Politiek in Zuidoost

AT5 (ParkPolitiek) had een gesprek met Emile Jaensch lid van het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuidoost. Scroll naar minuut 12:38.


Parool: "Het debat in de bestuurscommissie over de komst van een grote feestzaal in Zuidoost eindigde deze week tumultueus, als een goed rockconcert. Narish Parsan van de Burger Beweging Amsterdam riep tegen middernacht dat het allemaal één grote poppenkast was, dagelijks bestuurder Emile Jaensch gooide zijn papieren neer en zei dat hij er geen zin meer in had, waarop voorzitter Urwin Vyent ogenblikkelijk de vergadering afhamerde en de vier verbouwereerde aanwezigen op de publieke tribune bedankte voor hun komst naar het stadsdeelkantoor.

Hete aardappel
In werkelijkheid gaat het om een hete aardappel die al jaren op het bord van het bestuur ligt. Hoewel daar openlijk met geen woord over wordt gerept, draait de kwestie om het inlossen van een politieke schuld aan de Ghanese gemeenschap. Tijdens de campagne voor de verkiezingen van 2010 haalde de PvdA veel Afrikaanse stemmen binnen met de belofte van een eigen ruimte. In 2014 herhaalde het inmiddels uit de fractie getreden deelraadslid Jude Kehla als voorman van Platform Zuidoost de toezegging aan zijn achterban.

De gemeenschap heeft grote behoefte aan een plek waar zij kan samenkomen voor bruiloften, feesten en uitvaarten, plechtigheden waarbij volgens goed Afrikaans gebruik niet al te streng wordt gekeken naar honderd bezoekers meer of minder, sluitingstijden en geproduceerde decibellen.

Het steekt de Afrikanen dat zij nog steeds op zoek zijn naar onderdak, terwijl de Afro-Surinaamse en Hindoestaanse gemeenschappen wel onder de pannen zijn. Via een sluiproute, dat wel, want het stadsdeel voert formeel geen etnisch beleid meer. Het voormalige Hindoestaanse bolwerk Vikaash heet nu een wijkcentrum voor alle bewoners te zijn, maar legt bij de organisatie van de activiteiten wel een opvallende interesse voor Bollywoodmuziek, roti en de bestrijding van diabetes aan de dag. Hetzelfde geldt voor Podium ZO!, voorheen de informele Afro-Surinaamse ambassade Podium Kwakoe."

© 2015