Tulpen in Amsterdam

GemeenteAmsterdam: "Abdeluheb Choho, wethouder Openbare Ruimte en Groen, plantte dinsdagmiddag 31 maart samen met Saskia Albrecht, de initiatiefnemer van het Tulp Festival en Erik de Jong, Artis-professor, de laatste van ruim 54.000 tulpen op het Artisplein, en opende daarmee de eerste editie van het Amsterdamse Tulp Festival. In totaal zijn er straks 540.000 tulpen in Amsterdam te bewonderen.”

Tulpen uit Amsterdam

Leuk initiatief. Jammer genoeg wordt er in onze stadsparken en groengebieden driftig gekapt, gesnoeid en gerooid en er blijft nauwelijks nog een bloemetje over. Ik neem aan de deelnemende hotels en musea voor een deel deze tulpen zelf bekostigen. Maar ik vrees dat er aardig wat subsidie heen is gegaan.

TulpFestival"Van oudsher is Amsterdam verbonden met de legendarische tulp, maar de laatste decennia is de bol steeds meer uit het straatbeeld verdwenen. Het Tulp Festival stelt zich daarom ten doel de tulp weer zichtbaar te maken in de stad met de wens uiteindelijk voor iedere Amsterdammer een tulp te planten. Dat zijn ruim 800.000 tulpen, een droom die ooit werkelijkheid moet worden.”

Bij tulpen moet ik altijd denken aan de tulpenmanie in de zeventiende eeuw. Dat is een stuk vermakelijke geschiedenis. Een infoboekje hierover zou zeker in deze tijd van hypes en instortende beurzen heel leerzaam zijn zowel voor toeristen als inwoners. Ter leering ende vermaeck.

Persiflage auf die Tulpomanie

Satire op de tulpomanie - Jan Brueghel de Jonge (Frans Hals Museum)
Klik voor vergroting

Nog een andere versie

shot 0314


flora23

Flora’s mallewagen - Hendrik Pot
Klik voor vergroting

Het is alweer een paar jaartjes geleden, maar tijdens de Floriade 1982, nu het Gaasperpark, liep ik achter een gezet Amerikaans echtpaar waarvan de man uitriep ‘if you’ve seen one flower, you’ve seen them all’. Overdaad schaadt, inderdaad. Maar intussen zijn in het Gaasperpark zowat alle bloemen vogelvrij verklaard.

© 2015