Migranten

KennisplatformIntegratie&Samenleving: "Gemeenten hebben meer behoefte aan kennis over de leefsituatie van migranten uit Midden-, Oost- en Zuid-Europa. Sinds de uitbreiding van de Europese Unie is het aantal EU-migranten fors toegenomen. Maar liefst zeventig procent van de gemeenten waar EU-migranten wonen, ervaart problemen met deze nieuwkomers. Gericht beleid ontbreekt echter bij een ruime meerderheid. Dat blijkt uit een grootschalige enquête onder Nederlandse gemeenten, uitgevoerd door Kennisplatform Integratie & Samenleving

Een van de grootste problemen is volgens de 161 ondervraagde gemeenten de huisvesting. Voor tijdelijke migranten zijn te weinig woningen beschikbaar. Nieuwkomers wonen bovendien vaak op plaatsen die geen woonfunctie hebben, zoals een pretpark. Overbewoning en de veiligheid en kwaliteit van de leefomgeving, zijn tevens zorgen van de ondervraagde gemeenten.”

Het is een beetje vreemd om meer gericht beleid te eisen als het hele huidige neoliberale systeem erop gericht is om overheidsbeleid, sturing en begeleiding in de hele maatschappij steeds verder af te bouwen. Dat gaat dus op geen enkele manier lukken.

KIS: "Gemeenten hebben sinds een paar jaar steeds meer te maken met de instroom van migranten uit Midden-, Oost- en Zuid-Europese landen. Dit stelt gemeenten voor nieuwe uitdagingen, bijvoorbeeld omdat migranten zich niet altijd (hoeven te) registreren. Wat weten gemeenten over deze recente migranten? Tegen welke problemen lopen ze aan? En ontwikkelen gemeenten beleid om deze het hoofd te bieden? Deze en andere vragen heeft Kennisplatform Integratie & Samenleving in een enquête voorgelegd aan gemeenten in Nederland”

touwtrekkers


Als burger merk je wel een en ander van de EU-migratiegolf. De welgestelde Roemeen met een opvallend grote en jonge aanhang die ineens een eengezinswoning heeft gehuurd. Te koop staande huizen worden door de crisis soms verhuurd aan louche figuren die beschikken over een heel auto- en busjespark en na verloop van tijd met de noorderzon vertrekken en in het huis een wietplantage achterlaten. De Roemeense of Bulgaarse mevrouw die bij de supermarkt haar daklozenkrantje verkoopt is gezien haar omvang nooit hongerig geweest en beschikt over een mobieltje, dus ze heeft wel ergens onderdak. Misschien gaat ze om de paar maanden terug naar haar villa in Boekarest. (Nederlandse daklozen zijn meestal uitgemergeld.) Het is allemaal legaal want het zijn burgers uit de EU.

Aan de andere kant heb je vluchtelingen van buiten de EU die wegens oorlog of armoede naar Europa komen en die misschien meer recht zouden moeten hebben op opvang en bescherming. Zeker als je bedenkt dat Europa zelf veel schuld heeft aan oorlogen en uitbuiting. Hoe kun je ervoor zorgen dat mensen niet massaal emigreren? Gewoon door ze een fatsoenlijk leven te garanderen in hun eigen land. Maar de globalisering is eenrichtingsverkeer. De neoliberale economie maakt gebruik van goedkope arbeidskrachten in arme landen, zendt legers naar gebieden die nog niet in het neoliberale blok zijn opgenomen en veroorzaakt daardoor blijvende armoede en ellende. Geen wonder dat de bevolking daar weg wil. De immigratie is in feite een koekje van eigen deeg. In een wereld waarin fair trade de norm is kunnen mensen blijven waar ze geboren zijn.

Laten we wel wezen, een grote instroom van migranten levert problemen op. Dat wil de geitewollensokkenleftie die overtuigd is van zijn eigen moreel overwicht niet weten natuurlijk. En de anti-buitenlanderdemagoog ziet enkel problemen en is ook niet bereid om de oorzaak van de instroom aan te pakken. We zitten in een patstelling. En het wordt steeds erger. De roep om uitsluiting neemt toe. En in een economie in crisis is er gebrek aan werk en woningen. Dat zorgt voor spanningen. En het is nu eenmaal zo dat veel allochtonen hierheen komen compleet met al hun vooroordelen. Het feit dat men het overwegend heeft over vooroordelen van autochtonen geeft al aan dat er een vooroordeel of vooringenomenheid aan het werk kan zijn ten gunste van allochtonen.

SER: "Vastgesteld kan worden dat er niet alleen bij autochtonen vooroordelen bestaan over bepaalde groepen allochtonen. Omgekeerd worden werkgevers, collega’s of onderwijzend personeel evengoed geconfronteerd met vooroordelen van allochtonen. "

Het is al een heksentoer om de 'andere Nederlanders', met name de Surinamers en Antillianen, te integreren. Er zijn genoeg ‘deskundigen’ die integratie sowieso verwerpelijk vinden. Want elk volk heeft zijn eigen cultuur met het recht op expressie vinden ze. Als gevolg daarvan kun je situaties krijgen die regelrecht indruisen tegen de regels en wetten van dit land. Kijk maar naar de antihomopropaganda bij publieke radio Salto door Carribean FM. Heb je dan als homo tientallen jaren van onbegrip achter de rug en eindelijk erkenning gekregen dan kun je weer aan de slag. Dat levert alleen maar meer polarisatie op. Dan concluderen sommigen dat er sprake is van groeiende discriminatie en het mislukken van de integratie. En probeer dat dan maar eens te weerleggen.

