Obama vs. Poetin

syrië

Cartoon van Latuff

De uitzending van Buitenhof ging vandaag onder andere over Syrië. Sprekers waren Harry van Bommel en Rob de Wijk. Wat essentieel is in deze hele discussie en wat ik wel miste in de uitzending is het internationaal recht. De VS onderneemt al sinds mensenheugenis illegale aanvallen op andere landen. Dat is in strijd met het internationaal recht. Dat geldt des te meer voor het bewapenen van rebellen in andere landen, want dat komt in feite neer op medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden.

In het geval van Syrië zijn de bombardementen door de VS en coalitiegenoten illegaal, in strijd met het internationaal recht. Het bevoorraden van rebellen met wapens kan en mag niet. Dat gebeurt al een hele tijd in Syrië. De VS en andere landen kunnen dan wel beweren dat ze daar niet aan mee doen, maar de bondgenoten van de VS, zoals Saudi Arabië, doen dat aantoonbaar wel. De deelname van Rusland aan de gevechten is daarentegen wel legaal, want aangevraagd door de wettelijke regering van Syrië. Zo eenvoudig is het. Maar het Westen is al langer bezig met een puur ideologische oorlog, overal ter wereld, ook in Oekraine en Syrië. Dat is in strijd met het internationaal recht.

De inmenging van Rusland is ook een logisch gevolg van de onhoudbare toestand. Rusland kan zich zelfs beroepen op menselijkheid, op humanitair ingrijpen en op het internationaal recht. Het Westen is al decennialang chaos en ellende aan het veroorzaken. Obama had een langdurige oorlog in Syrië aangekondigd omdat zijn enige doel was het omverwerpen van Assad en vernielen van de infrastructuur van Syrië (dat kost tijd) en hij daarbij ISIL goed kon gebruiken. De chaos achteraf zou te vergelijken zijn met die in Libië. Van freedom and liberty is geen sprake, ik noem het freedumb and libedy. Rob de Wijk wilde zelfs, net als sommige roodaangelopen VVDers, het militair ingrijpen van het Westen nog opvoeren nu Rusland zich actief met Syrië bemoeit. De Westerse indoctrinatie, arrogantie en domheid kent geen grenzen. Want dat gaat weer meer ellende veroorzaken, net als in Irak, Afghanistan, Libië en elders. Het Westen heeft bloed aan zijn handen. Het aantal vluchtelingen zal in zo’n scenario nog verder stijgen. Waarmee ook in Europa een gevaarlijke situatie zal ontstaan. De hypocrisie van de VS is hemeltergend. De barbaarsheid van de leiders van de ‘vrije’ wereld is nog erger.

OrientalReview: "The media frenzy in the countries of the anti-Assad coalition over the Russian air strikes on Al-Qaeda-linked guerrillas in Syria has made one very significant fact quite clear. Along with the nervous reaction of the US, Saudi Arabia, Turkey, and some other countries it is irrefutable proof that the interests of seemingly opposing forces – NATO and radical jihadism – are actually tightly intertwined. And their relations go far beyond the Syrian crisis."

© 2015