Mobiele controle

Tijdens de stroomstoring waren heel wat mobiele providers uit de lucht. Mijn vaste telefoon werkte nog zodat ik toch kon bellen. Elke moderne ontwikkeling heeft ook zijn nadelen. De spitsburger van vandaag wil tegenwoordig zelfs in natuurgebieden wifi ter beschikking hebben. De gekte kent geen grenzen. Gisteren kreeg ik van mijn zorgverzekeraar een mailtje met het bericht dat ik vanaf 1 april een sms-controle in moest stellen om inzage te kunnen krijgen in mijn zorgverbruik, eigen risico, status van mijn declaraties, financiëel overzicht en ontvangen berichten. Ja, potverdriedubbeltjes nog an toe, wat is dat voor onzin. Ik dacht meteen aan een 1 aprilgrap. Maar ik ken onze instellingen beter dan dat, dus heb ik meteen mijn protest hierover laten horen. DigiD hoort al een superveilige verbinding te  verzekeren; een sms-controle zal daar weinig of niets aan toevoegen. Die extra controle kan ook via de pc of vaste telefoon (die is stukken veiliger dan een mobieltje). Mijn zorgverzekeraar vond het zelfs niet nodig om mij een nieuwe polis te sturen; dat werd waarschijnlijk gezien als een veiligheidsrisico. Ik moest er nog uitdrukkelijk om vragen. Zo heb je als burger al gauw geen enkele controle en bewijs meer, en wordt inzage in je eigen gegevens een probleem als je niet over de nodige apparatuur beschikt.

Zilverenkruis: "We gaan uw gegevens nog beter beschermen. Daarom heeft u vanaf 1 april een extra code nodig om uw zorgverbruik, eigen risico, status van uw declaraties, financiëel overzicht en ontvangen berichten in te zien. Dit is zo afgesproken in de nieuwe gedragscode van Zorgverzekeraars Nederland. Deze afspraak geldt voor alle zorgverzekeraars in Nederland. We houden ons hiermee aan de verplichtingen die staan in de Wet bescherming persoonsgegevens.”

Beter beschermen? Het hele wifi- en sms-gebeuren is zo lek als een mandje. Ik ben op mijn computer beter beschermd dan op een mobieltje. En ik hoef geen mobieltje. Mijn zorgverzekeraar heeft ervoor te zorgen dat ik al mijn gegevens kan bereiken en wijzigen. Als zij dat via een mobieltje willen ‘beveiligen’ dan sturen ze mij maar een gratis mobieltje met abonnement.

Hieronder de oplossing van Menzis:

shot 0299

Veilig? Super deluxe onveilig!

Juridische vraag: mag verzekeraar DigiD met sms verplichten?

SMS verplicht?

De kans dat zorgverzekeraars zelf kunnen frauderen als een groot aantal mensen geen toegang meer krijgt tot hun eigen gegevens, groeit in een situatie als deze.

Bovendien is het wifinet zelf een bron van storingen en onveiligheid. Ik gebruik in huis zo weinig mogelijk wifi. Er is een goed alternatief: powerline. En mijn wifi wordt ’s nachts automatisch uitgeschakeld. Dat is veiliger en gezonder.

NRC: "Nederlanders die draadloos internet gebruiken, hebben massaal last van haperende verbindingen doordat er teveel netwerken in de lucht zijn.”

handy

Klik voor video

Bovendien is nu definitief bewezen dat mobieltjes de groei van kankercellen bevorderen bij muizen. Niet voor niets onderzoekt men dit soort dingen eerst bij muizen. En vanzelfsprekend zegt men erbij dat er geen reden is voor paniek, want dat mensen geen muizen zijn. Maar neem voor de zekerheid maar aan dat langdurig en regelmatig gebruik van een mobieltje, zeker voor kinderen, kwalijke gevolgen kan hebben. Ik zit regelmatig in het openbaar vervoer en soms hoor je mensen heel lange gesprekken voeren met hun mobieltje tegen hun hoofd. Dat kan nooit goed zijn. Neem dan tenminste een oortelefoontje.

RadioBremen: "Forscher der Jacobs University haben jetzt zweifelsfrei bewiesen, dass elektromagnetische Felder von Handys zu einer 50 Prozent höheren Tumorrate führen – zumindest bei Mäusen. Was bedeutet das für den Menschen?”

Dat alleen al is voor mij voldoende om geen mobieltje aan te schaffen. Als de zorgverzekeraars mensen willen verplichten de sms-controle uit te voeren via een mobieltje dan sturen ze mijn maar zo’n ding voor mijn contacten met hen. Of hebben de verzekeraars een lucratieve deal gesloten met de mobiele providers? Het zou zo mogelijk kunnen zijn. Zorgverzekeraars willen op alle mogelijke manieren geld verdienen. Is er een fianciële deal tussen de mobiele providers en de zorgverzekeraars? Dat zal onderzocht moeten worden. Is het wellicht de bedoeling van zorgverzekeraars om meer kankergevallen te creëren? Waarschijnlijk niet, maar het zou hun omzet wel doen stijgen en in elk geval zijn mobieltjes in sommige gevallen een reëel gevaar voor de volkgsgezondheid. Stuur uw protesten naar uw zorgverzekeraar als u geen mobieltje heeft. Het is opvallend dat ze voor een klacht ook al uw gegevens, geboortedatum, enz. enz. willen hebben, daarbij werken ze ook op uw computer met cookies en is hun site https beveiligd. En dan zijn we nog steeds niet voldoende beveiligd. Het grootste veiligheidsgevaar komt nu van mobieltjes. Ik noem het debiele controle.

© 2015