Provinciale plannen

Morgen is er weer een vergadering van de Commissie Ruimte en Milieu van de Provincie Noord-Holland in Haarlem. Er kan sinds kort ingesproken worden. Op de agenda staat ook de brief van mevr. Flora te Riet met een aantal bijlagen over de toestanden in Amsterdam Zuidoost. Zie punt 3 Inloophalfuur van de agenda. De vergadering gaat ook over de toekomst van de recreatieschappen, waaronder Groengebied Amstelland, en dus ook de EHS (Ecologische Hoofdstructuur, nu NNN, Natuurnetwerk Nederland) van ons stadsdeel. Deze vergadering is niet besluitvormend. Een groot deel van het natuurbeleid is gedecentraliseerd van het Rijk naar de provincies.

PG AGV

Gerealiseerde EHS (NNN) in Amsterdam Zuidoost

Uit de documentenbundel:

Verkenning Toekomstperspectieven Recreatiebeleid
Met deze bespreking willen GS kennisnemen van de overwegingen van Provinciale Staten over waar de nadruk in het recreatiebeleid komende jaren op zou moeten komen te liggen. Dit draagt bij aan het vormen van een inhoudelijke visie die de basis vormt voor de actuele discussie over de toekomst van de recreatieschappen.”

Ook de luchtkwaltiteit en het terugdringen van omgevingslawaai in het kader van de EU komt aan de orde. Maar vreemd genoeg tref je in de officiële documenten voor elke 10 pagina’s degelijk gefundeerd beleid 100 pagina’s aan ontheffingen, ontwijkingsmogelijkheden en compensaties voor inbreuken op wat zo mooi in wetten en regels is opgenomen. In de stukken voor deze vergadering staan weinig verwijzingen naar de drieste plannen voor het vermarkten en exploiteren van onze natuur. Maar de werkelijkheid toont aan wat men werkelijk van plan is: steeds meer evenementen die schadelijk zijn voor natuur en bovendien het omgevingslawaai ook flink verhogen. Niet voor niets heeft men het over ‘natuurwaarden die verloren gaan’. Compensatiemaatregelen zijn later makkelijk te omzeilen en onder de ambtelijke mat te schuiven.

"Natuurwaarden die verloren gaan, moet de initiatiefnemer fysiek compenseren, door realisatie van vervangend areaal bij NNN of door het nemen van inrichtingsmaatregelen bij de natuurverbinding. Als vuistregel geldt dat de oppervlak van het compensatiegebied minimaal gelijk is aan het vernietigde oppervlak.”

Onder de stukken treffen we ook aan: "ZWIJNERIJEN MET ONZE FAUNA
Een dozijn inhoudelijke pleitschriften voor een verantwoord natuur- en faunabeleid

Wij leven thans immers in een zich beschaafd noemend land, waarin confessionele en neoliberale natuurhaters vanuit het regeringspluche de strijd aan kunnen binden tegen de natuur en al wat daarin leeft Natuurlijk leven, dat in hun verblinde ogen niet anders kan renderen dan wanneer het vermoord en als wildbraad vermarkt en opgevreten kan worden.

Omdat de reguliere natuurbescherming vanuit die beide kwade machten, via infiltratie op bestuursniveau en de wurggreep van dreigend subsidieverlies, gemuilkorfd aan de korte lijn wordt gehouden en onze volksvertegenwoordiging de natuur en fauna – nota bene een Maatschappelijk Belang van enorme waarde – niet van voldoende gewicht acht om er de tijd en energie aan te besteden waarvoor men door de Nederlandse samenleving wordt betaald, zagen wij geen andere mogelijkheid dan het samenstellen van een overzichtelijk feitendossier over deze vernederende verwording van onze civilisatie.”

Een pittig stuk. In andere stukken (van Alterra) lezen we:

"Beleid voor behoud en herstel van biodiversiteit werkt en vergt nog veel inspanning.
Alterra concludeert dat van behoud van biodiversiteit nog geen sprake is. Wel neemt, door het beleid voor de aanleg van het Natuurnetwerk Nederland (NNN), het natuurareaal weer toe.”

"De Nederlandse overheid heeft diverse internationale verdragen voor behoud en herstel van biodiversiteit geratificeerd.”

Toch gaat die biodiversiteit verder achteruit. Geen wonder met zo’n natuurexploitatiebeleid.

