Mediatie-afspraken al gebroken?

Zojuist heeft stadsdeel Zuidoost een bericht geplaatst over het zogeheten akkoord dat is bereikt tussen bewoners van Nellestein en Amsterdam Open Air na een zeer lange mediatieprocedure die door de rechter was voorgesteld. Met de tekst van dit bericht zijn de betrokken bewoners van Nellestein nog niet akkoord gegaan. Het stadsdeel zou de tekst eerst aan deze bewoners voorleggen en dat is nog steeds niet gebeurd.

mediatie

Bovenstaande foto (hier geposteriseerd) had nog niet gepubliceerd mogen worden door stadsdeel Zuidoost en de Nellesteiner, die ook nog eens de afsprakenlijst alvast heeft gepubliceerd compleet met alle namen en handtekeningen erop terwijl dat (nog) niet mocht. De afspraken zijn al geschonden. Volgens de site Nellesteiner is "deze afsprakenlijst ontvangen van Amsterdam Open Air en met hun toestemming op de site geplaatst". De overeenkomst lijkt hiermee nietig te zijn gemaakt.

ZO: "De organisator van het jaarlijkse tweedaagse dancefestival Amsterdam Open Air en omwonenden gaan nauw samenwerken om overlast verder te beperken. Hiervoor ondertekenden Sjoerd Wynia (Amsterdam Air), het stadsdeel, Groengebied Amstelland en bewoners een samenwerkingsovereenkomst.

Vertegenwoordigers van de bewonersvereniging Nellestein, enkele individuele bewoners, de gemeente, parkbeheerder Groengebied Amstelland en de organisator zijn met elkaar in gesprek gegaan. Dit heeft bij de organisator en de gemeente geleid tot meer begrip voor de klachten van omwonenden. De omwonenden hebben inzicht gekregen in de moeite die de festivalorganisator doet om die overlast zoveel mogelijk te beperken. Naar aanleiding van de gesprekken is een reeks afspraken gemaakt, die onder andere hebben geresulteerd in een pakket aan overlast beperkende maatregelen van de kant van de organisator. Tevens krijgen omwonenden inspraak in de aard van de te nemen maatregelen. Afgesproken is dat partijen met elkaar in contact blijven en dat de volgende editie gezamenlijk wordt geëvalueerd.

De dialoog die partijen met elkaar zijn aangegaan betekent een doorbraak in de impasse waarin partijen terecht waren gekomen. Partijen zijn nu in constructief overleg en kijken samen naar oplossingen voor problemen. Dat is voor alle betrokkenen, de bewoners, stadsdeel Zuidoost en het festival winst.”

De bewoners die bij de mediatie betrokken waren vinden dat de tegenpartij zich nu al niet gehouden heeft aan de afspraken.

"Vrijdag 9 januari 2015 is het mediation traject, opgelegd door de bestuursrechter, met het ondertekenen van de afsprakenlijst afgesloten.
De betrokken partijen gaven te kennen met een gemeenschappelijke persverklaring naar buiten te willen treden en daartoe werden ter plekke afspraken gemaakt.

Helaas heeft het stadsdeel zich niet gehouden aan de gemaakte afspraken.
Op  13 januari is een foto met tekst op de website van Zuidoost geplaatst. 

De vertegenwoordigers van de Bewonersvereniging Nellestein nemen afstand van deze tekst en komen met een eigen persverklaring.
Binnenkort meer informatie over mediation traject en vervolg.”

Zo gauw er meer bekend is wordt dit hier gepubliceerd. Voorlopig kan vermeld worden dat er nog steeds een rechtszaak loopt bij de Raad van State tegen de verleende vergunningen en dat die gewoon doorgaat.

Er staat in de afsprakenlijst dat alle andere bezwaarmakers, waaronder ikzelf, verzocht zou worden om alle bezwaren tegen het festival in te trekken. Mij is dat al maanden geleden herhaaldelijk gevraagd. Mijn antwoord was telkens dat ik dat niet van plan was. Voor alle duidelijkheid: mijn bezwaren blijven geldig, zowel tegen de verleende vergunning voor het evenement als die tegen de omgevingsvergunning. Het was te verwachten dat de tegenpartij misbruik zou maken van deze mediatieprocedure. Ik maakte zelf geen deel uit van de mediatie. De deelnemers aan de mediatie kunnen anderen nooit verplichten om zich te voegen naar de bepalingen van deze mediatie. En wat het festival voor dit jaar betreft, daar kan men van diverse kanten nog steeds bezwaren tegen verwachten.

© 2015