Groenmanifest

Ecovisie


VondelparkNet: "Sinds ongeveer een jaar of twintig zijn de groengroepen van Amsterdam verenigd in een overkoepelende organisatie, het Parkenoverleg Amsterdam. Dit Parkenoverleg functioneert als een soort van denktank voor de deelnemers. Het komt meerdere keren per jaar samen, en tijdens deze vergaderingen wordt besproken hoe men het hoofd kan bieden aan de diverse plannen van ambitieuze bestuurders die de groengebieden bedreigen. Ook worden regelmatig lezingen gehouden door juridische- en natuurexperts om deskundigheid te bevorderen van de deelnemende groengroepen. Voor het Vondelpark is in het Parkenoverleg de redactie van hetVondelpark.net vertegenwoordigd. Door de activiteiten van het Parkenoverleg hebben veel groengroepen grote successen weten te behalen met hun acties, desondanks is deze organisatie voor buitenstaanders vrijwel onbekend.

De laatste tijd constateert het Parkenoverleg dat de druk op het groen in Amsterdam enorm toeneemt. Niet alleen nemen de bezoekersaantallen toe, ook door de manier van recreatie zien wij dat de aangerichte schade toeneemt. Daartegenover zien wij dat op het groenonderhoud enorm wordt bezuinigd. Parken en plantsoenen worden heringericht en verschraald zodat het onderhoud goedkoper wordt, en er wordt naar andere inkomstenbronnen gezocht bij commerciële ondernemers, zodat je overal in de stad festivals in kwetsbare groengebieden georganiseerd ziet worden. Ook voor het Vondelpark is men op zoek naar sponsors.

Het Parkenoverleg is vastberaden daar een halt aan toe te roepen, en heeft besloten vaker naar buiten te treden, ook direct met de Amsterdamse politiek contacten te leggen. Om niet iedere keer onze standpunten te moeten formuleren hebben wij een Groenmanifest opgesteld, dat als leidraad dient voor standpunten die het Parkenoverleg en de aangesloten groepen innemen. Het Groenmanifest bestaat uit tien essentiële punten voor stadsgroen, en is hieronder te lezen. Inmiddels hebben alle parken- en groengroepen dit manifest ondertekend, waaronder namens het Vondelpark ook de Vrienden van het Vondelpark.

Op zaterdag, 25 april 2015 is er op het Olympiaplein een Natuur- en Milieumarkt met een tafel van hetVondelpark.net waar er voor iedereen gelegenheid is dit manifest te ondertekenen. U bent welkom op de stand van hetVondelpark.net om ook kennis te maken met de andere activiteiten van de personen achter deze webstek!”

Download het Groenmanifest

Onderteken dit manifest

Onze parken verzuipen


De presentatie
 Help! Onze parken verzuipen kunt u hier downloaden.

Zie ook De festivalisering van parken.

Groenmanifest

1. Stadsgroen en parken zijn en maken gezond

2. Stadsgroen en parken zijn zélf een evenement

3. Stadsgroen en parken zijn natuur en verdienen bescherming

4. Stadsgroen en parken zijn van alle Amsterdammers

5. Stadsgroen en parken spelen in op uiteenlopende gebruikers

6. Stadsgroen en parken zijn een belangrijke economische factor

7. Stadsgroen en parken onderwijzen

8. Stadsgroen en parken zijn deel van verkeersverbindingen

9. Stadsgroen en parken voorzien in behoefte bij waterberging

10. Stadsgroen en parken hebben historie

Ecologische Visie – Gemeente Amsterdam: "Het beleidsuitgangspunt van deze ecovisie is: “de ecologische hoofdstructuur wordt gerespecteerd, knelpunten worden aangepakt en voor wijzigingen is, vergelijkbaar met de hoofdgroenstructuur, een besluit van de gemeenteraad nodig.”

© 2015