NNN


"Op basis van graadmeters ontwikkeld voor de provincie Noord-Holland zijn de volgende conclusies te trekken:

1. Ondanks het ontbreken van duidelijke doelen kan wel worden gesteld dat er een achteruitgang in biodiversiteit heeft plaats gevonden in de provincie Noord-Holland, net als in de rest van Nederland. Het doel van behoud en herstel van biodiversiteit wordt niet gehaald.
2. De negatieve trend lijkt de laatste tijd te zijn doorbroken. Daarbij neemt het oppervlak natuur weer toe.
3. De natuurkwaliteit, gebaseerd op oppervlak en kwaliteit, bedraagt 15% ten opzichte van een ongestoorde referentie.
4. De populatieomvang van Rode Lijstsoorten is ten opzichte van 1990 tot 22% gedaald, dit is een sterkere daling dan de landelijke daling. Ook hier lijkt er een voorzichtige kentering te komen de laatste jaren.
5. Sinds 1970 is er ook een afname van de natuurkwaliteit te zien in het agrarisch gebied. Als er voldoende data zou zijn voor een vergelijking met de situatie in 1900 dan zou de achteruitgang groter blijken.
6. Zowel soorten als ecosystemen ondervinden negatieve invloeden van ongunstige ruimtelijke (tekort aan geschikt leefgebied en versnippering) en milieucondities (stikstofdepositie en grondwaterstand).
7. Verbetering is mogelijk door het ontsnipperen van natuurgebieden, het verhogen van de grondwaterstanden en het terugdringen van de stikstofdepositie.
8. Voor het opstellen van de graadmeters voor trendberekening in de toekomst zal de monitoring in Noord-Holland moeten worden aangepast en geïntensifieerd.”

Elders lezen we dan weer:

"Groen - Natuurnetwerk Nederland

Voor het PG is de belangrijkste groenopgave het veiligstellen, inrichten en duurzaam beheren van het Natuurnetwerk Nederland (NNN voorheen EHS). Hierbij zetten wij in op het verwerven en inrichten van gronden, die nog niet als NNN gerealiseerd zijn.

Een groen Noord-Holland wordt niet alleen bereikt met natuurgebieden, maar ook landschappelijke kwaliteiten zijn van groot belang. Om het landschap te behouden moeten we het landschap beschermen, maar ook ontwikkelen. Daartoe werken we aan de ontwikkelstrategieën voor de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Daarnaast investeren we, bijvoorbeeld in Laag Holland, in projecten die bodemdaling tegengaan waarmee het landschap kan worden behouden.”

“* Er is geen politiek draagvlak voor een kaderstellende rol van de overheid voor behoud kwaliteit landschap.

* Het landschap is in de eerste plaats productielandschap, economie (landbouw, toeristische verblijfseconomie) en duurzame energie krijgen zoveel mogelijk de ruimte.”

"Toename van marktwerking bij de financiering van het beheer en onderhoud van recreatieve voorzieningen en natuur kan leiden tot verminderde fysieke toegankelijkheid of beprijzing van recreatieve mogelijkheden.”

"Het agrarisch gebied vormt een steeds belangrijkere component van groenblauwe recreatie.”

"Belevenismaatschappij

Er is sprake van ‘spectacularisering’ van de maatschappij: we hoppen van evenement naar attractie, we moeten bijzondere dingen doen en een ‘ervaring’ maken van ons leven. Over de belevenissen kan men dan vervolgens twitteren/facebooken etc.

Dit heeft invloed op de vraag naar recreatie. Een bezoek moet een beleving worden, zelfs een boerderijbezoek, vaartocht of wandeltocht. Een recreatiegebied met alleen een strandje en een grasveldje is niet meer genoeg. De actieradius voor belevenissen zal door deze ontwikkeling groter worden. Evenementen leiden tot kortdurend zeer intensief gebruik van gebieden, in welke gebieden wil je dit toelaten. Afstand tot bebouwing in verband met mogelijke overlast wordt een pré. Mensen willen steeds nieuwe dingen, dus het aanbod moet in beweging blijven. Deze ontwikkeling is aanvullend op die van onthaasting: versnellen en vertragen, vaak op dezelfde dag.”

Mooi gevonden, ‘belevenismaatschappij’, ik noem het sensatiemaatschappij. De natuur wordt intussen al op grote schaal vertrappeld door dance events, mud runs en ander ongevoeg. DDDDD - decibels, dance, drank, drugs en een doppie.

© 2015