Natuurzoom

Natuurzoom


Stuk ter kennisname voor de AB vergadering vanavond:

StadsdeelZuidoost: "De Natuurzoom is onderdeel van de (provinciale) Ecologische Hoofdstructuur, maar lange tijd werd gedacht dat deze niet als zodanig zou functioneren. In een vroeg stadium van het project Natuurzoom is daarom contact gelegd met de provincie Noord-Holland. Ook de provincie zag in dat de Natuurzoom zijn rol als ecologische verbinding onvoldoende vervulde en heeft daarom een actieve rol ingenomen. Zo heeft de provincie N-H in opdracht van stadsdeel Zuidoost de Dienst Landelijk Gebied onderzoek laten te doen naar het functioneren van de Natuurboog. Dit onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met stadsdeel Zuidoost en heeft geresulteerd tot een uitvoeringsplan.

Achtergrond

In 2012 heeft Amsterdam haar visie op de ecologie als uitwerking van de structuurvisie Amsterdam vastgesteld. Het beleidsuitgangspunt van deze ‘Ecovisie’ is dat de ecologische hoofdstructuur wordt gerespecteerd en knelpunten worden aangepakt. Het maken van goede groene verbindingen door het oplossen van knelpunten, is in samenhang met toegesneden beheer voor Amsterdam de komende jaren de belangrijkste methode om de leefomstandigheden voor planten en dieren te verbeteren. Het is dus van groot belang dat barrières in de groene verbindingen, zoals wegen en kanalen, in de vorm van faunapassages, vispassages, fauna-uittreedplaatsen (FUP) etc. worden overwonnen. De gemeente Amsterdam wil het stelsel van groene verbindingen goed laten functioneren, daartoe moeten een aantal knelpunten worden opgelost. Het belang van de aanleg van faunapassages wordt in het Uitvoeringsplan Natuurboog Amsterdam Zuidoost nog eens onderstreept, zie paragraaf 3b en bijlage 2.

In Amsterdam Zuidoost is de Natuurzoom een belangrijke groene verbinding voor de ringslang, rugstreeppad, wezel, hermelijn, konijn, vos en verschillende soorten dagvlinders. De op te lossen knelpunten zijn vooral gericht om de verbinding tussen het Diemerbos, de Bijlmerweide en het Gaasperpark te verbeteren. Tevens wordt een verbinding gelegd tussen de Hoge Dijk en het toekomstige Spoorpark in Amstel III. Voor de faunapassages tussen het Diemerbos en de Bijlmerweide / Gaasperpark is het van essentieel belang dat ze functioneren voor ringslangen.”

Jammer genoeg gaat het maar om vier faunapassages waarvan er maar twee verwezenlijkt kunnen worden. Intussen wordt de eigenlijke EHS, het Gaasperpark en de zuidoever, verder uitgekleed en is men aan het onderhandelen over een nieuw contract tussen Groengebied Amstelland en Amsterdam Open Air. De bodemverdichting in het Gaasperpark is inmiddels dusdanig groot dat er van grote schade aan het park gesproken kan worden waardoor zelfs de waterberging in het geding komt.

© 2015