Lepelaars in Sloterpark

lepelaar7

Foto: Rene Smits
De Wereld door mijn Lenzen

Bericht ontvangen van een verontruste vogelliefhebber:

"Opnieuw hebben Lepelaars de reigerkolonie in het Sloterplaspark uitgekozen als nestplaats om er jongen groot te brengen. Zie hier. Dit is een uitzonderlijke en unieke broedpoging in een park, dat zorgvuldige bescherming verdient.

Nu wil het geval dat er dichtbij deze reigerkolonie op 20 juni en 8 augustus tweemaal een dance-festival gehouden gaat worden (Mystic Garden op 20 juni en Loveland op 8 augustus). Toen de Lepelaars daar in 2013 ook broedden heeft dat tot een ernstige verstoring van deze broedpogingen geleid, met de dood van jongen tot gevolg, omdat de oudervogels niet bij hun nesten durfden te landen met voedsel.

Dit is niet voor herhaling vatbaar. Er dient deze keer een veel ruimer gebied rond de kolonie afgezet te worden tegen de verstoring door de festivals. Lepelaars en Blauwe Reigers zijn beschermde vogels, waarvan de verstoring van broedgevallen een overtreding is van de Flora en Faunawet. Daar kan het Stadsdeel Nieuw-West als vergunningverlener en de festival-organisatie dus op aangesproken worden. 

Festivals in het broedseizoen in parken zijn sowieso een aantasting van de broedomstandigheden van veel vogels, maar hier gaat het ook nog om een unieke te beschermen nieuwe broedvogel van het Sloterpplaspark.”

Foto’s van de lepelaars in het Sloterpark.

© 2015