RCO Editions

Evenveel muziek in RCO Editions nu voor slechts 2 euro

"Op basis van gebruikersfeedback is RCO Editions dit seizoen iets veranderd. U krijgt vanaf het septembernummer slankere edities met meer nadruk op muziek en minder tekst. Tevens bieden wij nu ook een desktop applicatie waarmee u ook op uw pc of android-tablet de ruim vijftig concertvideos uit RCO Editions kunt bekijken. En dat alles voor de gereduceerde prijs van €2 per maand.

De nieuwe prijs is geldig vanaf september. Bent u al abonnee, dan wordt het af te schrijven bedrag automatisch aangepast naar de nieuwe prijs.”

RCO editions vernieuwd

rco


Toen RCO Editions als app voor de iPad verscheen was ik bij de eerste gebruikers. De opzet was van aanvang aan prachtig: volledige concerten van het Koninklijk Concertgebouworkest op de iPad. Het was wel vrij duur vergeleken bij de Digital Concert Hall van de Berliner Philharmoniker, waarvoor een abonnement wel duurder was maar veel meer aanbood. Nu is er dus bovenstaand aanbod (ook op iTunes - je betaalt €1,99 per maand - de afleveringen komen tweemaandelijks). Dat is een flinke korting op de oorspronkelijke prijs. Iedereen kan nu voor weinig geld de mooiste concerten bekijken en beluisteren. Met een Apple TV krijg je via wifi de concerten op je tv in HD.

Toen de app er net was waren er wat moeilijkheden, vooral bij verbindingen die niet veel aankonden, rond de 7000 kbits/s. Hier in de buurt is volgens de beweringen van de installateurs intussen glasvezel aangelegd, maar die loopt (nog) niet naar de woonhuizen. In principe kun je hier nu VDSL krijgen, maar daar zijn providers voorzichtig mee; de internetsnelheid kan bij VDSL zelfs nog teruglopen vooral als er meer gebruikers op VDSL overschakelen en dat kan nooit de bedoeling zijn. In het begin had ik wat problemen met de lage snelheid. Maar nu is de app een stuk beter. Ik ben er weer bij en hoop dat grote storingen uitblijven. Als we nu echt glasvezel zouden krijgen dan was dat helemaal mooi. Het uitrollen van het glasvezelnet in heel Amsterdam is nog niet erg gelukt. Als de KPN nog een staatsbedrijf was geweest dan hadden we al een paar jaar glasvezel in heel Amsterdam, ja zelfs heel Nederland, maar alles moest zonodig gesplitst en geprivatiseerd worden. Dat remt de technologische ontwikkeling.

"Het Koninklijk Concertgebouworkest heeft zich de afgelopen jaren steeds verder ontwikkeld als producent van mediaproducties rond de eigen concerten. Zo is er het cd-label RCO Live, maar ook op het gebied van TV-producties wordt het orkest de laatste jaren steeds actiever. De komende jaren zal de aandacht van het orkest verschuiven van de traditionele media naar op internet gebaseerde nieuwe media. Deze bieden veel mogelijkheden om mediaproducties  – of zelfs live-concerten - te verrijken met aanvullende informatie. Zo hopen wij nieuwe concertervaringen te creëren voor bestaande én nieuwe doelgroepen.

Dankzij het Europese onderzoeksproject ‘PHENICX’ heeft het KCO de afgelopen twee jaar op dit gebied kunnen samenwerken met een aantal onderzoeksinstituten, waaronder de TU Delft, de Universiteit van Linz, het Oostenrijks instituut voor Cybernetika in Wenen en de Universiteit Pompeu Fabra in Barcelona.

Een van de resultaten van deze samenwerking is een toepassing die bedoeld is voor gebruik voorafgaand aan, tijdens en na een klassiek concert. Deze nieuwe digitale concertervaring-applicatie is nog volop in ontwikkeling en we vinden het belangrijk dat potentiële gebruikers er hun mening over kunnen geven."

Aan de testsessie heb ik een paar dagen geleden mee mogen doen. We kregen een testapplicatie voorgeschoteld die we konden uitproberen. Ik kan en mag er nog niets over zeggen, maar naast de partituur die je al eerder kon volgen tijdens het beluisteren van muziek, komen er nu nog meer toeters en bellen bij. Ik hoop dat het niet te zwaar wordt voor minder snelle internetverbindingen. In elk geval wens ik RCO alle succes met de ontwikkeling van de nieuwe app. Eerlijk gezegd weet ik niet of het wel leuk zal zijn om iedereen in de concertzaal te zien zitten met een iPad (of ander tablet). Ik kan me voorstellen dat dirigenten daar ook hun mening over hebben. Vooraf en erna hiervoor een tablet gebruiken (thuis) heeft wel mogelijkheden. Maar hoe gaat dat werken als de voorstelling nog moet plaatsvinden, plaatsvindt en heeft plaatsgevonden? Op de iPad heb je dan niet het concert waar je voor naar het KCO bent gegaan, want dat wordt pas later gemonteerd en uitgezonden.

© 2015