Parken worden vogelvrij

Parken worden vogelvrij. Letterlijk en figuurlijk. Vogels beginnen de festivalparken te mijden en de parken zijn buiten de wet geplaatst. Parken gaan door festivals de vernieling in. De EHS/NNN is buiten werking gesteld. Het park is een vrijplaats voor DDDDD, dance, decibels, drank, drugs en een doppie. Het park mag vertrapt worden. Dat is de betekenis van vogelvrij. En ja natuurlijk, cynischer kan het niet, er is ook een festival dat Vogelvrij heet. Moddervette line-up. Nee, dat is ook niet cynisch of satirisch bedoeld. Dat vinden de organisatoren zelf. Dat na het festival het park een modderbad vaak is geworden willen de festivalfreaks natuurlijk niet weten. De feestbeesten zullen het woord vogelvrij niet goed begrepen hebben. Zo vrij als een vogel is een loze kreet geworden. Het betekent dat erop geschoten mag worden.

Het is triest dat zowat alle Amsterdamse en buitengewestse parken eraan moeten geloven. Er schijnt geld mee te verdienen te zijn voor de verhuurder. Amsterdam Open Air zal naar schatting dit jaar aan Groengebied Amstelland een huurprijs betalen van zo’n 150.000 euro. Maar waar wordt dat geld aan besteed? Aan asfaltering om de paden geschikt te maken voor zwaar vrachtverkeer. Aan aanpassing van het park aan de noden van de evenementorganisatoren, d.w.z. snoeien en kappen van bomen. Dat allemaal bij mekaar, asfaltering - 80.000 euro, werkzaamheden t.b.v. festival 50.000, organisatie 30.000 euro, kost al zo’n 160.000 euro en dan heb je nog geen ecologisch groenbeheer uitgevoerd. De organisatie en de directie van Recreatie Noord-Holland N.V. kosten ook een flinke duit. Maar voor fatsoenlijk groenbeheer is geen geld. Groenbeheer betekent enkel het kappen van bomen.

Als na jaren feesten blijkt dat het park is uitgeleefd en gerenoveerd moet worden voor een slordige 500.000 euro dan komen die kosten voor rekening van de belastingsbetaler. De gemeente trekt nu al 20 miljoen uit voor het 'aantrekkelijker maken’ van parken, lees ‘het aanpassen van parken voor evenementen’, d.w.z. aanleggen van bredere wegen en paden en voorzieningen. Later zal blijken dat meer dan 50 miljoen nodig is om de parken die jarenlang geteisterd werden door festivals, weer te herstellen.

Parool: "De gemeente trekt 20 miljoen uit voor het aantrekkelijker maken van parken, ook minder geliefde, en wellicht komt er eentje bij. Dat moet leiden tot een betere spreiding van publiek. Maar echt rustig zal het Vondelpark niet worden."

geluidscontouren van Appelsap

Geluidscontouren van Appelsap

Dichtbij: "Op zaterdag 8 augustus wil het hiphopfestival Appelsap naar het Flevopark komen. De artiesten zijn al ingehuurd en de kaartjes al voor een groot deel verkocht. Maar er is nog geen vergunning.

Het is de bedoeling dat er minstens 15.000 bezoekers komen.Een groot deel van het Flevopark moet een week lang worden afgesloten. Op dedag zelf zit een groot deel van Amsterdam Oost in het lawaai en dedoordringende dreun van zware bassen. Op het kaartje staan de geluidscontouren: hoe roder, hoe harder. Voor de opbouw van het festival zouden 99 grote vrachtwagens en busjes het park moeten binnenrijden.

Natuurlijk zullen veel mensen blij zijn met zo'n festival, maar waarschijnlijk zijn er ook veel mensen die zo'n groot en lawaaiig festival in het Flevopark geen goed idee vinden.

De vrienden sturen hun zienswijze: Appelsap niet in het Flevopark.

De Vrienden van het Flevopark zijn nu druk bezig een zienswijze namens de Vereniging te schrijven. Want zij zijn faliekant tegen zo'n groot festival in het Flevopark. Het past niet bij het karakter van het park, de natuur wordt beschadigd en verstoord en heel veel mensen zullen erg veel last hebben van het lawaai. De Vrienden van het Flevopark zijn niet tegen Appelsap, maar wel tegen Appelsap in het Flevopark. Het festival is ooit klein begonnen in het Oosterpark, maar nu is het veel te groot geworden voor een park. En er zijn genoeg andere, geschiktere plekken te vinden. Zoals op een van de Sportterreinen of het Zeeburgereiland."

© 2015