TTIP demonstratie

VPRO: "Het voorgenomen vrijhandelsverdrag tussen de VS en Europa (TTIP) leidt tot zorgen over het Europese zelfbeschikkingsrecht. Zijn de claimbeluste investeringsadvocaten een bescherming van onze handelsbelangen of een bedreiging voor onze democratie? Bekijk de aflevering TTIP: Recht van de sterkste.”

TTIP demo


VPRO: "Sinds begin jaren negentig -ingegeven door het NAFTA-verdrag van 1992 en de toen startende onderhandelingen over de euro- wordt al gesproken over een vrijhandelszone tussen de VS en de EU. Dat het ISDS mechanisme tot nu nog niet besproken werd, zegt eigenlijk genoeg: in onderhandelingen wacht je immers met de meest heikele punten tot het allerlaatst.

Overigens meldde Roosdorp ook (op een vraag uit de zaal naar 'waarom is er zo weinig transparantie?') dat de geheimhouding van de tussenstand van de onderhandelingstekst een uitdrukkelijke eis is van de Amerikanen. Niet echt een geruststellende constatering. 

Volgende ronde

Wanneer vindt dan die volgende, de elfde, onderhandelingsronde plaats? Dat is rond 20 oktober. In de herfstvakantie spreken Amerikaanse en Europese onderhandelaars opnieuw met elkaar. Van die gesprekken hangt af of de verdragtekst al in 2016 áf komt of dat het later wordt.”

GlobalInfo: “In Nederland is zojuist de 100.000ste ondertekening binnen van de petitie tegen TTIP. En in heel Europa hebben nu meer dan 3 miljoen mensen getekend.”

Platform TTIP referendum: "Red de democratie. Teken voor een referendum over TTIP en CETA!

Aan de Nederlandse regering en de Tweede Kamer:

“Ik ben deel van een groeiende groep ongeruste burgers die kritisch is over het TTIP- en CETA-verdrag.

Deze verdragen bedreigen de democratie, geven te veel macht aan grote bedrijven en hebben grote gevolgen voor de nationale arbeids-, sociale, milieu-, privacy- en consumentenstandaarden. Ik als burger heb het nakijken.

Ik vraag u met klem TTIP en CETA drastisch te herzien of van tafel te halen. Mocht dat niet gebeuren, wil ik het laatste woord. Da​n wil ik een referendum.”

© 2015