Dijksma op drift

Je zou bijna tranen in je ogen krijgen van de betrokkenheid van mevrouw Dijksma bij de misstanden in de dierenbescherming. Nee, ik bedoel niet hoe diep Dijksma meevoelt met het dierenleed, maar dat Dijksma en dit kabinet zelf de oorzaak zijn van al het huidige dierenleed. Als Dijksma al een traantje plengt dan een enkel krokodillentraantje voor de media. Het is momenteel zo dat zowat alle beperkingen die in de Nederlandse wet zijn opgenomen ter bescherming van fauna en flora omzeild kunnen worden met een ontheffing. En daar wordt dus heel vaak gebruik of misbruik van gemaakt. Dijksma heeft dit in feite gefaciliteerd. En gehandhaafd wordt er ook niet op dit gebied. In Nederland wordt geregeerd met ontheffingen.

EenVandaag: "Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken trekt per direct de ontheffing in van twee families die als enigen ontheffing hebben voor het ringen van zwanen waarbij strafbare feiten worden begaan en ernstige misstanden zijn geconstateerd."


Saskia van Rooy: "E-mail van Saskia van Rooy, dierenarts/jurist, 1 mei 2015

Vanaf 2013 t/m heden heb ik een grondig feitenonderzoek gedaan naar de activiteiten van zwanendrifters Piet Oostveen en zijn zonen alsook zwanendrifters Sjoerd Van der Stok en Herman van Elten. Ik heb hierbij - immer met gevaar voor eigen leven - vele ernstige strafbare feiten (o.a. grootschalige wildvang en illegale handel in wilde knobbelzwanen, illegaal leewieken van jonge knobbelzwanen op hoge leeftijd) ontdekt en op film vast gelegd. Ik heb honderden knobbelzwanen gefilmd die door de zwanendrifters Piet Oostveen en zijn zonen zwaar mishandeld waren. Ik legde vast dat zij bij honderden zwanen de slagpennen uit het bot van de vleugels trokken, vaak meerdere malen per jaar bij dezelfde zwanen. Ze gebruikten daarbij dusdanig grof geweld dat de vleugels van deze zwanen braken. Ik legde vast dat zij de vleugels van jonge knobbelzwanen zelfs nog op een leeftijd van 4 tot 5 maanden afknipten (leewiekten), terwijl het leewieken hen al vanaf 1996 verboden was. Het leewieken van jonge knobbelzwanen is alleen aan een dierenarts toegestaan en wel enkel tot een leeftijd van 2 dagen.

Ik ontdekte dat alle eerdere rechterlijke uitspraken die in het verleden over het zwanendriften gewezen waren op feitelijk onjuiste gronden berusten, waardoor de legitimiteit van het zwanendriften als geheel is komen te vervallen. Ik legde daarnaast corruptie bij ambtenaren van het ministerie van EZ vast, die jarenlang alles in het werk stelden om de zwanendrifters ongemoeid hun illegale activiteiten voort te laten zetten en zelfs - hangende een strafrechtelijk onderzoek - regelgeving aanpasten zodat de zwanendrifters alsnog hun straffen zouden ontlopen. 

Ik ontdekte dat Staatssecretaris Bleker, Staatssecretaris Dijksma en oud minister Opstelten de Tweede Kamer 3x onjuist hadden geinformeerd over de zgn. "controles" die de NVWA de afgelopen jaren t.a.v. het zwanendriften had uitgevoerd. Ik ontdekte dat de voormalige AID en NVWA gedurende circa 50 jaar de zwanendrifters nimmer deugdelijk hadden gecontroleerd. Bij de weinige aangekondigde controles die de NVWA in 2012 en in 2013 wel uitvoerde, constateerde de NVWA vele ernstige strafbare feiten. De NVWA trad hiertegen echter niet op. Op grond van deze geconstateerde strafbare feiten had Staatssecretaris Dijksma de toenmalige ontheffingen direct dienen in te trekken, hetgeen zij naliet. Nog erger, zij verleende in oktober 2013 opnieuw nieuwe ontheffingen aan de zwanendrifters, zodat zij tot 2018 ongemoeid verder konden gaan met hun illegale praktijken. Ik deed in 2013 t/m heden vele tevergeefse meldingen van ernstige strafbare feiten bij de NVWA, locale politie en een handhaver van de provincie, die niets met deze meldingen deden. In 2014 belden Piet Oostveen en zijn zoon Bep Oostveen zelf een aantal malen de politie toen ik hen had gefilmd bij het plegen van strafbare feiten. De locale politie kwam ter plaatse en zei dat zij geen kennis, ervaring, tijd, capaciteit en middelen had om te handhaven. De politie weigerde om - op grond van de door mij vastgelegde beelden - direct handhavend op te treden en weigerde de zwanendrifters zelf in de gaten te houden, zodat zij 50 m verderop weer de jongen van wilde zwanen ongemoeid illegaal konden vangen en leewieken.”

Stop het zwanendriften

StopHetZwanendriften: "Vanaf 2018 is is het leewieken verboden. Veel mensen gaan er van uit dat er dan automatisch een einde zal komen aan het zwanendriften.

