Oorlog of vrede?

De voorbije maanden werden gekenmerkt door een ongelooflijke agressie in Europa. Agressie tegenover mensen die de bezuinigingen maar moesten slikken ook al gingen ze er dood aan, en agressie in de buitenlandse politiek. Je kon ernstig twijfelen aan een vreedzame toekomst voor Europa. Frans Timmermans stond zij aan zij met neo-nazi’s in Kiev (hij had een reden, hij ambieerde de post van NAVO-opperhoofd) en zelfs liefdesverdrietconsulent Roel Van Duijn schreeuwde om militair ingrijpen om de Russen een lesje te leren. Goed, Roel is getrouwd met een Russische. Hij zit onder de plak. Of werkt hij momenteel voor de AIVD? De schijn is er wel (sorry, ik kon het even niet laten). Het hemeltergend gesol met delen van lijken gaat nog steeds door. Kort gezegd, het spektakel in onze media en onder onze intelligentsia was abominabel. Van gezond verstand en redelijkheid was weinig sprake meer.


Maar dat lijkt gelukkig nu te veranderen. Enkel de meest rabiate havikken, bijvoorbeeld de ijdeltuiten en kneusjes van Wakker Nederland, hielden nog vol het bezoek van Merkel en Hollande aan Rusland uit te leggen als een poging om Poetin de duimschroeven aan te draaien. Geen sprake van, Merkel en Hollande willen gewoon een oorlog in Europa vermijden. Merkel kent Rusland goed genoeg om de situatie reëel te kunnen analyseren zonder te vallen voor de gebruikelijke onverteerbare Amerikaanse oorlogspropaganda.

Vandaag in Buitenhof hoorden we tenminste een redelijker en vredelievender geluid, van onder andere Geert Mak. De VS heeft zich bij monde van Biden en Kerry buitenspel geplaatst. En Breedlove (of Strangelove?), NAVO-opperhoofd, viersterrenijzervreter, is niet geloofwaardig meer. De NAVO heeft hierover niet te beslissen, ook Obama niet. Oekraïne is geen NAVO-land. Wat Biden zei grenst aan mateloze stupiditeit. Amerikaanse politici zijn vaak niet meer in staat tot zelfanalyse en maken zich eindeloos belachelijk. 

Biden: "Too many times President Putin has promised peace and delivered tanks, troops and weapons. We also believe the Ukrainian people have a right to defend themselves.”

Daarmee geeft hij precies aan waar de VS al decennia mee bezig is, onder het mom van vrede, ‘shock and awe’, tanks, troops and weapons over de hele wereld verspreiden. En alsof de duivel ermee speelt, ook nu willen ze weer wapens naar Oekraïne sturen. En als het Oekraïense volk al mag beslissen over zijn eigen lot, waarom de Oekraïeners uit het oosten van het land dan niet? Met andere woorden, men spuit een aantal soundbytes die goed moeten klinken, maar iedereen voelt meteen de onzin. In de psychologie heet dit projectie. Trouwens, Victoria ‘Fuck the EU’ Nuland heeft precies gezegd waar het om gaat, niet alleen de overname van Oekraïne (niet toevallig is de zoon van Biden nu vicepresident van een Oekraïense gasmaatschappij - misschien vond hij geen werk in de VS), het uitschakelen van Rusland, maar ook het ondermijnen van de buitenlandse belangen en politiek van Europa.

En wie ging in Buitenhof nog steeds als een opwindpapegaai door over het goede resultaat van dit huidige kabinet en de noodzaak om de Grieken verder uit te zuigen? Jawel, ons aller Diederik ‘Siegfried’ Samsom. Hij werd met huid en haar (het beetje dat hij nog heeft dan) door Pieter Jan Hagens ingemaakt.

We kunnen weer even verademen.

© 2015