Richtlijn geluidshinder

richtlijn geluid


Telegraaf: “Buren van horecabedrijven en GGD zijn razend enthousiast over een nieuwe richtlijn om geluidsoverlast door bastonen tegen te gaan. Juist die lage tonen die soms tot in de diepe uurtjes door blijven gaan, dringen eenvoudig woonhuizen binnen.

Het pakket aan adviezen is gemaakt door de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG). Niet hoge tonen maar juist doffe stampende bassen uit kroegen en concertzalen drijven omwonenden tot wanhoop. Het geluid dreunt door tot in woon- en slaapkamers en laat zich niet tegenhouden door dubbelglas of een redelijke isolatie. Slecht slapen, stress en zelfs gezondheidsklachten zijn het gevolg.

Zwollenaar Eko Huisman woont naast een evenemententerrein en vecht al jaren tegen de stampende basgeluiden. „Het servies in de kast trilt er van en het levert enorm veel stress op.” Huisman en zijn buren hebben de zaak onlangs voor laten komen bij de Raad van State.

Een andere bewoner van de binnenstad van Zwolle heeft elk weekend last van geluidshinder door naastgelegen horecabedrijven.
De Zwollenaar stapte naar de gemeente, maar die kon niets doen. „Dat is het frustrerende. Ze meten alleen het aantal decibellen. Naar hoever die basdreunen reiken, wordt niet gekeken.”"

Richtlijn: "De 31,5 Hertz octaafband is niet in de spectra opgenomen. Metingen en berekeningen zijn bij deze frequentieband niet betrouwbaar. Om hinder te voorkomen is het raadzaam de 31,5 Hz octaafband wel in ogenschouw te nemen.

Voor veel reguliere horecabedrijven geldt dat tonen lager dan 50 Hz geen relevante rol spelen. Ze kunnen fors of helemaal worden gereduceerd in de instellingen van het geluidssysteem.

In clubs en bij poppodia waar heel lage tonen geproduceerd worden en relevant zijn, kan het geluidsniveau van frequenties lager dan 50 Hz dusdanig worden gereduceerd dat deze geen invloed meer hebben op het totale C-gewogen geluidsniveau. In overlastsituaties dienen deze frequenties nog verder in niveau teruggebracht te worden.

Een mogelijk hulpmiddel is het C-gewogen geluidsniveau. In de C-weging worden de lage tonen zwaarder beoordeeld. Het verschil tussen het A- en C-gewogen geluidsniveau zegt daardoor iets over de mate van lage tonen. Hieronder is weergegeven wat het verschil is tussen het A- en C-gewogen geluidsniveau per muziekspectrum:

dB(C)


Het verdient aanbeveling in het akoestisch onderzoek aan te geven wat het effect is op het moment dat meer of minder lage tonen geproduceerd worden. Eventueel kunnen de berekeningen met meerdere spectra uitgevoerd worden. Het verdient aanbeveling het toelaatbare geluidsniveau ook in dB(C) op te nemen in een uit te brengen akoestisch advies.”

Wythmen: "De Overijsselse rechtbank oordeelde dat de gemeente Zwolle in 2013 ten onrechte een vergunning heeft af gegeven voor het Hardshock Festival rond de Wijthmenerplas.

‘Het hardcore-festival’, stelde de rechter, ‘veroorzaakt ontoelaatbaar veel geluidsoverlast voor omwonenden.

De gemeente heeft daar bij het afgeven van de vergunning onvoldoende rekening mee gehouden’.”

AT5: "Straatmuzikanten die toestemming willen krijgen om op te treden op populaire locaties, zoals bij het Rijksmuseum of het Anne Frankhuis, moeten in de toekomst eerst op auditie komen.”

Maar de kakofonisten van Amsterdam Open Air mogen van de burgemeester twee dagen lang optreden in het Gaasperpark en dat met een volume van 115 dB(C). Sommige muzikanten zijn meer gelijk dan anderen.

© 2015