Niets is echter minder waar.

Zwanendrifters hebben al aangekondigd dat ze vanaf die tijd de dieren gaan kortwieken en hun bedrijf verder gewoon voortzetten.

Ook na 2018 zal het onaanvaardbare dierenleed, dat onlosmakelijk met het zwanendriften is verbonden, gewoon blijven bestaan als het zwanendriften niet snel verboden wordt.”

shot 0447


Het huidige kabinet gaat ook zeer brutaal om met andere dieren. Er worden ontheffingen verleend om festivals plaats te laten vinden in EHS-gebieden. Er mag geschoten worden op vossen en herten. Ganzen mogen vergast worden. Begrijpt de overheid dan niet dat overal waar op grote schaal dieren vermoord worden deze ruimte meteen ingenomen wordt door hun soortgenoten die hier nu de ruimte krijgen? Men is dus in feite bezig met massamoord op wereldschaal, want dieren kennen nu eenmaal geen grenzen en bordjes met ‘verboden voor buitenlandse ganzen’ kunnen ze niet lezen.

NoordHolland: "Gedeputeerde Staten van Noord-Holland maken bekend dat zij op grond van artikel 67 en 68 van de Flora- en faunawet met ontheffingnummer 20 (2015) ontheffing hebben verleend aan Stichting Faunabeheereenheid Noord-Holland te Haarlem, van het verbod tot het vangen en met CO2 doden van nijlganzen, brandganzen, kolganzen, Canadese ganzen, Indische ganzen binnen de 10 kilometerzone en het vangen en met CO2 doden van grauwe ganzen en verwilderde gedomesticeerde en of hybride ganzen in de 20 kilometer zone rondom de Luchthaven Schiphol.

De ontheffing wordt verleend in het belang van de veiligheid van het luchtverkeer en is van kracht vanaf 11 mei tot en met 5 juli 2015.”

Trouw: "Ganzen mogen vanaf 1 juni in heel Nederland gedood worden door middel van vergassing. Tot voor kort was dit alleen toegestaan in een straal van 20 kilometer rondom Schiphol, omdat de dieren daar een gevaar voor het vliegverkeer vormen. Nu kunnen de ganzen ook elders met gas bestreden worden, vanwege de landbouwschade die zij veroorzaken."

Faunabescherming: "Hoewel het in strijd is met internationale regelgeving en uiterst schadelijk voor de natuur, blijven provincies ontheffingen afgeven voor het ’s nachts bejagen van vossen. Volgende in de rij is Gelderland. Uiteraard diende ook De Faunabescherming haar zienswijze in over het ontwerpbesluit, in de hoop dit uiterst dier- en natuuronvriendelijke plan van tafel te krijgen.”

GroeneRuimte: "De Dierenbescherming vindt dat in de wet Natuurbescherming, die binnenkort in de Tweede Kamer besproken wordt, een doden via vergassing als methode voor aanpak van overlast niet gelegitimeerd zou moeten worden. De dieren moeten bij vergassing te lang lijden voordat ze daadwerkelijk sterven. Doding van dieren biedt geen structurele oplossing en bovendien is het gebruik van CO2 omstreden, aldus de Dierenbescherming.”

Naast vele andere vogels zijn de fluitzwaan, de knobbelzwaan en de wilde zwaan beschermde, inheemse diersoorten. Evenals een groot aantal andere dieren die, door het houden van festivals in parken en EHS-gebieden, niet kunnen broeden, foereren, gedood en verjaagd worden. In de Staatscourant van de Overheid is de lijst met honderden beschermde dieren terug te vinden. Het is wettelijk niet toegestaan in EHS gebieden festivals te houden, zeker niet gedurende het broedseizoen, aangezien de Flora- en faunawet daarin niet voorziet. Jammer genoeg wordt er door mevr. Dijksma niet gehandhaafd. Het aantal aanvragen voor ontheffingen is met 25% toegenomen. Daarmee heeft Dijksma de Flora- en faunawet en de EHS (NNN) zo goed als uitgeschakeld. Nederland heeft mooie wetten maar die zijn met ontheffingen zowat allemaal te omzeilen. Steeds meer natuur verdwijnt. Een trieste ontwikkeling.

GroeneRuimte: "Het Netwerk Groene Bureaus heeft in een brief aan staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken zorgen geuit over de ontheffingverlening in het kader van de Flora- en faunawet en de overdracht van die taak naar de provincies. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) verzorgt de ontheffingverlening in het kader van de Flora- en faunawet. In 2014 is doorloopsnelheid van de aanvragen afgenomen. Volgens Dijksma komt enerzijds door de toename van 25% in het aantal ingediende aanvragen en anderzijds door het indienen van onvolledige of kwalitatief onvoldoende aanvragen. Zij verwacht dat de huidige knelpunten in de ontheffingverlening door RVO.nl binnen korte tijd zijn opgelost en ook voor de langere termijn voorziet zij geen stagnatie in de ontheffingverlening."

© 2015