Hittegolf

Wat tempert een hittegolf? Bomen en water. Als bijna alle bomen gekapt worden in  Gein3 dan zal het hier veel warmer worden, zeker in de houtskelethuizen. Denken de bomenhaters en onze bestuurders daar wel eens over na? Nee, dus. En als onze parken zijn afgesloten voor recreanten omdat er de hele zomer festivals plaatsvinden, waar moeten alle Amsterdammers naartoe voor de broodnodige koelte? Zullen we verhit naar de Stopera moeten, om daar onze klachten te deponeren en de zalen en gangen te bezetten om van de airconditioning daar te genieten?

Kennismontage Hitte en Klimaat in de Stad: "Volgens de KNMI‘06 scenario‘s zal klimaatverandering leiden tot hogere temperaturen en meer hittegolven waardoor een grotere kans op hittestress ontstaat. In het stedelijk gebied speelt daarbij het hitte-eiland effect een versterkende rol. Beschikbare kennis over de ernst van hitteproblematiek in de stad en over de mogelijkheden die steden hebben om hier mee om te gaan is op dit moment versnipperd. De bereidheid om met het onderwerp aan de slag te gaan is in steeds meer gemeenten aanwezig, maar het ontbreekt aan inzicht in beschikbare en toepasbare kennis. Bestuurders vragen zich af in hoeverre hitte in de stad een probleem vormt en welk handelingsperspectief er binnen gemeentes bestaat.”

warmte in Amsterdam


Parool: "In de hittegolf die de komende dagen over Nederland rolt, worden minimumtemperaturen van rond de 20 graden verwacht. Buiten de stad, waar het weerbericht van uitgaat, koelt het 's nachts dus nog wat af. Maar door het harde oppervlak in de stad blijft de warmte hier langer hangen, waardoor de minima tot 7 of 8 graden hoger uitvallen.

Dat wordt het urban heat island effect genoemd. Doordat het weinig waait, komt het kwik overdag bovendien enkele graden hoger uit dan buiten de stad. Zaterdag, als het weerbericht temperaturen tot 36 graden belooft, kan de hitte op een van steen vergeven plek als de Dam dus oplopen tot bijna veertig graden.

Gezondheidsproblemen

Vooral ouderen en chronisch zieken hebben te lijden onder de hitte, en dan vooral in slecht geïsoleerde woningen. Onderzoekers van de TU Delft hebben daarom voor de hittegolf van 2006 de warmte van plek tot plek afgezet tegen de leefbaarheid, het gemiddelde energielabel en het percentage 75-plussers van buurten in Amsterdam (zie kaart onderaan). Daaruit blijkt dat ouderen in delen van Nieuw-West, Noord, Oost en Zuidoost bij een hittegolf verhoogde gezondheidsrisico's lopen.”

GGD

De stadsplanologen (MRA is een virus) zijn nog steeds bezig met het promoten van een metropolitaan Amsterdam. Het moet drukker en voller. Nee, bedankt! Amsterdam zal door de klimaatverandering steeds onleefbaarder worden als er niet drastisch ingegrepen wordt en er niet meer groen komt in de stad, en als onze openbare parken niet de hele zomer openstaan voor alle bezoekers.

© 2015