CBS - Jaarrapport integratie 2014: "Door de sterke stijging van het aantal Surinaamse en Antilliaanse werklozen in de afgelopen jaren is ook het aandeel personen met een werkloosheidsuitkering in deze herkomstgroepen sterk toegenomen. Personen van Surinaamse en Antilliaanse herkomst hadden in 2013 vaker een werkloosheidsuitkering dan autochtonen en andere niet-westerse allochtonen."

CBS: "Het afgelopen jaar kwamen ruim 40 procent meer asielzoekers naar de Europese Unie dan in 2013. In Nederland vroegen bijna 22 duizend mensen asiel aan. Dit is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2013.”

HumanistischVerbond: "Wie kernwaarden als vrijheid en gelijkwaardigheid lief is, zal zowel nieuwkomers als mensen die gevestigd zijn concrete normen moeten opleggen, vertelde Paul Scheffer in een lezing op 25 april aan Haarlemse humanisten. Scheffer is vóór de wederkerigheid en tegen de vrijblijvendheid.”

Heavy Load


Het probleem is altijd, zowel van de kant van de geitewollensokkenlefties als van de rechtse migrantenhaters, dat men meet met twee maten. Aan de ene kant de rechtsextremisten die vinden dat zij alle rechten hebben en aan de andere kant de naïeve lefties die nog in sprookjes geloven en net als hun tegenhangers de werkelijkheid niet onder ogen willen zien. Misschien is de leftie nog het lastigst aan te pakken. Rechtsextremisten hebben wel een mening maar geen steekhoudende argumenten, lefties zijn er in allerlei kleuren en het is veel moeilijker om die onderuit te halen. Moraalridders als Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, zijn een extreem voorbeeld van waar het totaal verkeerd gaat. Mohammed Bouyeri, de moordenaar van Theo van Gogh, is dan weer een voorbeeld van waar het totaal verkeerd gaat bij allochtonen.

De sprookjesleftie gelooft in de edele wilde, de ongekunstelde, arme, eerlijke allochtoon die in opstand komt tegen onderdrukking en armoede. Dat gaat samen met een onwankelbaar geloof in eigen moraal en ethiek. Het verhoogt de eigenwaarde van een edel mens altijd om een situatie aan te treffen die rechtgezet moet worden. Sommige Nederlanders voelen zich zeer aangetrokken tot armoede en ellende. Dat geeft ze zelf een goed gevoel want zij hebben het beter, en het spreekt hen ethisch aan, want hier kan goed werk verricht worden. Dat is prima, tot op zekere hoogte. Maar tegenwoordig wordt iedereen die maar even iets kritisch laat vallen over situaties of mensen meteen koudgesteld met de beschuldiging van ‘racist’. Ook dat verhoogt de eigenwaarde van de naïeve sprookjesleftie. Ondertussen accepteren ze gewoon de onderdrukking van de derde wereld, steunen ze de economische oorlogen van de VS en de NAVO en laten ze de hulpbehoevende buitenlander dus doodgewoon in de steek.

Op lokaal vlak speelt zich hetzelfde af. Elke allochtoon wordt ofwel weggeschopt of doodgeknuffeld. Beide stellingen worden steeds agressiever. Het meten met twee maten is zeer in trek. De leftie doet dat zeer gewiekst. Onder het mom van tolerantie wordt discriminatie in feite bevorderd. Buitenlanders kunnen voor deze softies geen kwaad doen. Ja, ze zijn net kinderen, is hun redenering dan, ze zijn soms achterlijk, maar het is onze taak om ze een kans te geven. Wij, Nederlanders, vertegenwoordigen tenslotte de beschaving en al haar heerlijkheden. Je moet die buitenlanders daarom gul tegemoet treden en hun fouten met de mantel der liefde bedekken. De reactie van rechts is natuurlijk furieus. De PVV doet goede zaken. De lefties zorgen ervoor dat wantoestanden (als criminaliteit, frauderen met uitkeringen e.d.) niet fatsoenlijk aangepakt worden. De allochtoon voelt meteen waar zijn voordeel ligt en kan gewoon zijn gang gaan. In noodgevallen gewoon schreeuwen: ‘racist!’ Integratie hoeft niet want ze hebben hun eigen cultuur; terwijl intussen wel duidelijk is dat het vaak om gebrek aan cultuur gaat. Geweldcultuur is geen cultuur. Van sociale controle en aanpassing is vaak weinig sprake. Integratie krijgt een slechte naam. Allochtonen leven al te vaak in hun eigen wereldje. Er wordt niets aan misstanden gedaan want tolerantie staat voorop, en daarom blijven ze ook vaak achtergesteld. Ze krijgen geen feedback, zoeken de grenzen van de legaliteit op en kennen die grenzen meestal ook niet als ze nooit terechtgewezen worden.

In een eerlijke wereld wordt niet met twee maten gemeten. Iedereen is gelijk. Het probleem is dat sommigen meer gelijk zijn dan anderen. Moeten we daarvoor dan weer een revolutie ontketenen om dat weer recht te zetten?

Misbruikte Randdebielen (lees wel het hele stukje van Youp): “… terwijl Peter van der Vorst zich een uurtje later liefdevol ontfermt over trillende en huilende verslaafden die hij oh zo graag helpt afkicken. Peter is te goed voor deze wereld. En het miljonairsvrouwtje Lieke van Lexmond doolt rond in tokkiehuizen waar zielenpoten tien jaar lang vuilnis verzameld hebben. Moeten we allemaal zien. Is goed voor het Lourdes-gevoel. Dat je buurman gehandicapter is dan jijzelf."

© 2015