien jaar zal verlengen. Het kankeronderzoekscentrum (IARC) van de Werelgezondheidsorganisatie (WHO) classificeerde glyfosaat eerder vorig jaar als "waarschijnlijk kankerverwekkend“ voor de mens. Doe met ons mee en roep de Europese Commissie op het voorzorgsbeginsel in acht te nemen: zo lang er wetenschappelijke twijfel bestaat over de veiligheid van glyfosaat mag het niet opnieuw worden toegelaten!”

Onderteken nu

© 2015