Ingebrekestelling ivm omgevingsvergunning

Tegen de omgevingsvergunning voor Amsterdam Open Air 2015 zijn door meerdere mensen bezwaren ingediend. Hoeveel is onbekend. Hoeveel bezwaren te laat zijn ingediend is ook onbekend. Voor de evenementenvergunning voor AOA 2015 werd al een hoorzitting gehouden en waren 147 bezwaarschriften ingediend. Maar deze zaak over de evenementenvergunning is nu van weinig belang, omdat er al een uitspraak is van de Raad van State over de evenementenvergunningen voor voorgaande jaren. Het evenement was in strijd met het bestemmingsplan. Dat is duidelijk. Daarvoor hoeven we niet meer naar de rechter. Wel voor de omgevingsvergunning, want die zou volgens de gemeente als kruimelregeling een kleine uitzondering of overtreding toestaan op het bestemmingsplan. De bezwaarschriften tegen de evenementenvergunning hebben wel aangetoond dat er nog steeds en massaal bezwaren bestaan tegen grote evenementen in het Gaasperpark.

Een hoorzitting over de omgevingsvergunning heeft nog niet plaatsgevonden. Ook nog niet voor het jaar 2014. Er is ook voor 2015 van de bezwarencommissie nog geen beslissing over onze bezwaren bekend. Ook niet hoeveel bezwaren onontvankelijk zijn verklaard wegens te laat insturen. Deze wettelijke termijn van bezwaarmaken is op zich al een heel probleem. Lees het hele verhaal hier. Aan deze rammelende procedure en in feite misleiding van burgers moet eens een eind komen. Als er staat ‘u heeft zes weken de tijd om uw bezwaren in te dienen’ dan zou dat ook zes weken moeten zijn. Maar dat is niet zo. Om dat uit te zoeken was veel speurwerk nodig. Ook meesters in de rechten bleken niet meteen te weten hoe de vork in de steel zit. Dat leest u in Kafka aan de Amstel.

Deze omgevingsvergunning is op 28 mei 2015 bekendgemaakt. Tot zes weken na 29 mei, dus tot 10 juli kon u een bezwaar insturen. Wie dat heeft gedaan (poststempel is doorslaggevend) kan een ingebrekestelling insturen, want stadsdeel zuidoost is in gebreke gebleven: er is geen hoorzitting gehouden en ook geen beslissing bekendgemaakt door de bezwarencommissie. De opvatting van iedereen, ook mijzelf, dat de zes weken begonnen op 4 juni was fout. De indruk werd gewekt op de site van de gemeente dat de datum van bekendmaking de datum van publikatie was (3 juni). De dag van bekendmaking is juridisch de dag waarop het besluit verzonden wordt aan de aanvrager, in dit geval Amsterdam Open Air. Er stond nergens duidelijke uitleg hierover.

Deze commissie had zes weken de tijd om tot een besluit te komen, die termijn is verlengd met nog eens zes weken en dat is de maximale tijd dat zo’n besluit op zich kan laten wachten. De wettelijke termijn is ruim verstreken. Een voorbeeld van een ingebrekestelling kunt u hier downloaden en aanvullen met uw eigen gegevens. Indien na twee weken nog geen besluit is bekendgemaakt dan kunt u een dwangsom eisen. Ik heb zelf al een ingebrekestelling ingestuurd en ik neem aan dat dat in principe maar één keer hoeft te gebeuren. Als op deze ingebrekestelling niet geantwoord wordt, dan veronderstel ik dat iedereen die een geldig bezwaar heeft ingediend recht heeft op een dwangsom wegens verzuim door het stadsdeelbestuur van het behandelen van bezwaren. Verzuim is in dit geval al aangetoond door een eerdere ingebrekestelling en uitblijven van het besluit.

© 2015