Vrijstaat Amsterdam

Dat Amsterdam zichzelf beschouwt als een vrijstaat waar regels van buitenaf niet gelden hebben we al geconstateerd met de EHS, de Ecologische Hoofdstructuur. Die werd tot nog toe gewoon genegeerd. Grote festivals mochten van de burgemeester (die ook is vertegenwoordigd in Recreatieschap Groengebied Amstelland) plaatsvinden in de EHS, tegen bestemmingsplannen in, tegen de regels in en dat werd nog eens goed benadrukt door het negeren van procedureregels. Bezwaren werden pas na het evenement behandeld in hoorzittingen en soms vinden hoorzittingen niet eens plaats. Zolang het geld maar rolt vindt de burgemeester het allemaal goed. Meer en grotere festivals. D66, nog meer geldbelust voor de achterban, is zelfs voor liberalisering van de drugshandel. Een paar doden bij ADE verleden jaar? Moet kunnen volgens D66 en de burgemeester wiens beleid ook behoorlijk neoliberaal is.

ADE


AT5: "Het ruime Amsterdamse gedoogbeleid voor drugs tijdens festivals, zoals volgende week op het ADE, is 'een ondermijning van de rechtsgelijkheid'.

Dat zegt CDA-fractievoorzitter Marijke Shahsavari. Bij festivals buiten Amsterdam, zoals Lowlands, word je vervolgd bij het bezit van meer dan één pil. Op Amsterdamse festivals is dat pas bij meer dan vijf pillen.

Tijdens het ADE worden feestgangers die zijn betrapt op het bezit van meer dan vijf pillen of een halve gram drugs direct berecht in een strafrechtstraat bij de Amsterdam Arena. De feestganger krijgt een boete en ook een strafblad. Het CDA vindt het een slechte zaak dat Amsterdam hiermee afwijkt van de landelijke wetgeving waar het bezit van meer dan één pil al wordt beboet.

'Dit is toch ook Nederland?'
'We zijn gewoon onderdeel van Nederland?' Stelt Shahsavari. 'De rechtspraak in een land is voor iedereen hetzelfde. Een strafbaar feit hier, is hetzelfde als een strafbaar feit elders. Als het OM zegt je krijgt hier géén strafblad voor een paar pillen en elders wel. Dan vind ik dat heel gek dat je die rechtsgelijkheid in Nederland daarmee ondermijnt.

'Lowlands in Amsterdam'
'Dit is juist een goede ontwikkeling, omdat je recreatieve drugsgebruikers hiermee uit het strafrecht trekt', meent advocaat Juriaan de Vries. 'Aan de andere kant kan ik me goed voorstellen dat er mensen zijn die LowLands hebben bezocht die zich afvragen; 'waarom heb ik, terwijl ik twee pillen bij me had, wel een boete of een strafblad gekregen? Met deze grens verwacht ik dat Lowlands in 2016 wel op Amsterdams grondgebied zal gaan plaatsvinden, nu Amsterdam lichtvaardiger omgaat met het voorhanden hebben van verdovende middelen.’

OM: Vijf pillen is géén handel
Het Openbaar Ministerie stelt dat, samen met de gemeente, is gekozen voor een ruimer gedoogbeleid omdat ze niet primair in willen zetten op het tegengaan van drugsgebruik, maar juist de handel in drugs aan willen pakken. Vijf pillen worden door het OM niet als handelsvoorraad gezien. Volgens de gemeente is er géén verband tussen de gestage toename van het aantal festivals in Amsterdam en het ruimere gedoogbeleid.”

Laten we wel wezen, festivals bevorderen drugsgebruik, en dat zal nu nog verder toenemen. Kassa!

De ontheffing van de openingstijden voor de horeca tijdens ADE is een ander voorbeeld van de neoliberale anarchie die er heerst in Amsterdam. 350 evenementen op 90 verschillende locaties met ca. 370.000 bezoekers zullen weer voor veel overlast zorgen. Maar dat is volgens wethouder Choho een kwestie van perceptie. En die paar doden… tja, eigen schuld, dikke bult. En kotsende festivalbezoekers zijn we intussen al gewend, zal het college wel denken.

TrimbosInstituut: "De afgelopen weken zijn bij het DIMS verschillende malen tabletten ingeleverd met een ADE-logo. Deze pillen kunnen levensgevaarlijk hoge doses MDMA bevatten. Omdat de pillen in het hele land gesignaleerd zijn, en vanwege de doseringen met gevaarlijk hoge uitschieters, is besloten tot een landelijke waarschuwingsactie."

© 2015